Kávový slovníček
03.03.2021
Kávový slovníček
​​​​​Ráno bez šálku oblíbené kávy je pro mnohé stejně krutý počin jako za necovidových časů​ cesta do práce bez sluchátek, díky kterým je ona tlupa lidí najednou alespoň o něco snesitelnější. A kombinace obou případů? To už je člověk nebezpečný svému okolí. Ale zpět k onomu zázračnému nápoji. Každý má svoji oblíbenou kavárnu nebo kávovar, jenž by si v případě volby tří věcí vzal s sebou na pustý ostrov. Ať už u kavárenského výdejového okénka váháte, jaké zaklínadlo vyslovit pro získání toho správného povzbuzujícího nápoje pro daný den, nebo vždy říkáte stejné heslo, není na škodu zjistit, co přesně jednotlivá kódová jména označují.

Espresso a ristret​​to

Espresso lze považovat za nejznámější a pro mnohé nejoblíbenější druh kávy. Připravuje se ze 7 g kávy, která se pod tlakem okolo 9 barů extrahuje přibližně 25-30 vteřin. Důležitá je teplota vody, nepřesahující 90 stupňů. Výsledkem je emulze o objemu 30 ml, u které můžete rozeznat hořké až kouřové tóny. Oproti tomu ristretto, oblíbené především v Itálii, je obsahově menší (přibližně 20 ml) avšak připravované ze stejné dávky kávy jako espresso. Délka extrakce se v definici uvádí 18 vteřin. Je specifické svojí hustou olejovitou strukturou. Pokud se rozhodujete mezi těmito druhy kávy a kromě chuťového potěšení hledáte porci kofeinu, která vás nakopne, sáhněte raději po první variantě. Kofein se začíná vyplavovat až po delší době, a proto jej espresso obsahuje více. Mimochodem, pokud se vám i espresso zdá hořké, zkuste si objednat prodloužené espresso, neboli lungo. Je v něm dvakrát víc vody než v espressu a chuť se tak zjemní a rozvine.

Cappuccino a latt​​​e

Ti, kteří upřednostňují kávy obsahově větší, si u těchto variant přijdou na své. Cappuccino je se svým objemem 150 - 180 ml velikostně řazeno mezi střední kávy. Nápoj se skládá z 1/3 espressa, 1/3 horkého mléka a z 1/3 našlehané mléčné pěny. Výška pěny by se měla pohybovat okolo 1-2 cm a neměla by tvořit „kopec“. To je charakteristické pro přešlehání a v mnoha případech došlo také k spálení mléka. Zkušenější baristé umějí při nalévání mléka a pěny do nápoje vykouzlit technikou latte art různé obrázky. S l​atte se posouváme k ještě k více mléčnému obsahu, který je obsahově mezi 280 ml až 330 ml. Základem je opět espresso, které se nalévá do šálku s napěněným mlékem. Pokud je správně připraveno a barista vyčká, než se oddělí mléko od pěny, je výsledkem třívrstvý nápoj obsahující více mléka než cappuccino s vrstvou mikropěny na povrchu.

America​​​no

Kdo by neznal charakteristické záběry z amerických seriálů, kdy hlavní protagonisté sedí v restauraci a servírka jim doleje plný hrnek kávy z konvice. I když tak typické pro USA, toto není ten typ kávy, o kterém se budeme bavit! Jedná se totiž o obyčejnou překapávanou kávu.

Americano jako takové vzniklo za druhé světové války, kdy v Evropě válčili vojáci z USA. Ti byli zvyklí na svůj každodenní rituál, tedy pořádný šálek kávy. Místní malé espresso jim tedy nebylo moc při chuti, a proto jej začali ředit horkou vodou. Tento způsob se dochoval dodnes. Pokud si tedy objednáte americano, je několik variant, co můžete od baristy dostat. V prvním případě vám jej donese namíchané, tj. ve větším šálku kde je espresso zalité horkou vodou v poměru 1:5. Druhá varianta, která bývá na vyžádání a méně častější je ta, že obdržíte espresso ve větším šálku a horkou vodu zvlášť. Samotný poměr si zvolíte sami dle toho, jak to máte sami rádi. Poslední případ, který je mnohdy označován nesprávně jako chybný, je Long black. Je to přímá příprava espressa do horké vody. Americano při tom však přijde o větší část cremy.

Flat whi​​​te

Jednou skupinou milovaná, druhou nepochopená varianta kávy. V současnosti se označuje pravděpodobně za nejvíce „hipster kávu“ tohoto období (sám bych ale tento titul přenechal jiné, ale o tom třeba příště). Nápoj překvapivě nepochází z původní italské kávové kultury, nýbrž dle některých z Austrálie či možná z Nového Zélandu. A aby to nebylo tak jednoduché, Ian Bersten (zakladatel Sydney's Belaroma Coffee) dokonce tvrdí, že pochází z Anglie 50. let. Jak to, tak bývá, ukončení sporu o jeho vzniku se v dohledné době neplánuje :). Co je však o poznání jednodušší, je důvod, proč se k tomuto nápoji uchylují i vyznavači silnější kávy. Flat white je sice velmi podobné cappuccinu, ale je zde několik rozdílů. Prvním z nich je větší množství samotné kávy. Obsahuje vlastně doppio (dvojité espresso) zalité přibližně 120 ml horkého našlehaného mléka. Jedná se tak o variantu pro milovníky silné kávy snoubící se s pořádnou dávkou mikropěny až po okraj.

Dom​ácí káv​a

Teď v době covidové ovšem může být oříšek dostat se ke kvalitní kávě. Nechcete-li rozpustnou a klasický český "turek" vás také neuspokojí, můžete se inspirovat v článku mého kolegy, nebo jít cestou vlastního kávovaru a svůj oblíbený nápoj si vychutnat třeba v pyžamu.

Pokud se chcete pustit do přípravy těchto typů kávy ve vlastní kuchyni, je dobré kupovat domácí kávovar s rozvahou. Především u mléčných káv doporučuji zvolit přístroj s funkcí šlehání mléka. Záleží však také na tom, kolik peněz chcete na budoucí kávový oltář věnovat. Nejpraktičtější, ale také nejdražší typy dokáží připravit například latte na jedno kliknutí (následně stačí další kliknutí na dotykovém displayi a dojde k pročištění celé soustavy).

Jste-li fanouškem americana a cappuccino či latte není vaše gusto, postačí vám ve většině případech levnější typ kávovaru. Doporučuji ale zainvestovat alespoň do pákového přístroje, než pár korun uskrblit a ředit kapslové espresso horkou vodou. Nakonec totiž můžete zjistit, že to není úplně stejné jako to, co vám nosí ve vaší oblíbené kavárně. Čemu však zabránit nedokážete, je nutnost čištění kávovaru po každé připravené kávě. Zde to za vás žádné kouzelné tlačítko neudělá.

Osobně jsem skřivan s malou kuchyní, tak si téměř denně pro svoji oblíbenou kávu zajedu. A mohu testovat i méně známé vychytávky, například espresso tonic - a přesně do takovýchto vod mám v úmyslu zamířit v příštím článku.​

Vladimír Křížek