6 způsobů, jak si připravit dobrou kávu
08.05.2019
6 způsobů, jak si připravit dobrou kávu

Možná máte rádi espresso z kvalitního pákového přístroje. Ale je tolik dalších způsobů přípravy kávy. Jaký z nich je nejvhodnější pro kávového gurmeta i těsně před deadlinem projektu?

French Press - káva jednoduše a rychle

French Press je jednoduchý nástroj, který louhuje a filtruje kávu. Navzdory názvu nebyl vynalezen ve Francii, ale v Itálii, a to v roce 1929. Chuť kávy z French Pressu je díky způsobu přípravy louhováním spíše krémovitá; některé kávy rozvinou právě ve French pressu svoje chutě, které mohou při pokročilejších metodách zaniknout (V60ka zachytí kávové oleje a např. v moka konvičce je chuť negativně ovlivněna kvůli spaření).

Video ale vydá za tisíc slov - můj návod na přípravu dokonalého šálku kávy ve French Pressu:

french_press.jpg

Aeropress - pro precizní přípravu kávy i na cestách

Prezident firmy na frisbee Aerobie, Alan Adler, vynalezl tento skvělý a skladný nástroj v roce 2005. Skládá se ze dvou polypropylenových válců a pístu, který funguje podobně jako injekční stříkačka (protože všichni víme že káva je tou nejlepší drogou). Při stlačení pístu je vyvinut tlak na vzduch ve válci, který následně “vytlačí” vodu smíchanou s kávou přes papírový filtr přímo do hrnku pod ním. Písty se po dokončení přípravy kávy dají vložit do sebe a vytvoří tak vcelku skladný kus, vhodný i na cesty do batohu.

Na nejlepší způsob přípravy kávy v aeropressu se můžeme podívat u světového šampiona/baristy roku 2009, Gwylima Daviese:

aeropress.jpg

Chemex - čistý a stylový

Chemex je v podstatě upravená Erlenmayerova nádoba, která má navíc rozšířenou horní část pro vložení papírového filtru. V roce 1940 navrhl design Chemexu doktor Peter Schlumbohm a během pár let se vynález dostal i na stránky amerického magazínu Times. Káva z Chemexu je při správném použití filtru perfektně přefiltrovaná od zbytků kávové sedliny a nabídne tak skvělý chuťový zážitek. Příprava kávy v Chemexu se běžně započne propláchnutím filtru vloženého do hrdla, aby se do výsledného šálku kávy nedostala papírová chuť - zároveň dojde k vypláchnutí a zahřátí skla. Do filtru se vloží namletá káva (cca 35 g na 500 ml vody) a provede se první zalití - 30 sekund pomalu zaléváme kávu 50 ml vody. Zrno tak začne uvolňovat oxid uhličitý - snadný ukazatel čerstvosti kávy - čím je ho více, tím je káva čerstvější. Necháme 40 sekund prokapat a pomalými krouživými pohyby zalijeme zbylými 450 ml vody. Po vyfiltrování je možno kávu podávat.

chemex.jpg

Hario V60 - 玻璃王

Hario je Japonská firma, která začala v roce 1921 jako výrobce skla - název Hario znamená Japonsky “král skla” (玻璃王). V60 zase značí úhel, který svírá papírový filtr uvnitř. Prototyp nástroje pro překapávanou kávu byl vytvořen již v 80. letech, známějším se stal ale až v roce 2004 po příchodu vylepšené verze. Káva se filtruje přes speciální papírový filtr. Při přípravě kávy s V60 vyniknou hlavně odrůdy lehčí chutě, pro zemitější je tu např. aeropress. Klasický skleněný V60 dnes koupíte v mnoha provedeních, od keramického po plastový. Způsob přípravy je velice podobný jako u Chemexu.

hario.jpg

Vacuum pot - sklo, oheň, kov, bublající voda a voňavá káva

První prototypy Vacuum potu pochází z Francie a Německa a datují se přibližně k počátku 19. století. Vacuum pot tvoří dvě skleněné baňky spojené trubicí s filtrem. Pod spodní nádobou hoří kahan a zahřívá vodu, která se následně mění na páru. Pára pak skrz trubici a filtr prochází do horní nádoby, kde se smíchá s namletou kávou. A proč, že je v názvu vakuum? Vakuum se tvoří ve spodní nádobě a průběžně nasává promíchanou páru s kávou zpět do již chladnoucí spodní baňky. Filtr blokuje veškeré nečistoty z horní baňky, do výsledného nápoje pronikne tak pouze kávou saturovaná voda bez nečistot.

vacuumpot.jpg

Moka konvička - hrubá rychlost

Tato hliníková konvička, vynalezena v roce 1933 v Itálii Alfonsem Bialettim, funguje na principu rozpínavosti vodní páry. Káva z konvičky je silnější než káva překapávaná a slabší než espresso. Extrakce kávy probíhá vždy vroucí vodou, takže káva ve výsledku chutná spíše spáleně. Do spodní části konvičky se nalije voda až po rysku na ventilu uvnitř, přičemž do zásobníku vespod se vsype namletá káva. Voda se při varu smíchá s kávou a začne vyvěrat na povrch skrz ventil. Při vaření vzniká malé množství řídké pěny při vytlačování kávy nahoru. Na konci extrakce ústí ventilu “prská”, proto doporučuji přiklopit víko.

bialetti.jpg

Pokud se nechcete příliš namáhat s přípravou kávy a vystačíte si s nadprůměrnou kávou, French Press bude správná volba. A když si přípravu kávy raději vychutnáváte a vyžadujete určitou chuťovou hloubku a kvalitu, vyberte si některý ze způsobů pro přípravu překapávané kávy. Jestliže rádi cestujete a nemůžete se obejít bez kávy ani uprostřed hor, moka konvička bude to pravé. A pro ne tak extrémní cestovní podmínky si vystačíte s aeropressem, který je navíc i skvělý pro přípravu dokonale čisté kávy v pohodlí domova. A na konec - pokud používáte přípravu kávy jako formu meditace nebo chcete ohromit své hosty, Vacuum Pot je pro tyto příležitosti dokonalým nástrojem.

Jan Jileček

práce v Cleverlance