5 nových deskových her jako tip pod stromeček
30.10.2019
5 nových deskových her jako tip pod stromeček

​Že jsou deskové hry super zábava, o tom už jsme psali. A protože dobrých her, které se dají hrát doma s rodinou nebo po práci s kolegy v zasedačce, není nikdy dost, vyrazili jsme na festival Deskohraní objevit nové kousky. Tu je pět herních novinek letošního roku, které nás tam zaujaly nejvíc, a mohly by i vás. Seřadili jsme je od nejjednodušší po nejkomplikovanější.

L.A.M.A.

(Počet hráčů: 2 až 6, doba hraní cca 15 minut, vydavatel české verze: Mindok)

lama.jpg

L.A.M.A. je jednoduchoučká karetní hra, kterou zvládne každý, kdo chápe Prší. Cílem je zbavit se co nejdříve karet na ruce, protože v takovém případě soupeři dostávají trestné body za karty, které jim zbyly. Vyházet všechny karty z ruky se vám ale většinou jen tak nepovede, proto občas bude lepší ukončit kolo předčasně, čímž si vezmete trestné body i vy. Je potřeba umět odhadnout, kdy se vám to vyplatí a kdy ne. L.A.M.A. je hra s barevnými kartami a veselými obrázky lam, kterou máte dohranou za 15 minut. Jako oddechovka ideální.

Krabčáci

(Počet hráčů: 2-5, doba hraní cca 20 minut, vydavatel české verze: Mindok)

krabcaci.jpg

Další svižná karetní hra, tentokrát o shromažďování hejn ptáků. Na stole jsou rozložené karty s různorodým ptactvem a další během hry přilétají z balíčku. Vaším úkolem je vysbírat určitou kombinaci ptáků. Což není jednoduché, protože karty se na stole neustále promíchávají a soupeři vám často vyfouknou vytouženou kombinaci před nosem. Tuhle hru zvládnou děti školního věku a zároveň neurazí dospělého.

Railroad ink

(Počet hráčů: 1-6, doba hraní cca 30 minut, vydavatel české verze: Albi)

railroad ink

Už jste hráli deskovou hru, ve které něco někam kreslíte? Pokud ne, máte příležitost! Ve hře Railroad ink totiž zakreslujete fixou na plán síť železnic a silnic. Jaké dílky máte pro dané kolo k dispozici, určí hod kostkami. Po sedmi kolech si spočítáte vítězné body podle různých kritérií, například zda se vám podařilo propojit výjezdy ven, jestli vám nikde nečouhají neuzavřené konce a podobně. Kdo má nejvíc vítězných bodů, vyhrává. Hra obsahuje i variantu pro jednoho hráče. Railroad ink se stále dá považovat za jednodušší hru, kterou zvládne celá rodina, ale vymyslet, kam dílky správně napasovat, není vůbec triviální. Náš výtvor z první partie by si rozhodně Ředitelství silnic a dálnic za rámeček nedalo.

Gizmos

(Počet hráčů: 2-4, doba hraní cca 40 minut, vydavatel české verze: Blackfire)

gizmos.jpg

Lákají vás ekonomické hry, kde produkujete suroviny, za ně něco nakupujete, to vám produkuje další suroviny a tak dále, a zároveň by to nemělo být moc složité? Pak rozhodně můžeme doporučit Gizmos. Ujmete se tu rolí vynálezců, kteří se snaží na světové exhibici zaujmout něčím spektakulárním. Vybíráte si vynálezy z nabídky na stole, podobným způsobem jako ve starší hře Splendor, a platíte za ně barevnou energií. Ta má velmi atraktivní zpracování v podobě barevných kuliček, které se vám sypou z kartonové věže do žlábku. Kořením hry jsou pak řetězové reakce, protože každý vynález je jiný a některé mohou dohromady spustit "produkční kombo". Hra je svižná, jednoduše uchopitelná, a přitom velmi strategicky variabilní.

Star Wars: Vnější okraj

(Počet hráčů: 1-4, doba hraní cca 150 minut, vydavatel české verze: Blackfire)

starwars

Předaleká galaxie se hemží pašeráky, žoldáky, slizkými obchodníky a podobnými živly, za které si nyní můžete zahrát. Ujmete se ikonických postav jako Han Solo, Lando Calrissian nebo Boba Fett a vydáte se na meziplanetární cesty. Budete brát zakázky na převážení zboží, zatýkat kriminálníky nebo je naopak nabírat do party, pořizovat výbavu pro sebe a svoji loď a postupně získávat reputaci, a při tom vás budou otravovat patroly Impéria, Rebelů, Huttů a dalších. Velmi povedeným prvkem hry je, že každá postava má speciální schopnost vážící se k její nátuře v příbězích. Lando má výhodu při šmelení ilegálního zboží, Boba Fett lépe loví lidi a podobně. Síla této hry je především v příběhovosti, kdy na kartách nacházíte kromě herních mechanismů i popisky děje, což vás vtáhne do světa vašich postav. Pokud zrovna nemáte s kým hrát, nezoufejte, hra nabízí i variantu pro jednoho hráče.

Průmysl deskových her je stále na vzestupu a letošní příděl novinek od renomovaných herních vydavatelství je toho důkazem. Je stále co nového objevovat, a to platí i pro ty z nás, kdo už mají nahráno hodně.

Martina Magdová