Člověče, nezlob se, máš konkurenci
25.10.2017
Člověče, nezlob se, máš konkurenci

​​Deskové hry nejsou pouze krabice, na které se práší pod postelí, nebo občasná záminka pro rundu panáků vodky (padne šestka - piješ). Ani se nejedná o výsadní koníček malé skupinky nadšenců, kteří jako jediní dokážou proniknout do tajů složitých pravidel. Během několika posledních let se z hraní deskových her stalo plnohodnotné dynamické hobby, o které se lze dělit s přáteli - a to v jakémkoliv věku. Mluvit obecně o všech deskových hrách by bylo trochu jako snažit se recenzovat každou napsanou knihu - existuje nepřeberné množství žánrů, tematických zaměření či her vhodných pro určité příležitosti. Proto se v tomto krátkém úvodu do světa kostek, karet, falešných peněz a plastových panáčků soustředím na několik moderních trendů, které by mohly potencionální hráče zaujmout.

Bojovat, závodit​ - ale spolu

Obraz, který vytane na mysli při zmínce o deskových hrách, je skupinka lidí snažících se navzájem porazit a stát se jediným vítězem. Moderním trendem jsou ale spíše kooperativní hry, v nichž několik hráčů spolupracuje na jednom cíli. Jedním z nejoblíbenějších příkladů (který osobně doporučuji) je Pandemic, hra, v níž si můžete vyzkoušet práci epidemiologických expertů v boji se zákeřnou nemocí rychle se šířící po celém světě. Svoje téma si vybere každý, ať už máte rádi sci-fi, fantasy nebo nádech hororu. Kooperativní hry jsou ideální pro rodiny a lidi, kterým vadí přílišná soutěživost.

Jednou a dost ​​není dost

Pandemic má i trochu odlišnou verzi, nazvanou Pandemic Legacy, která je součástí velmi žhavého trendu ve světě deskových her. Místo herní plochy, která se nemění a poskytuje vždy stejné příležitosti, se u tzv. “Legacy” her počítá každé vaše rozhodnutí. Jejich trik spočívá v tom, že na rozdíl od běžných her si s sebou hrací plocha nese následky předchozích sezení. Když se vloudí chybka a díky nepozornosti vybuchne na Madagaskaru atomová bomba, pak se na největší ostrov už nikdy v rámci hry nepodíváte. Mechanismem pro trvalé změny bývají nálepky nebo klidně i zcela nové hrací plochy, které musí zůstat nerozbalené, dokud nenastane ta správná příležitost či katastrofa. Pokud by vám náhodou nevyhovovalo téma apokalyptické epidemie, můžu vřele doporučit SeaFall, v níž se můžete stát dobrodruhem (nebo bídákem) na moři.

Kickstartovaná​​ revoluce

Jedním z nejdůležitějších aspektů dnešního boomu deskových her je existence a oblíbenost crowdfundingových platforem typu Kickstarter nebo Indiegogo. Novým i ostřílený​​​​m tvůrcům se tak do ruky dostává možnost, jak svoje nápady přímo spojit s fanoušky. Odpadá tak pro ně nutnost obíhat vydavatelství, která nerada riskují a do skutečně originálních konceptů obvykle​ neinvestují​. Čímž vytváří niku, zaplněnou myriádou projektů financovaných přímo hráči. Mezi nejúspěšnější projekty patří například Gloomhaven nebo Scythe​. Nebavíme se zde o nijak malých částkách nýbrž o milionech dolarů, které dokazují, že vynikající hry si dokáží nalézt publikum i mimo klasické prodejní kanály. Neznamená to ale, že by klasická, velká vydavatelství zahálela. Naopak, tím, že lidé prokazují popularitu deskových her jejich podporou v crowdfundingu, umožňují i zavedeným firmám uvádět na trh novinky či znovu vydávat staré, ale oblíbené hry.

Digitální ​desky

Přestože krása deskových her spočívá ve společně strávených chvílích v reálném světě, přicházejí jejich autoři na nové způsoby, jak využít nejrůznější digitální zařízení, která většina z nás má neustále při sobě. Mobilní telefony a tablety mohou například ulehčit námahu při zapisování průběhu hry a výpočtu finálních výsledků. Aplikace spojená s hrou si navíc dokáže (na rozdíl od jednotlivých hráčů) zapamatovat průběh předchozích her a poskytuje dlouhodobou “paměť”, kterou ocení hráči zejména u náročnějších her s průběhem na etapy. Protože ne všichni mají neustálý přístup ke skupině spoluhráčů, začínají se objevovat i čistě digitální verze celých her, a to včetně klasik, jakou je Carcasonne.

Deskové hry představují skvělý způsob, jak si se svými přáteli užít mnoho hodin zábavy. Velká kolekce her sice dokáže slušně provětrat peněženku, ale čím dál více se objevují specializované kavárny a obchody, jež umožňují si vybrat z nabídky nápojů i deskových her. Díky jejich rozmachu v posledních letech​ si každý má možnost najít správný okruh her pro správný okruh spoluhráčů. Oproti počítačovým hrám si nezahrajete s umělou inteligencí či člověkem sedícím na druhém konci světa, kterého nemůžete zlehka praštit, když ho nachytáte, jak švindluje. Pro dosud nezasvěcené nezbývá než říct, že se rozhodně vyplatí nebát se a zahrát si.

Lukáš Horák​