5 tipů na stolní hry ze světa Star Wars
28.11.2019
5 tipů na stolní hry ze světa Star Wars

Konec roku 2019 je svátkem Star Wars. Do kin vtrhne epizoda devět a Disney vypouští nový seriál Mandalorian. Tak proč si to neužít pořádně se vším všudy – se stolními hrami? Přinášíme pět tipů na hry ze světa Star Wars, které by určitě někomu udělaly radost pod stromečkem. Jsou seřazené od nejjednodušší po nejsložitější a tentokrát jsme se neomezili jen na klasické „deskovky", ale prozkoumali jsme i podobné formy stolní zábavy, jako jsou figurkové a karetní hry. Šestý herní tip, Star Wars: Vnější okraj, jsme popsali v článku o deskoherních novinkách roku 2019.

Carcassonne Star Wars

Carcassone Star Wars(2-5 hráčů, Mindok, doba hraní cca 30 minut, rok vydání české verze 2016)

Carcassonne je nesmírně populární rodinná hra z roku 2001. Stavíte krajinu z dílků, na kterých jsou louky, cesty a města, a na tyto dílky umisťujete panáčky, za které pak skórujete body. Star Wars verze využívá stejný základní princip, akorát na kartičkách najdete části vesmíru s planetami, poli asteroidů a obchodními cestami. Oproti původní hře tu však přibylo několik nových prvků. Především je to boj figurek mezi sebou, rozhodovaný hody kostkou. Navzdory tomu není hra složitější než originální Carcasssonne a měly by ji zvládnout i děti přibližně od sedmi let.

Monopoly Star Wars

(2-4 hráči, Hasbro, doba hraní cca 30 minut, rok vydání české verze 2015)

monopoly_SW.jpg

Stolní hra Monopoly patří dnes již ve světě k herní klasice, stejně jako u nás její „vykrádačka" Dostihy a sázky. Hráči pohybují figurkou po plánu podle toho, kolik jim padlo na kostkách, za herní peníze nakupují cenné prvky a pak inkasují výplatu od hráčů, kteří jim na ně stoupnou. Star Wars verze nejen že oblékla hru do hávu předaleké galaxie, ale přináší i vylepšení pravidel a zjednodušení, takže hra je svižnější než originál. Hráči mají za úkol obsazovat planety, stavět na nich základny a postupně si podmanit celou galaxii. Kromě toho mohou hru ovlivnit skrz karty Síly.

Star Wars Destiny

(2 hráči, Blackfire, doba hraní cca 30 minut, rok vydání české verze 2016)

Karetně – kostková hra Star Wars Destiny využívá sběratelský prvek podobně jako například hra Magic: the Gathering. Co ji však odlišuje od klasických sběratelských karetních her, jsou právě ony výše zmíněné kostky. Karty důležitých herních prvků, jako například postavy, stíhačky nebo vybavení, mají totiž vlastní hrací kostky, které umístíte do hry, jakmile vyložíte danou kartu. Kostkami pak házíte a tím určujete, co v daném kole půjde s danou postavou či výbavou vykonat. Do dnešní doby vyšlo již tolik rozšíření s novými kartami, že tu najdete postavy z celé ságy, od Darth Maula po hrdiny z nové trilogie. Hra má obrovskou variabilitu díky velkému množství karet, které již vyšly, a zároveň nepřeberným možnostem toho, co může na kostkách padnout. Zároveň zde jsou důmyslné mechanismy, aby to celé nebylo příliš o náhodě.

SW_Destiny.jpg

Star Wars Imperial Assault

(2-5 hráčů, Fantasy Flight Games, doba hraní cca 90 minut, rok vydání ve světě 2014)

Imperial Assault.pngImperial Assault je veliká výpravná desková hra, jejímiž hrdiny jsou rebelové bojující proti Impériu. Jeden z hráčů se ujme role záporáků, případně tuto roli za něj zasupluje mobilní aplikace, zatímco ostatní hráči ovládají každý jednu postavu rebela. Rebelové spolupracují a snaží se splnit misi, což ve hře vypadá tak, že se jejich figurky pohybují po herním plánu a střetávají se s nepřáteli. Mise jsou převážně bojové, herní systém vychází ze stejných principů jako podobná starší hra Descent. Hra nabízí kampaň 30 na sebe navazujících misí, kterými se prolíná velký příběh, nebo lze hrát samostatné scénáře. Hra nikdy nevyšla v české mutaci, pokud si ji tedy budete chtít pořídit, je nutná znalost angličtiny.

Star Wars X-Wing

(2 hráči, Fantasy Flight Games, doba hraní cca 25 minut, rok vydání druhé edice ve světě 2018)

Xwing.pngX-Wing je vymazlená taktická hra s miniaturami vesmírných lodí, které vypadají na herním stole opravdu velkolepě. Tohle je pastva pro opravdové fajnšmekry. Každá herní partie představuje samostatnou misi, v níž plníte konkrétní cíle. Každé kolo si hráči nejprve tajně naplánují své letecké manévry, následně si je odhalí navzájem a pak provedou. Základní hra obsahuje mnoho typů misí, které jsou navrženy tak, aby bylo možné využít různorodé taktiky. Plnohodnotnou hru ve dvou hráčích sehrajete již se základním balením hry a nové zážitky si pak zařídíte rozšiřováním sbírky dalších lodí. Hra je natolik variabilní, že každý odehraný scénář se bude odvíjet úplně jinak. X-Wing také nikdy nevyšel v češtině, v Čechách však existuje komunita hráčů, kteří ochotně pomohou s nejasnostmi v pravidlech, případně se s nimi dá domluvit organizované hraní.

Nechť vás provází Síla!


Martina Magdová