Jaké vlastnosti potřebuje tester softwaru?
06.03.2019
Jaké vlastnosti potřebuje tester softwaru?

Přemýšlíte o změně zaměstnání a zaujalo vás testování softwaru? Není se čemu divit, je to přitažlivá oblast – zvenčí může vypadat možná trochu stereotypně, ve skutečnosti jde o poměrně dynamickou etapu vývoje softwaru.

V médiích se často dočtete, že dnes se dveře do světa IT otevírají téměř každému, kdo má o tuto oblast zájem. Kdo se však chce věnovat testingu úspěšně a dlouhodobě, měl by mít pro tuto práci jisté předpoklady a vlastnosti. Pojďme si je společně odhalit a v krátkosti popsat.

Bohatá fantazie

Jedině s fantazií a svým odlišným myšlením dokážete vymyslet takové testy, které málokoho napadnou. Právě tyhle testy jsou důležité, protože s nimi můžeme odhalit spoustu chyb. Je potřeba se umět podívat na věc i z jiných úhlů pohledu a do větší hloubky.

P.S. Všimli jste si, kolik testerů je fandů do fantasy a larpů?

Analytické myšlení

Samotnou podstatou testování je zjistit vlastnosti a ověřit chování vyvíjené aplikace. Logický a analytický přístup zúročíte od okamžiku, kdy najdete chybu – je potřeba zjistit, co za chybou stojí. Co ji způsobuje, proč a za jakých okolností se tak děje. S tímhle zjištěným obsahem tester pracuje dále. Samostatnou kapitolou je pak příprava test analýzy.

Pečlivost a trpělivost

Jako tester můžu říct, že jsou testeři často podceňováni a označováni za "klikače". Ve skutečnosti je tester vlastně takový systematický detektiv. On ví, že nic není dokonalé, natož software – chyby, tedy v naší hantýrce bugy, na nás vyskočí velmi často na nepravděpodobném místě v ještě méně pravděpodobném čase. Prolomení a ulovení bugu umí být velmi uspokojující a motivující aktivitou.

Zvídavost

Díky téhle vlastnosti vás přirozeně napadají otázky typu: „To by mě zajímalo, co se stane, když udělám tohle“ a už jen z principu chcete zjistit, co daná aplikace umí – vaše zvídavost vám to prostě nepovolí nezkoumat. A i díky tomu se v závěru testování vlastně stáváte tou nejpovolanější osobou, která zná doslova vnitřnosti vyvíjeného softwaru.

"Pohrát" si s aplikací, znamená najít nové chyby a tedy nové výzvy. Důležité je podotknout, že tester není někdo, kdo se snaží pokazit produkt. Tester se snaží odhalit bugy a řešit jejich opravu. Je vlastně pravou rukou všech – vývojářů, analytiků i projekťáků – a když jste k tomu ještě dobře komunikačně vybaveným člověkem, který se umí ptát, pak je vaše role v projektu k nezaplacení.

Chuť se stále učit a odhodlání zkoušet nové věci a směry 

Odhalovat bugy je prostě hra. A k tomu slouží různé nástroje a různé přístupy. Pořád je co se učit. Neexistuje bod, ve kterém by si tester mohl s čistým svědomím říct, že umí vše.

Odvaha

Jelikož jsem měl možnost testovat ve více firmách, vím, že ne všude si uvědomují, že tester by měl být jeden z těch, co o daném produktu vědí nejvíce. K testerům se většinou dostává základní penzum informací, a tak je to jen čistě na nich - musí si většinu zjistit sami. A dost často jde to o na první pohled jednoduchou aktivitu – zvednout zadek a zeptat se. A následně si dané informace ověřit.

Chemický vzorec

Zmíněné vlastnosti nejsou zárukou, že budete skvělým testerem, ale jakýmsi předpokladem, základními ingrediencemi. Je to vlastně taková chemie - záleží, v jaké kombinaci a míře jsou tyto vlastnosti používány, jaké další přísady jsou k dispozici. Když ale přidáte pár zkušeností s testováním, máte solidní základ dobrého testera. Ten se pozná i podle toho, že nejede čistě podle návodu, kde je popsáno krok za krokem, co má dělat a kde klikat. Je to ten, kdo tuhle sadu kroků vymýšlí. A když se k tomu nebojí používat různé přístupy a technologické vychytávky, je pro svůj tým doslova požehnáním.

Uzrál ve vás při čtení tohoto článku pocit, že testing je pro vás to pravé? Pokud cítíte, že to je oblast, jejímž prostřednictvím chcete vejít do světa IT, máte šanci právě teď svůj sen zrealizovat.

Marcel a Viera