Jak se propít Moravou
29.08.2018
Jak se propít Moravou

Léto pomalu končí a většina z nás se vrací zpět do zajetých pracovních kolejí, kde už jsme vyhlíženi pokračujícími projekty a plnou emailovou schránkou. Jsou ale tací, a patřím mezi ně i já, kteří si několik volných dnů schovali na ono věhlasné Pálavské vinobraní nebo jim postačí uličky lemované vinnými sklípky, které najdete v mnoha moravských vesnicích.

Pálavské vinobraní

Pálavské vinobraní je tradiční Mikulovská akce, při které burčák i víno tečou proudem. Je zde i mnoho doprovodných akcí, které se vyplatí navštívit. Program je opravdu bohatý, od ochutnávek vína a moravských specialit až po hudební scénu. Naleznete zde zástupce popu, rocku, jazzu ale také vážné i dechové hudby. A myslím si, že po pár degustacích si na nějakou tu cimbálovku rádi zatančíte. Ale abych nezapomněl na část těch, kteří nemají kam „odložit“ své ratolesti, na místě budou kejklíři, komedianti a rytířské hry včetně audience krále Václava IV. Program vinobraní včetně možnosti zakoupení lístků online nalezne zde

Za vinařem do Velkých Bílovic

Pokud jste však již Mikulov v minulosti navštívili, je mnoho jiných míst, kvůli kterým se vyplatí na Moravu vycestovat. Pravděpodobně největší a i jedna z nejhezčích vinařských obcí jsou Velké Bílovice. Nacházejí se přibližně 15 km od Lednicko-valtického areálu, na který doporučuji najít si čas. Nejen v průběhu vinobraní zde můžete nahlédnout do valtického podzemí, vyšlapat po točitém schodišti na vrchol Minaretu nacházejícího se v zámeckých zahradách nebo navštívit sokolnické dny, kde si vyzkoušíte přistání dravce na ruku. Ale abych se vrátil zpět k Bílovicím. Tato vesnička je opravdu rájem pro vinaře a těžko zde pohledáte dům bez vinného sklípku. Pravidelně se zde pořádá hned několik akcí, přičemž ta nejzajímavější je „Za vinařem do Velkých Bílovic“. Jak už název napovídá, jedná se o pouť vesnicí mezi bílovickými vinaři, kdy je každý týden jak v hlavní tak vedlejší sezóně otevřeno pro degustaci minimálně 4-5 sklípků. Během této události je možnost „přichomítnout“ se k ostatním degustujícím (kterých je zde v hlavní sezóně více než obyvatel vesničky) nebo si domluvit soukromou večerní degustaci s prohlídkou vinných sklípků, případně ochutnání domácích specialit. Informace ohledně ubytování a průběhu akce naleznete tady.

Šaldorfské sklepy

Začali jsme u nejznámějšího místa, ale nyní se podíváme i tam, kde pravděpodobně většina z vás nebyla. Jedná se o Nový Šaldorf, který se nachází přibližně 2 kilometry od Znojma. Malá vesnička sousedící s Národním parkem Podyjí. Pro ty, kteří preferují více pohybu a méně vína, je tato lokalita ideální. Navštívit můžete hrad Hardegg nacházející se již za řekou Dyjí a tedy, jak správně tušíte, v Rakousku. Ti méně zdatní mohou výlet započít v Horním Břečkově a poté se vypravit jak pěšky tak na kole směrem k našim jižním sousedům. Pro odvážnější sem vede relativně udržovaná cesta ze Znojma, na silniční kolo to však nebude. „Víkend otevřených sklepů“ se již blíží, proto z vlastní zkušenosti neodkládejte rezervaci ubytování, ať už se vypravíte kamkoliv. Bližší informace k Šaldorfským sklepům naleznete zde.

Jak na to?

A teď pár tipů a rad, které jsou pro některé zřejmé, ale ti, kteří na žádné degustaci nebyli, je jistě ocení. Někteří vinaři vám dají vybrat, jaká vína chcete ochutnat a pokud se tak stane, začněte nejprve u červeného suchého a poté pokračujte ke sladším odrůdám z bílých hroznů. U opačného směru by se vám u posledních vín křivila ústa. Dále si dejte pozor u drobnějších vinařů na množství siřičitanu v lahvích. Etikety u lahví moc očekávat nemůžete a ve správné míře není nikterak závadný, ale pokud jej bude ve víně příliš, není to již chuťově dobré. I na svaření poté tyto vína nejsou příliš použitelná. Ale asi se ptáte jak to poznat? Vezměte láhev a otočte ji dnem vzhůru, poté nazpátek. Pokud je zde siřičitanu příliš, nastane bublinkový efekt podobný jako u lahve šumivého vína.

Není sklep jako sklep

A jeden příběh na závěr. Když jsme byli shodou okolností v Šaldorfu, vyslechli jsme historku, z které lze pochopit to, že čím jdete více na východ, tím více jsou lidé ochotnější. Možná to bude už jenom z větší koncentrace vína v krvi. Skupina z Prahy měla domluvenou degustaci v jedné vesničce se špatným signálem a navigace je navedla k domu starší důchodkyně. S přesvědčením, že jsou na správném místě, zaklepali na dveře a sdělili oné paní, že se jdou podívat na ten její sklep. Místo toho aby jim pověděla, že jsou na špatné adrese, ochotně je zavedla do svého sklepa plného uhlí. Degustace neproběhla, návštěvníci zůstali překvapeni a důchodkyně byla převelice šťastná z chvilky, kdy si mohla povídat s příchozími a být středem zájmu. Syn oné hostitelky později cestovatele navedl do toho správného sklípku.

Vladimír Křížek