Chléb a hry. A vzdělávání. V Cleverlance.
27.11.2019
Chléb a hry. A vzdělávání. V Cleverlance.

Péče o zaměstnance v Cleverlance má mnoho podob – od klasických benefitů jako jsou stravenky, jazykové kurzy, MultiSport kartička, přes akce a nejrůznější školení až po úsměvy, které každý den rozdáváme na chodbě.

Na interním HR jsme tři holky a staráme se o více než 800 lidí, kteří sedí na různých projektech po celé Praze. Ač se pro někoho může více lokalit jevit jako problém, nás to určitě v ničem nezastaví.

Propojovat všechny naše pobočky a projekty se snažíme na školeních a akcích, které pro naše zaměstnance organizujeme. Těch je kolikrát až devět za měsíc. Jaké to jsou a jak vůbec vznikají?

Externí školení

Jako správná IT firma se zaměřujeme na tzv. hard skills, tedy odborná školení na nejrůznější témata z oblasti informačních technologií.  Taková školení máme většinou tři za měsíc a zpřístupňujeme je i široké veřejnosti. Cena jednoho dvouhodinového školení se pohybuje kolem 500 Kč a jejich nabídku lze nalézt na facebookových stránkách Cleverlance nebo na adrese https://www.sourceit.cz/skoleni. Mezi nejvíce navštěvované patří např. základy programování v Java či .NET a školení pro testery a analytiky. Je tedy jedno, jestli jsi začátečník nebo pokročilý, v Cleverlance budeš mít vždy z čeho vybírat.

DSCF2485.jpg

Zorganizovat a připravit takové školení není určitě nic jednoduchého. Základem každého školení je kvalitní lektor. Dobrý lektor = dobré školení. Lektory oslovujeme z řad našich zaměstnanců, ale nebojíme se oslovovat i externisty, kteří často do firmy přinesou nový vhled na dané téma. Pokud máme lektora a vybrané téma, věci už naberou rychlý spád, stačí jen vymyslet datum, připravit letáček a školení může začít.

Většina školení probíhá na naší centrále v Praze, nicméně moderní technologie nám už dnes umožňují virtuální přenos. Pokud je tedy kurz převážně teoretický, mohou si ho užít naši zaměstnanci jak v Brně, tak i v Bratislavě.

Interní školení a akce

V Cleverlance pořádáme ovšem řadu školení a aktivit, které jsou pouze pro naše zaměstnance, tedy externí člověk se na ně nemá šanci dostat. Mezi takové patří nejrůznější soft skills školení jako prezentační dovednosti, představení IT nástrojů a systémů, které v Cleverlance používáme, cestovatelské přednášky, pravidelně pořádané charitativní akce, kde třeba pečeme dobroty a prodáváme je zaměstnancům za drobný příspěvek, kupujeme výrobky chráněných dílen na vánočním jarmarku nebo pořádáme sbírku oblečení. Čas od času vyrazíme i na laser game, bowling, komentovanou procházku po okolí nebo uspořádáme soutěž. Rekordy v oblíbenosti ovšem trhají páteční snídaně, kdy nejen, že si dáme pořádně do nosu, hlavně ale máme možnost potkat se všichni u jednoho stolu. 

lr-3260.jpg

Tematické dny

Velmi oblíbené jsou v Cleverlance Tematické dny, a nejsou to jen zaměstnanci, kdo si je užívají. I my organizátorky si při vymýšlení a přípravě užijeme spousty legrace. Pořádáme je přibližně čtyřikrát do roka a jsou často spojeny s nějakou významnou událostí, která se v daný den/týden koná. Na Velikonoce jsme letos rozdávaly mazance, které jsme předem osobně zabalily, v zimě jsme připravily smoothie z čerstvě vymačkaného ovoce, aby naši zaměstnanci nepodlehli chřipkové epidemii. Historicky nejúspěšnější byl ovšem řízečkový den.

DSCF2599.jpg

Sportovní aktivity

Nezanedbáváme ani pravidelný přísun pohybu, proto se mohou všichni z Cleverlance (vedle výše zmíněných MultiSport kartiček), účastnit nejrůznějších sportovních aktivit. Několikrát do roka pořádáme jógu na terase, běžecké tréninky, dny zaměřené na zdraví a pohyb, kde se např. učíme správně sedět na kancelářské židli nebo se zapojujeme do celostátní soutěže Do práce na kole.

lr-3711.jpg

Pro děti

V Cleverlance je postaráno i o ty nejmenší, tj. děti našich zaměstnanců. Dětský den v Mirakulu jsme letos pořádali už potřetí a kolikrát k nám na pobočku zavítal Mikuláš, čert a anděl, to už snad ani nespočítáme. Snažíme se naše děti i vzdělávat, proto stále častěji pořádáme setkání, kde je seznamuje s moderními technologiemi - v září proběhl historicky první dětský Beat Saber Cup, kde si děti mohly vyzkoušet virtuální realitu, a v listopadu se učily programovat ve SCRATCHi.

nahled-6049.jpg

Akce a školení v číslech

Pokud shrneme rok 2019 v číslech, v Cleverlance se konalo přesně 85 akcí a školení, z čehož 24 bylo externích a zaměřených pouze na IT. Užít jsme si dále mohli např. 12 snídaní, 10 školení přenášených virtuálně, 4 akce pro děti, 4 cestovatelské přednášky, 3 charitativní sbírky, 9 sportovních aktivit či 1 velkou letní soutěž. Pokud vás zajímají fotky a videa z těchto akcí, mrkněte na náš Instagram!

Ač nám plánování i příprava školení a akcí zabere spousty času a vezme nespočet energie, vydařená organizace a nadšení zaměstnanců nám zase sílu do dalšího plánování vrátí.

Už teď se těšíme, co nám přinese rok 2020.

Za HR,

Míša