3 relaxanty pro naprosté uvolnění těla a mysli
21.08.2019
3 relaxanty pro naprosté uvolnění těla a mysli

Po náročném pracovním týdnu je důležitý odpočinek, napětí a stres nás však může provázet i přes víkend. V tomto článku se podíváme na 3 nejznámější relaxanty, které navodí pocit uvolnění a pohody.

Kava

Pepřovník opojný, jinými jmény Kava (také Kava Kava) je na Havaji a na Samoe označován Awa. Stal se součástí tamní kultury a používá se pro jeho relaxační účinky na psychiku a při duchovních obřadech. Aktivní látky Kavy jsou kavapyrony, které mají efekty podobné alkoholu, tedy relaxaci, upovídanost, společenskost a euforii, ale na rozdíl od alkoholu nezpomalují mysl a nezhoršují soustředění.

Má anxiolytické a analgetické účinky, proto se používá i jako svalový relaxant, pro tlumení bolesti a při nespavosti - přezdívá se mu "Jiho-Pacifický kořen štestí". Při dlouhodobém a nadměrném používání může ovšem mít neblaze působit na játra, podobně jako alkohol.

kava.png

Kratom

Mitragyna speciosa je latinský název jednoho z nejzajímavějších stromů světa, Kratomu. Z botanického hlediska se jedná o tropický strom podobný kávovníku. Nejužívanější částí stromu jsou listy, ve kterých je největší zastoupení aktivních látek, zejména mitragyninu.

kratom

Pochází z Asie (Indonesie, Thajsko), kde je odpradávna užíván pro stimulaci chuti do práce a soustředění, ale i pro relaxaci při stresu a utlumení bolesti. Kratom má velký význam pro tamní kultury - užívají ho jak rolníci, tak i obyčejní lidé. V lidovém léčitelství byl podáván na zmírnění pocitů úzkosti, deprese, ale například i únavu, kašel a projevy chřipky. Kratom samotný je znám i svojí schopností posílení imunity a je používán při léčbě leukemie.

Kratom objevil Nizozemský botanik Pieter Wellem Korthals (1807 Amsterdam - 1892 Haarlem). Tento badatel a cestovatel pečlivě dokumentoval všechny svoje objevy a účinky kratomu a dožil se na tu dobu úctyhodných 85 let.

Kanna

Poprvé byla Kanna (Sceletium Tortuosum) zmapována nizozemským botanikem Janem van Riebeeckem. Je používána již po tisíciletí v Africe, první doložené zmínky pochází již od kmenů Hotentotů a Křováků. Ti žvýkali Kannu během spirituálních obřadů, používali ji jako komplexní léčivý prostředek a k lovu, kde jim Kanna pomáhala k vyčkávání na potravu díky potlačení chuti k jídlu a žízně. 


Foto: Tommi Nummelin, licence Creative Commons

Mezi její hlavní účinky patří zlepšení nálady, snížení stresu a napětí, navození pocitu klidu a pohody, a v nadměrných dávkách působí euforicky. Za tyto účinky vděčí kombinaci alkaloidů mesembrinu a tortuosaminu. Inhibituje zpětné vychytávání serotoninu a miaminooxidázy, tudíž není vhodné ji kombinovat s chemickými antidepresivy nebo alkoholem. V JAR je dostupná na předpis, v České Republice je volně k dostání v botanických e-shopech. Profesor Ben-Erik Van Wyk ve svém dlouholetém výzkumu zjistil, že je zdravotně nezávadná a nevyvolává závislost.

V Česku jsou tyto relaxanty volně k mání online, dávkování je uvedeno individuálně u každého extraktu a jako vždy je dobré se řídit zásadou "všeho s mírou".

Jan Jileček

Autor Tommi Nummelin, licence Creative Commons