Novinky v Pythonu 3.8
20.11.2019
Novinky v Pythonu 3.8

Nedávno spatřila světlo světa nová verze skriptovacího jazyka Python.

Python je interpretovaný objektově orientovaný jazyk, vhodný zejména pro skriptování a rapidní vývoj aplikací (RAD). V roce 2019 je nejžádanějším jazykem na trhu, přitom je díky svojí jednoduchosti také považován za jazyk pro začátečníky.

Má lehce čitelný kód (je navržen tak, aby byl co nejpodobnější přirozené angličtině), podporuje více programovacích paradigmatů, má robustní zásobu standardních knihoven a navíc je podpořen mnoha open-source frameworky a nástroji.

Pojďme se podívat na novinky, které programátorům usnadní a zpříjemní vývoj v jeho nejnovější verzi.

Nový přiřazovací výraz := neboli mroží operátor

Mroží operátor umožňuje zapsat výraz, který zároveň přiřadí do proměnné hodnotu (uvnitř výrazu). Tento zkrácený způsob zápisu nalezne uplatnění zejména v cyklech.

readline.png

Pouze poziční parametry (/)

Nově lze použít speciální syntax (/) při definici argumentů metody. Pomáhá odlišit argumenty, které jsou pouze poziční a ty, které jsou pojmenované (na levé straně operátoru / jsou všechny argumenty použitelné pouze jako poziční). Tato novinka podpoří konzistenci jazyka a umožní robustnější API návrh.

pow.png

Pro snadnější debugging nyní F-řetězce podporují =

Pro ladění skriptů pomocí tisku proměnných se určitě najde nějaké využití mezi začátečníky a v logovacích výpisech. Ladění pomocí F-řetězců je teď usnadněno díky automatickému přiřazování formátovacích řetězců do výpisu podle jména proměnné.

debug.png

Funkci reversed() lze aplikovat i na slovníky

Python dokáže již od verze 3.7 udržovat pořadí, ve kterém byly přidány klíče do slovníku. Vestavěná funkce reversed nyní obrátí pořadí klíčů - stejně jako OrderedDict.

datetime.png

Dekorátor "final"

Python nově podporuje klíčové slovo "final", které C++ a Java programátoři již dobře znají. Klíčové slovo final dokáže zamezit třídě, aby byla děděna. Proměnné jsou pak finální, nelze jim znovu přiřadit hodnotu a finální metody nelze překrýt.

final.png

Shrnutí

V nové verzi Pythonu je značné množství novinek, které stojí za prozkoumání. Ty nejzásadnější jsme probrali, zbytek lze naleznout v dokumentaci. Upgrade na novou verzi je proveditelný bez potíží, takže hurá do experimentování!

Jan Jileček