5 nejlepších nootropik na zvýšení produktivity.
05.06.2019
5 nejlepších nootropik na zvýšení produktivity.

Znáte to - někdy se potřebujete soustředit, ale zrovna to nejde. Káva už nepomáhá. Existují ale i jiné legální možnosti, jak svůj mozek podpořit.

Pojďme se podívat na ty nejlepší a nejdostupnější nootropika, která lze použít na zlepšení mentálního stavu a soustředěné pozornosti. Nootropika, neboli léčiva, potravní doplňky nebo funkční potraviny zlepšující schopnosti lidského myšlení, působí hlavně díky modulaci funkce dopaminu v mozku - základy naleznete v článku o kávě. Následující látky jsou v mnoha směrech daleko účinnější než káva samotná a fungují dobře i ve vzájemných kombinacích, jsou proto ideálními kandidáty pro zlepšení pozornosti, kreativity a produktivity.

Acetylcholin

Možná jste o něm slyšeli v chemii na střední škole, ale jinak se o něm moc nemluví. Jedná se o relativně neznámý, ale velice důležitý neurotransmitter. Podporuje pracovní paměť, pozornost, verbální a logické schopnosti a kreativitu. Navíc zlepšuje svalovou paměť, koordinaci a mobilitu. Při narušení produkce acetylcholinu v mozku vznikají symptomy Alzheimerovy choroby, jeho významný efekt na paměťová centra a pozornost je proto zřejmý.

Acetylcholin je v těle vyráběn z cholinu, který lze získat hlavně z buráků, vajec, masa, ryb, mléka a jogurtu. V případě bylinných doplňků stravy pak s acetylcholinem pomáhá ašvaganda, ginko biloba a gotu kola. Také nikotin se váže na acetylcholinové receptory, tudíž má zmíněné účinky i jakákoliv forma tabáku.

Čaj Matcha / Káva s L-theaninem

S čajem Matcha (Camellia sinensis) jste se určitě již setkali. Tento zelený čaj má narozdíl od běžně pěstovaného přibližně 5x vyšší obsah L-theaninu, a to díky způsobu pěstování, který se zaměřuje na maximalizaci této látky v listech.

L-theanin chrání mozek před "mentální ránou", kterou způsobuje kofein. Běžně tento efekt můžete cítit přibližně hodinu po konzumaci kávy, která způsobí rapidní pokles krevního cukru. Matcha uvolňuje díky L-theaninu kofein pomaleji než káva, proto je tento pokles skoro neznatelný. L-theanin je také vhodný pro uvolnění a relaxaci.

Proto je vhodné používat L-theanin jako doplňek stravy při nadměrné konzumaci kávy. Matcha obsahuje vysoké množství anti-oxidantů, ochraňuje buňky jater a srdce, urychluje mozkové funkce, zakrývá signály hladu a preventivně působí i proti rakovině.

Tyrosin

Tyrosin, nebo také L-tyrosin v krevním oběhu dokáže proniknout skrz hematoencefalickou bariéru do mozku. Tam je z něj pak vyráběn dopamin, tedy nedůležitější neurotransmitter pro udržování soustředěné a zdravé mysli. Je využíván i pro produkci epinefrinu a norepinefrinu (možná je vám více povědomé jejich označení adrelanin a noradrenalin). Pokud má člověk dopamin v nerovnováze, může to souviset se symptomy schizofrenie v případě přemíry dopaminu a v případě extrémního nedostatku pak s Parkinsonovou chorobou. Při běžném deficitu dopaminu se vyskytují symptomy poruchy pozornosti a zapomnětlivost.

Pro správné využití tyrosinu v těle a jeho transformaci na dopamin je potřeba vitamín B6. Dobrým zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb. Tyrosin samotný se vyskytuje v hovězím a kuřecím mase, vejcích, sýrech (parmezán), sojových bobech, rybách a k dostání je i jako extrakt.

Mitragynin

Mitragynin je hlavní komponentou stromu Mitragyna speciosa, neboli Kratomu. Ten roste především v Indonésii a Thajsku. Jeho listy zvyšují motivaci k práci, rapidně zlepšují soustředěnou pozornost, potlačují pocity únavy a zlepšují funkci imunitního systému. Mitragynin potlačuje bolest a neklidnou mysl - podporuje tak kreativní flow. Kratom také uvolňuje zmíněný acetylcholin, a nejen to - také dopamin a serotonin, které jsou klíčové při dokončování úkolů a pro soustředěnou pozornost. Určité odrůdy Kratomu pak působí jako lék na depresivní stavy. V Česku je volně k dostání v botanických obchodech.

Nikotin

Nikotin je klasické nootropikum. Používal ho knižní hrdina Sherlock Holmes pro rychlejší uvažování a zvýšenou pozornost a Carl Jung nebo Sigmund Freud také znali jeho pozitivní účinky. V mnoha případech je nikotin používán jako forma sebe-medikace a působí také jako perfektní kognitivní stimulant. Nikotin se, stejně jako kofein, váže k adenosinovým receptorům, a tak zajišťuje oddálení únavy a spánku. Výzkumy také prokazují, že dlouhodobí kuřáci mají menší pravděpodobnost výskytu Parkinsonovy choroby, jelikož nikotin zvyšuje množství dopaminu v mozku. Lze ho používat v mnoha formách, nejenom ve zdraví velmi poškozujících cigaretách, ale i v nikotinových náplastích nebo žvýkacím tabáku (snus). Zářným příkladem je populace Švédska - dosáhli zde na nejmenší výskyt nemocí a chorob způsobených tabákovými výrobky, a to hlavně kvůli přechodu z cigaret na snus.

Ať už si vyberete pro zlepšení svých kognitivních dovedností jakýkoliv doplňek, mějte na paměti, že jejich přehnané a chronické využívání s sebou může přinést negativní účinky. Stejně jako káva a kofein by mělý tyto látky být používány hlavně v případech zvýšených nároků na mentální výkonnost a v obdobích, kdy je nátlak a stres nevyhnutelný. Pro občasné zlepšení nálady a soustředění jsou však tato nootropika velice účinná.

Jan Jileček