Dodržte svoje novoroční předsevzetí s pomocí digitálních vychytávek
09.01.2019
Dodržte svoje novoroční předsevzetí s pomocí digitálních vychytávek

Začátek nového roku je pro mnoho z nás spojený s optimismem, energií a nadšením pro změny. Nástup zpět do pracovního shonu dokáže ale postupně ohlodat i pevnou vůli a naše cíle se nám ztratí v dálce. Jedním z malých triků, který může pomoci při snaze udržet si stanovený novoroční kurz, je nenechat si svoje předsevzetí pouze pro sebe. Když o svých plánech informujete pár přátel, bývá o něco těžší z nich upustit. Ovšem ani blízcí (alespoň většinou) vás nebudou neustále hlídat a připomínat jaké záměry jste si idealisticky připravili pro následující rok. Nezoufejte, naštěstí existuje velké množství způsobů jak si ulehčit zlepšování sebe sama a bude vám k tomu stačit jenom běžný smartphone.

Buďte zdravější

Snad ze všeho nejčastěji se naše touha po změně zaměřuje na naše tělo. Ať už chceme ztratit nadbytečná kila, zpevnit svaly nebo celkově zlepšit životosprávu, nejtěžší je vždy začít. Proto se vyplatí si zejména na začátku stanovit realistické cíle, jako např. to, že strávíte každý den 7 minut cvičením. Aplikace Seven je k tomu specificky stvořená a stará se o to, abychom se každý den trochu zapotili, bez jakéhokoliv speciálního nářadí. Pro ty, kteří se ve světě osobního fitness mají touhu posunout o něco dál existuje například Sworkit. V rámci této aplikace si můžete vybrat jaký typ cvičení vás momentálně zajímá (kardio, posilování, protahování…) a následně dostanete set odpovídajících cviků. Podobně fungují další dostupné aplikace, jako FiiT nebo Daily Yoga, která se samozřejmě zaměřuje jógu.

Jestliže jste si užili Vánoc možná až trochu moc a chtěli byste se specificky zbavit nabyté váhy z konzumovaného cukroví, bude nejlepší spojit fitness apky s dalšími pomocníky. Těch, kteří pomáhají s počítáním kalorií a celkového příjmu a výdeje energie, je skoro nepřeberně mnoho. Patří mezi ně u nás oblíbené Kalorické Tabulky nebo zahraniční MyFitnessPal.

Buďte produktivnější 

Po extrémně důležitém zdraví na druhém místě žebříčku nedodržených předsevzetí pro většinu z nás leží naše vlastní organizovanost. Můj dokument s názvem “Poznámky” čítá několik stovek stran a vypadá jako náhodně generovaný nesmyslný text, v němž se často dokonale ztrácím. Z toho důvodu jsem si řekl, že by stálo za to vyzkoušet aplikace zaměřené na sledování produktivity, v nichž je sledování denních aktivit o dost přehlednější. Líbí se mi jak Productive, tak Todoist. Umožní vám snadno a rychle si připravit seznam činností, která vás daný den čekají a na jeho konci vás vybídnou k odškrtnutí všeho, co jste doopravdy zvládli. A pokud je poměr naplánovaných a uskutečněných věcí trošku depresivní, možná vás to posune k lepšímu plánování i využití času.

Telefony bohužel neposkytují pouze způsoby jak vůli zpevnit, ale také velké množství možností jak prokrastinovat. RescueTime je aplikací, která nejenom dokáže sledovat vaši produktivitu, ale i blokovat nežádoucí rozptýlení. Pro ty z nás, kteří tráví hodně času u notebooku pak mohu doporučit Freedom a StayFocusd, díky nimž si na konkrétní dobu zamknete přístup k nejrůznějším stránkám na internetu. Člověk by nevěřil, jak moc pomůže nemoct si neustále kontrolovat nejrůznější sociální sítě.

Rozšiřte si obzory

Zlepšování sebe sama ale neznamená jenom běhání a nemrhání časem. Ideálním nástrojem pro vaše nové já je vzdělání. Jazyky nám všem odhalují nové světy a otevírají nové možnosti. Naučit se novým řečem pomáhají aplikace jako velmi oblíbené Duolingo či Memrise, které je zaměřené na učení se frází. Pokud by vás ale zajímala rovnou komunikace s rodilými mluvčími, mohu vřele doporučit apku HiNative, která spojuje lidi z desítek zemí světa pro účely výměny jazykových dovedností.

Je pouze na vás jak se rozhodnete svůj život s příchodem nového roku změnit. Žijeme ale ve světě, kde už nemusíte být sami na překonávání zlozvyků či získávání nových znalostí. Stačí se jenom na chvilku ponořit do nabízených aplikací a najít si přesně to, co potřebujete. Informační věk není jenom technologickou revolucí, ale může vám pomoci udělat malé revoluční kroky i v každodenním životě.

Lukáš Horák