5 skvělých deskových her na párty
25.12.2019
5 skvělých deskových her na párty

​Když se na večírku plném rozjařených lidí rozjede společenská hra, nemusí nutně jít o něco trapného. Moderní doba přeje společenským párty hrám, které jsou jednoduché na pochopení, hodně zábavné a navíc neurážejí vaši inteligenci. Vytipovali jsme pro vás pět takových her, které se nám osvědčily i na firemních akcích.

Výbušná koťátka

Počet hráčů: 2-5, doba hraní: 15 minut, vydavatel české verze: Blackfire

Karetní hra o koťátkách a explozích. Už to samo o sobě zní jako něco, co fakt chcete hrát. A když uvidíte karty s psychedelickými kresbičkami, na kterých je kočka ve tvaru brambory nebo kočka zvracející duhu, tak už určitě víte, že toto chcete hrát. A ono to kupodivu má i dobrá pravidla a funguje to. Hra je založená na principu ruské rulety, kdy hráči střídavě lížou karty z balíčku, a kdo vytáhne explodující kotě, ten vypadává ze hry. Je tu ovšem mnoho fint, jak svůj konec oddálit nebo ho naopak přiblížit ostatním hráčům. A i když vyletíte do vzduchu, dlouho nebudete čekat a koukat, protože hra je velmi rychlá a za večer stihnete mnoho partií.

kotatka.png

Bang!

Počet hráčů: 4-7 (s rozšířením Město duchů 3-8), doba hraní 40 minut, vydavatel české verze: Albi

Tahle karetní stálice baví lidi už od roku 2002 a na českých pařbách a slezinách se už stala nesmrtelnou klasikou. Hráči představují postavy z Divokého západu a jejich karty symbolizují bojový arzenál proti ostatním hráčům. Na začátku hry si každý vylosuje, zda bude představovat šerifa, šerifova pomocníka, odpadlíka nebo banditu. Všichni kromě šerifa si nechávají své role utajené, a každá z rolí má jiné podmínky vítězství – bandité vyhrávají, když zabijí šerifa, odpadlík vyhrává, když zůstane poslední ve hře, a podobně. Díky nevědomosti hráčů o tom, co mají ostatní za role, se hra vždy brzy zvrtne v zábavný chaos.

bang

Dixit

Počet hráčů: 3-6, doba hraní 30 minut, vydavatel české verze: Blackfire

Dixit je karetní hra s nádhernými fantaskními obrázky, které tu nejsou jen dekorací, ale alfou a omegou hraní. Hráči si rozdají karty a střídají se v úloze vypravěče, který si tajně vybere jeden z obrázků na ruce a pokusí se jej popsat jedním slovem, větou či citoslovcem. Ostatní hráči si z karet, které mají na svých rukách, vyberou jednu, která by také mohla odpovídat tomuto popisu, a předají ji vypravěči. Ten následně vezme všechny karty, které takto dostal od spoluhráčů, přidá k nim tu svou a zamíchá to. Pak všechny tyto karty vyloží na stůl a ostatní hráči hádají, která je ta vypravěčova. Díky tomu, že na hře není žádný text, jen krásné obrázky, je to výborná oddechovka.

dixit

Krycí jména

Počet hráčů: 2-8, doba hraní 15 minut, vydavatel české verze: Mindok

Jedna z nejúspěšnějších a nejprodávanějších moderních her je zabalená do líbivé tématiky agentů a špiónů, každopádně jde opět o hru s hádáním slovních asociací. Tentokrát proti sobě stojí dva týmy hráčů, kdy každý tým má kapitána a ostatní jsou hadači. Na stůl se vylosují kartičky se slovy a kapitáni k nim dostanou informaci, která slova patří kterému týmu. Pak musí každý kapitán vymyslet nápovědu v podobě jednoslovného hesla, které pokud možno budí asociaci s co nejvíce slovy jeho týmu a pokud možno žádnými slovy druhého týmu. Tým pak musí hádat, která slova tím myslel. Vyhrává tým, který jako první odhalí všechna „svá" slova. Princip hry je opravdu jednoduchý, vysvětlený za minutu, přitom ale vymýšlet a hádat konkrétní asociace je slušná zavářka mozku. Od toho však máte spoluhráče v týmu, se kterými skládáte hlavy dohromady, takže je tu silný sociální faktor. Existuje mnoho variant hry, včetně verze s obrázky místo slov, nebo krabice „Duet" pro dva hráče.

Krycijmena.png

Karty proti lidskosti

Počet hráčů: 3 a více, doba hraní 30 – 90 minut

To nejlepší jsme si nechali na konec. Karty proti lidskosti je totiž úlet, který má potenciál ukrást si celý večer pro sebe, v tom nejlepším slova smyslu. Hráči mají za úkol doplňovat do předpřipravených vět chybějící výrazy z kartiček, které si nalosují, aby vznikly co nejvtipnější věty. A věřte tomu, že na kartičkách jsou takové špeky, že co věta, to perla. Takže například můžete složit informaci o tom, že plány imperialismu zhatí toaletní papír naložený v chilli, nebo že vaší nejlepší dovedností je probuzení na dně popelnice. Vše je ohromně sprosté a politicky nekorektní a s přibývajícím alkoholem v krvi lepší a lepší. Jedinou vadou na kráse je, že hra se nedá v obchodech koupit v české verzi, je nutné si ji najít na internetu a vytisknout, nebo pořídit verzi anglickou.

kartyprotilidskosti.png

Snad jsme vás aspoň trochu navnadili na Silvestra a přejeme vám, ať vykročíte do nového roku obklopeni přáteli a s úsměvem na tváři.

Martina Magdová