Jak jsem se oddala chladu a stala se zdravější
11.03.2020
Jak jsem se oddala chladu a stala se zdravější

Bývala jsem takový ten typ člověka, který chodil vždy pořádně oblečený (rozumějte nabalený), protože mu věčně byla zima. Klasika v zimě: studené nohy, studené ruce a smutek z toho, že není sluníčko. Výjimkou u mě nebyly ani rýmy a sem tam i nějaká chřipka.

Na rovinu, prudilo mě cpát se vitamíny, bát se, že na mě v městské hromadné dopravě někdo něco prskne, a být skleslá z každodenního stresu. Tehdy můj partner už několik měsíců praktikoval metodu zdravějšího životního stylu, která mu pomohla posílit imunitu a být psychicky víc v pohodě. Jmenuje se to Wim Hofova metoda a níže vám ji přiblížím. Navrhl mi, ať se přidám a skoncuji s věčnou zimomřivostí. Prý potřebuju jen chuť jít do toho, chlad a bezpečné prostředí. (Určitě si dokážete představit, jak jsem jako milovnice tepla reagovala, když mi bylo řečeno, že chlad dokáže být můj přítel.)

Nicméně jsem krůček po krůčku začala s otužováním a dechovými cvičeními. Začátky byly vskutku těžké, jehličky studené vody bodaly všude po těle a reakcí těla byl křik. Vydržela jsem ve sprše jen pár vteřin. Když jsem si ale postupně začala uvědomovat, že nejdůležitější je překonat ten prvotní okamžik, kdy tělo vystavíte chladu, začala jsem si najednou ledové sprchy užívat postupně víc a víc. Ještě víc jsem si ale užívala ten pocit, když jsem pokaždé vylezla ze sprchy a nezabalila se hned do ručníku. Nechala jsem tělo zahřát se samo tak, že jsem klidně dýchala a v menším podřepu se pohupovala ze strany na stranu. Do toho jsem denně začala zkoušet dechová cvičení. Pokrok se dostavil poměrně rychle. Po ledových sprchách jsem nebyla tak unavená, jako po těch horkých, lépe se mi vstávalo a obecně jsem měla víc energie než před tím. Také jsem se cítila psychicky lépe a neměla jsem hned rýmu, jakmile se ochladilo. Doba pod ledovou sprchou se postupně začala prodlužovat a z několika vteřin se za pár týdnů staly desítky.

Takové otužování praktikuji několikrát týdně i dnes, nepočítám čas, užívám si chladu a udržuji se tak v psychické pohodě i v celkovém zdraví.

Další mojí metou je celodenní workshop pod vedením certifikovaného instruktora, na který se teprve chystám. Můj partner jej absolvoval a v rámci něj se opakovaně na několik minut potopil do bazénku se 250 kilogramy ledu (a jednou kačenkou). Dle jeho slov to byl neskutečně skvělý zážitek.

Picture 1.png

zdroj: vlastní foto

V čem vlastně Wim Hofova metoda spočívá?

V podstatě se jedná o pozitivní ovlivnění autonomního nervového systýmu. Ano, toho, který nejde ovládat vůlí, proto autonomní. To druhotně působí na další procesy v těle, včetně autoimunitních. Prakticky si představte, že je to cvičení, během něhož člověk spojí tři základní pilíře – dýchání, chlad a mysl. Spojením těchto tří složek dojde k tomu, že naše tělo chlad přijme, je více koncentrované a dochází k intenzivnějšímu fyzickému i psychickému vnímání situace kolem něj.

Studiemi dokázané pozitivní účinky Wim Hofovy metody jsou například následující:

  • pozitivní ovlivnění imunity pomocí stimulace katecholaminů (adrenalinu a noradrenalinu),
  • snížení výskytu zánětů a infekcí v těle,
  • pozitivní vliv na léčbu autoimunitních nemocí, jako jsou např. lupénka, artróza a jiné,
  • stimulace a zrychlení metabolismu.

Ledový rekordman

Zakladatel metody se, jak už asi tušíte, jmenuje Wim Hof a pochází z Nizozemska. Na svém kontě má přes dvacet Guinessových rekordů. Tady jsou některé z nich:

  • výšlap na Mt. Everest bez kyslíkové masky, pouze v šortkách a ponožkách,
  • uběhnutý maratón za polárním kruhem v teplotách -20°C v letním oblečení,
  • světový rekord pobytu v nádrži s ledem po dobu 1 hodiny 52 minut a 42 sekund aniž by mu výrazně klesla tělesná teplota,
  • uběhnutý půlmaraton v namibijské poušti bez jediné kapky vody.

Chcete to taky zkusit?

Pokud vás tato metoda zaujala, doporučuji si stáhnout aplikaci Wim Hof Method, ve které naleznete videa, články či instruktáž k dechovému cvičení namluvenou přímo Wim Hofem nebo také 30denní výzvu pro začátečníky v otužování. 

https://apps.apple.com/us/app/wim-hof-method/id890471578

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.deckeron.apps.innerfire&hl=cs

Chcete-li se dozvědět více, mohu vám doporučit videa přímo na kanálu Wima Hofa, která vám samotnou metodu přiblíží. 

video.jpg zdroj: https://www.wimhofmethod.com/

Kateřina Mazánková