K jako Kreativita a Komunikace
02.05.2018
K jako Kreativita a Komunikace

Konečně jsme se společně dobrali k poslednímu heslu naší čtveřice základních hodnot. Zároveň se ale také dostáváme k jejich jádru a základnímu kameni. Bez pořádné dávky kreativity by totiž všechny ostatní hodnoty sice zůstaly cenné, ale nedokázali bychom z nich vytěžit takové výsledky, jakých jsme schopni dnes. Všechny hodnoty, ke kterým se Cleverlance hlásí a staví na nich, nejsou oddělené bloky, ale fungují společně, v cyklu. Pojďme si povědět, jak takový cyklus vypadá.

Na začátku stojí problém nebo potřeba, která může, ale nemusí vycházet od našeho klienta. Tyto potřeby nejsou prakticky nikdy vyjádřeny v IT jazyce, ale jedná se o širší koncepty. Vezměte si například přání klientů "mít dostatečnou digitální základnu pro komunikaci se svými zákazníky". Co přesně máme naprogramovat, jak zjistit, jaký most z jedniček a nul vytvořit? 

Pro klienty fungujeme jako překladatel jejich vlastních myšlenek do díla, které by mělo jasně nést jejich stopu. Jako všechny druhy překladu (aspoň toho dobrého) se nejedná pouze o suchý přepis z jednoho média do druhého, ale o kreativní proces plný konkrétních nápadů, co a jak vytvořit tak, aby na konci stál funkční celek. A tak jako u kvalitního překladu se nemůžeme spoléhat čistě na vlastní zkušenosti nebo zaběhané řády. Musíme umět naslouchat a vytvořit si s klientem dobrý vztah. Když si nejsme vzájemně hádankami, dokážeme mnohem lépe naplnit očekávání těch druhých.

Exploze kreativity v mysli občas ale může skončit jako reálný výbuch - kouřem po kterém toho moc nezůstane. Jestliže si všechny originální nápady necháme pouze pro sebe, s velkou pravděpodobností se nikdy nepohnou za stádium idejí. Pomyslná knihovna, kam se ukládají nenapsané knihy je tisíckrát větší než jakákoliv, kterou můžeme na Zemi najít. Proto jsme rádi, že máme kolegy, se kterými můžeme na našich vizích spolupracovat a vytvářet je společně. Dobrý tým funguje jako pojistka proti zbytečným odbočkám do slepých uliček a zároveň umožňuje sdílet nadšení, bez kterého nic nového vzniknout nemůže.

CLV_banner.gif

Samozřejmostí je pro nás slušnost a respektování názorů ostatních. Umíme si stát za svým, ale bez toho, abychom se snažili shodit někoho jiného. Z konfliktů jednotlivých myšlenek, vznikají nová a lepší řešení, zatímco z konfliktů mezi lidmi vznikají pouze nepříjemnosti. Souvisí s tím také míra volnosti, kterou se snažíme našim lidem poskytovat. Kromě obecně větší míry spokojenosti to také znamená, že se u nás mohou zrodit řešení, o nichž nikdo předtím neuvažoval. A opět, nemusí pak zůstat pouze v mysli nebo jako poznámka pod čarou. Novátorská řešení mají možnost se dál rozvíjet, jestliže člověk nebo tým, který s nimi přišel, prokáže schopnost je přenést do konkrétní podoby.

Jak již bylo naznačeno, od samotného začátku je pro zdárný průběh projektu stěžejní kvalitní komunikace. Bez toho bychom nezjistili, co přesně klient potřebuje. Je třeba se opakovaně ujišťovat, že si vzájemně rozumíme, že se nic důležitého neztratilo v překladu z našeho technického jazyka do řeči jeho byznysu a zpět. Jenom tak můžeme dostát jeho očekáváním.

Na konci celého cyklu tak stojí hmatatelné výsledky. Alespoň do té míry, do jaké cyklus může mít konec. Protože jakmile máme možnost si vyzkoušet a prohlédnout, jak nové řešení vypadá, nastupuje nové kolo, do nějž vstupují všechny předchozí hodnoty. Každá iterace by nás měla přenést blíže k nejlepšímu vyjádření původního nápadu, který funguje a odráží svojí funkcionalitou to, čeho se klient snaží dosáhnout.

Napsat náš malý slovníček hodnot Cleverlance byla radost, protože vychází z praktických zkušeností v naší firmě. Korporátní hesla a slogany bývají často odtržená od reality. My jsme se snažili pokrýt v našich hodnotách co nejvíce z každodenního života v Cleverlance. Chtěli jsme vyjádřit to, s čím u nás všichni bezeslovně počítáme a na jaký přístup jsme zvyklí. A to se nám, myslím, povedlo.

Lukáš Horák