Co nás ne/překvapilo na práci z domova
03.04.2020
Co nás ne/překvapilo na práci z domova

Různých článků na téma jak nejlépe zvládat Home Office je na internetu spousta a asi pro vás nemáme žádný neotřelý tip, který jste nečetli jinde. Aneb jak říká náš grafik a webmaster Vítek, který pracuje z domova už 14 let, a tak se dá spolehnout na to, že o tom něco ví: základ je mít pevný režim a rozvrh. A to píší všude. Zajímalo nás ale, jak vnímají přesun na Home Office naši kolegové, a proto jsme si udělali malý průzkum, kterého se zúčastnilo 15 z nich.

Abyste rozuměli, v Cleverlance za normálního provozu pracují někteří z nás přímo na našich pobočkách, jiní jsou v kancelářích u klienta, část z nás za určitých podmínek funguje na Home Office, ale opravdu málokdo pracuje z domova stále. Takže v této formě je to pro nás jako pro firmu velká novinka.

Vše funguje

Můžete mít nastotisíckrát vše nastaveno a otestováno, ale teprve ostrý provoz ukáže, zda to skutečně běží, jak má. Kolegové si to uvědomují, a tak na otázku, co je příjemně překvapilo, nejčastěji odpovídali právě pochvalováním si, jak i na dálku fungujeme. Týmy jedou jako po másle, IT vše briskně zvládá a práce na projektech může pokračovat i na dálku. I zákazníci práci kompletně na dálku akceptovali a dokázali se rychle adaptovat - což je pro nás velmi důležité a opravdu to oceňujeme. Zajímavé je, že si to chválí nejen manažeři, ale i řadoví zaměstnanci.

Home Office v Cleverlance

Dojíždění

Někteří kolegové si až teď naplno uvědomili, kolik času stráví dojížděním. Většina se ho ráda zbavila. Ale jiní kolegové paradoxně na dojíždění vzpomínají s láskou. Některým chybí cesta do a z práce na kole, dalším se stýská po čase na čtení. Možná namítnete, že toho teď přeci mohou mít habaděj, ale kdo je teď doma s dětmi, ví své. No a samozřejmě pokud vaše cesta do práce vede třeba údolím Berounky, může vám chybět i sama o sobě.

Čas s rodinou

Snad nikdy v životě české děti netrávily tolik času se svými rodiči. A děti svých kolegů jsme dříve poznali jen při firemních rodinných akcích, ať už to bylo na prolézačkách v Mirákulu, při Beat Saber cupu nebo nad programováním ve Scratchi, zato nyní je známe jako vtipné vsuvky do různých videorozhovorů, v některých týmech patří k bontonu jít zamávat kolegům a kolegyním rodičů při každém standupu apod.

on.jpg
ona.jpg

A jak vypadá home office s dětmi u vás?

Pro některé kolegy je provizorní kancelář mezi dětskou kuchyní a sbírkou Hot-Wheels spíš stresující, jiní si doma zavedli pravidla a dokáží koordinovat práci obou rodičů i vzdělávání dětí úplně v pohodě. Důležité je, když všichni vědí, co mají dělat. Sluchátka na uších například znamenají "nerušit".

Stýská se nám

S výjimkou několika málo ostřílených Home Office veteránů se ode všech kolegů ozývá, že se jim stýská po ostatních z týmu. Po společných obědech. Po deskovkách po práci. Po sdílení know-how v open space. Po společné ranní kávě.

Zuzce se stýská tak moc, že si svou kancelář doma vizualizovala. 

Zkrátka analyzovat, programovat, testovat i to celé řídit umíme z domova na jedničku. Ale socializovat se přes videokonference nás prostě neuspokojuje. Ovšem snažíme se - vedle pravidelných projektových schůzek se vyrojila řada dobrovolných audio- či video-konferenčních káviček, snídaní apod.

Nové nástroje

Nebyli bychom správná IT firma, kdybychom usilovně netestovali nové a potenciálně lepší nástroje pro práci na dálku. Skype a e-mail jsou sice základ, ale různé týmy objevují další kooperativní nástroje, protože jejich potřeby se projekt od projektu liší. Zoom, Slack a Teams patří k nejčastěji zmiňovaným.

Umět přestat

Důležitost pravidelného režimu, jak už bylo řečeno na začátku, objevujeme všichni. Většina lidí tím podporuje svou produktivitu, neméně důležité je ale i říct si, že máme padla. Protože od některých kolegů zaznívá, že z domova pracují mnohem více než dříve.

S / V / N / K

Tohle jsou zkratky našich hodnot a i když tu nepublikujeme celý text průzkumu (to by vás nebavilo, vyšlo to na 11 stránek), z výsledných odpovědí je znát, že ty hodnoty nejsou prázdná slova. Zkrátka umíme spolupracovat i ve ztížených podmínkách, vidíme výsledky, máme různé nápady, jak se s tou situací vypořádat a nezapomínáme spolu komunikovat!


Veronika Jandová