Do práce na rekole!
19.06.2019
Do práce na rekole!

Každý rok se Cleverlance připojuje do květnové výzvy Do práce na kole. Každý rok se chci, jako nadšený cyklista, do této výzvy zapojit taky. Zatím jsem to ale nikdy neudělala. 

Umíte si představit, že se po ránu i odpoledne nebudete strkat v přeplněném metru a tramvaji se stovkou dalších lidí? Že si užijete jízdu na kole a uděláte něco pro sebe i pro své okolí? Já ano, ale v mé hlavě se bohužel ozývá až moc pochybovačných otázek: „Zvládnu dojet bezpečně do práce na kole přes celé centrum města?“ „Neukradne mi moje kolo někdo, když ho nechám v nestřežené kolárně?“ „Co když začne během odpoledne pršet?“

rekolo_.jpg

Nápad, jak se těmto obavám vyhnout, a zároveň se zapojit do výzvy, přijde jako blesk z čistého nebe. Budu jezdit do práce na rekole! Ano, na tom růžovém kole, které vidíte ležet, v lepším případě parkovat, všude možně po centru a jeho okolí.

Půjčte si své rekolo

Tato kola se v současné době stávají velkým hitem! Skoro každou jízdu se mě někdo stihne zeptat, jak si může kolo taky zapůjčit. Odpovídám, že si stačí jen stáhnout aplikaci do mobilu a najít rekolo (starší to tedy většinou nechápou). Podle návodu v aplikaci je už půjčení velmi snadné - opsat číslo z kola, obdržet číslo zámku, odemknout kolo a vyrazit. Pokud jste navíc vlastníkem MultiSport kartičky jako my v Cleverlance, máte jízdu 2x denně na hodinu zdarma.

Kudy se vydat?

Mojí trasou z práce a do práce na kole se stává nádherná cyklostezka kolem Vltavy od Palackého náměstí až po Nádraží Modřany, kde nehrozí žádné křižovatky, semafory ani cinkající tramvaje. Do této části Prahy jsem se přestěhovala teprve nedávno, proto si její objevování opravdu užívám.

Nejoblíbenější úsek cesty je pro mě od Branického mostu do Modřan, kde vás začne obklopovat příroda ze všech stran tak, že snadno získáte pocit, že velkoměsto je daleko za vámi. K večeru se navíc zaplní přilehlé hospůdky a dětská hřiště, takže nálada je zde doslova dovolenková – s atmosférou v dopravních prostředcích se to určitě nedá srovnávat. java

Já už jedině na rekole

Ať už chcete nasávat atmosféru v Troje, Modřanech nebo na Smíchově, můžete, rekolo zvládne každou trasu. Je jen na vás, kudy se vydáte. Na rozdíl od vlastního kola, na rekole můžete jezdit i jen jedním směrem, třeba jen z práce. A náhlá průtrž mračen či rozbité kolo? Žádný problém! Kolo vrátíte, nahlásíte závadu a domů holt dojedete MHD nebo si půjčíte kolo jiné.

Co mě baví na rekolech možná úplně nejvíc, jsou jejich přidělená jména. Když kolo vracíte, aplikace vám ukáže, jak dlouho jste kolo používali, kolik kilometrů jste na něm ujeli a jestli vás na cestě doprovázel Malý princ, Mudrc nebo Vévoda z Edinburghu.

Na co si dát pozor?

Ani u rekol bohužel není vše jen růžové a můžete se setkat s některými zádrhely. Co třeba, když vám dojdou mobilní data? V tomto případě aplikace sice funguje, ale velmi velmi pomalu. Spíše riskujete, že dříve, než se vám načtou potřebné informace, se vám vybije mobilní telefon.

Pokud v sobě máte závodního ducha jako já, musíte se s smířit s tím, že s rekolem svůj osobák nepřekonáte a ostatní cyklisté vás budou vesele předjíždět. Pozitivní na tom ale je, že konečně vnímáte krásy okolí a ne pouze nejlepší čas.

S rekolem se sice můžete vydat kamkoli, vrátit ho ale musíte jen na předem určená místa, tzv. parkovací zóny. Abyste neplatili pokutu, nastudujte si pozorně tato místa v aplikaci. A co nejhoršího se vám může stát? Za mě jednoznačně to, že i přes pevné odhodlání vydat se na cestu není po tomto růžovém zázraku nikde v okolí ani vidu ani slechu – všechna jsou rozpůjčovaná.

diplom.jpg

I když už květnová výzva Do práce na kole skončila, na rekole jezdím stále, a nejen do práce. Z výše řečených obav se stala přání - ať na mě dnes zbyde nějaké rekolo a ať mi ještě nedojdou data. A jak dopadla celá výzva? Skvěle, protože jsem se ji konečně zúčastnila a plánuju to i příští rok.

Míša Krejčová