Darování krve: nijak to nebolí a můžeš tím zachránit životy
03.06.2020
Darování krve: nijak to nebolí a můžeš tím zachránit životy

Že se neustále vyvíjíme a posouváme ve většině směrů dál, je jasné. Stejně jako fakt, že si většinu věcí umíme vyrobit, napodobit, naprogramovat, zkrátka umíme si život ulehčit. Minimálně jednu věc ale uměle vytvořit neumíme – naši základní tekutinu, krev. Není přitom nic složitého najít ochotu a jít si nechat "pustit žilou", a tím třeba i zachránit hned několik dalších lidských životů.

superhrdinka

Z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že počet dárců neustále klesá. Přitom každý člověk potřebuje za svůj život v průměru 5x krevní transfuzi a 14x lék vyrobený z krve. Každým odběrem mohou být zachráněny až 4 lidské životy, ale v České republice chybí minimálně 100 000 aktivních dárců. Přečtěte si níže pár faktů a zvažte prosím, zda byste se nechtěli také přidat k dárcům. Je to jen pár mililitrů a bude z vás (super)hrdina.

Kdo může darovat?

Každý zdravý člověk ve věku 18 – 65 let, pokud:

  1. váží více než 50 kg,
  2. dlouhodobě zde žije (alespoň 1 rok, nemusí být občan ČR) a dorozumí se česky,
  3. má v ČR platné zdravotní pojištění,
  4. není chronicky nemocný (cukrovka, těžká forma alergie, epilepsie, celiakie) a neprodělal žloutenku typu B nebo C, neužíval dlouhodobě drogy, nebyl závislý na alkoholu, nestýká se s lidmi se zvýšeným rizikem nákazy HIV.

Jak to probíhá?

Jelikož jsem pravidelnou dárkyní, napíšu vám, jak probíhá každý odběr:

  1. Evidence – sestřičky zkontrolují mé doklady, uloží případné změny, u prvodárců založí novou kartu;
  2. Kontrola krevního obrazu – v laboratoři proběhne „malý odběr", to je zkumavka krve, u které se dělá kontrola krevního obrazu, zkrátka jestli ten daný den jsem já a moje krev v dobré kondici k darování;
  3. Dotazník – pokaždé vyplňuji dotazník pro dárce krve, který je zaměřený na otázky týkající se aktuálního zdravotního stavu, absolvovaných zahraničních cest, lékařských zákroků či užívaných léků;
  4. Vyšetření u lékaře – lékař zkontroluje výsledky z kontroly krevního obrazu, změří mi tlak a pročte výsledky dotazníku;
  5. Odběr krve – pokud je vše v pořádku, jdu na „velký odběr", při kterém se odebírá 450 ml a trvá cca 5-10 minut, od sestry vždy dostanu vodu a mačkací balónek;
  6. Odpočinek a svačina po odběru krve – po odevzdání karty dárce přichází ta nejoblíbenější část, většina transfuzních stanic nabízí dárcům svačinu po darování krve (některé dávají stravenky), já si vždy vybírám z několika variant svačin – sladká, slaná nebo jogurt.
krev-9275.jpg

Večer před odběrem nejím tučná jídla a v den po odběru piji hodně tekutin a dodržuji klidový režim.

Jaká je aktuální situace?

Pro tento článek jsem napsala do několika pražských transfúzních stanic, abych zjistila jejich aktuální stavy. Výsledkem mého malého bádání je, že během koronavirové krize se většina dárců zdráhala přijít, a už tak malé řady aktivních dárců ještě prořídly. Navíc starší dárci odcházejí a mladí nenachází motivaci k novému dárcovství. Krve je ale potřeba stále stejně, proto má většina mnou dotázaných transfúzních stanic nedostatek krevních zásob.

Nejvíce žádané jsou krevní skupiny 0 (pozitivní i negativní) a A, ale ani „béčkaře" transfúzky neodmítnou. 

sestricky

Sestřičky na transfúzní stanici v Thomayerově nemocnici jsou prima 

Aplikace Daruju krev

Podporu dárcovství krve si vzal do svých rukou mladý středoškolák David, který vymyslel a naprogramoval mobilní aplikaci Daruju krev. Jeho cílem je kromě motivace nových i stávajících dárců také vytvořit přehled o aktuálních stavech transfúzních stanic. Celá appka je teprve na počátku, ale věřím, že celý tento projekt má smysl. Krátký rozhovor s Davidem naleznete zde a další informace o appce tady.

Krom dobrého pocitu, že jste udělali něco pro druhé, dne volna, odečtu z daní a čestných medailí z vás těchto 450 ml krve a zhruba hodina času udělá, jak říká David, superhrdinu. Budete hrdiny pro ostatní a zároveň z toho můžete mít super pocit i sami.

Děkuji vám všem, kteří krev darovat začnete, a také vám, kteří už krev darujete.

A jedna poznámka na závěr: V Thomayerově nemocnici dávají za odběr fakt skvělou snídani. 

Kateřina Mazánková


PS: A pokud uvidíte po odběru stádo muflonů, je to v pořádku, žádné halucinace.

mufloni v Krči