Bitcoinové peněženky
05.12.2018
Bitcoinové peněženky

Bitcoin peněženka je ve své podstatě podobná jako bankovní účet. Uživateli umožňuje uchovávat, posílat a přijímat bitcoiny. Tyto peněženky vlastně tvoří rozhraní k Bitcoin síti, stejně jako je bankovní účet oknem do světa finančních systémů.

Tyto peněženky v sobě drží privátní klíče, o jejichž funkci jsme se bavili v minulých dílech. Ve skutečnosti tedy nepotřebujete „schovat“ svoje bitcoiny, ale tajné klíče, které k nim poskytují přístup.

Bitcoin peněženka je jednoduše řečeno aplikace, webová stránka nebo zařízení, které se za vás stará o vaše privátní klíče. Pojďme se na ně podívat!

Typy Bitcoinových peněženek

Hardwarové peněženky

Hardwarová peněženka je fyzické zařízení, navržené pro jediný účel – co nejbezpečněji uchovat vaše bitcoiny.

Pokud to myslíte se zabezpečením svých bitcoinů vážně, hardwarová peněženka je tou správnou volbou. Hardwarové peněženky totiž oddělují úložiště vašich klíčů od zařízení připojeného k potenciálně nebezpečnému internetu.

Klíče jsou po celou dobu uchovávány v bezpečném „offline“ úložišti, které je odpojené od sítě a je plně zabezpečené i v okamžiku připojení peněženky k nakaženému počítači.

Jelikož jsou bitcoiny digitální aktiva, mohou se hackeři a různí zločinci na síti zaměřit na vaši softwarovou peněženku a vcelku snadno získat přístup k vašim klíčům (za předpokladu, že mají již pod nadvládou váš počítač).

V případě hardwarové peněženky, která generuje a ukládá všechny klíče offline, je pro hackery téměř nemožné se ke klíčům dostat. Museli by vám peněženku fyzicky odcizit, ale i v tom případě je peněženka chráněna PIN kódem.

O fyzickou ztrátu svoji peněženky se ale nemusíte strachovat – pokud využijete možnosti vytvořit si zálohovací klíč pro celou peněženku, svoje bitcoiny můžete kdykoliv získat zpět i bez peněženky samotné.

Nejlepší hardwarové peněženky jsou Ledger Nano S, TREZOR a KeepKey, na všechny se postupně podíváme.

Softwarové peněženky

Podtřídou softwarových peněženek jsou tzv. „hot“ peněženky. Hot peněženky jsou v momentu generování privátního klíče připojeny do internetu, tím pádem nemůže být klíč vygenerovaný tímto způsobem nikdy 100% bezpečný – jak bylo naznačeno výše. Jsou k dispozici pro řadu operačních systémů, včetně Windows, iOS, Androidu nebo Linuxu.

Tyto peněženky jsou vhodné pro provádění častých plateb, podobně jako normální peněženka na peníze – nebylo by ale moudré ukládat do ní veškeré svoje životní úspory v kryptoměnách.

Porovnání peněženek

V následujících odstavcích se podíváme na tři nejznámější hardwarové peněženky.

Ledger Nano S

Ledger Nano S je nejlevnější ze tří zmíněných peněženek a stojí okolo 1300 Kč. Ledger je jedna z nejznámějších společností zaměřujících se na kryptoměnovou bezpečnost. S Ledger Nano S lze spravovat nejen Bitcoiny, ale též další měny - zařízení lze použít pro širokou škálu alternativních kryptoměn. Zároveň je zde podpora pro technologii FIDO USF, užitečnou pro autentizaci v online službách jako Gmail nebo Github.

ledger.jpeg

Trezor

Trezor spatřil světlo světa v roce 2014 jako první hardwarová peněženka na trhu. Nabízí bezpečné úložiště spolu s možností používat peněženku podobně jako hot peněženky.

Vyskytuje se ve dvou modelech, Trezor One a pokročilejší Trezor Model T s barevným displejem a možností zadávat PIN přímo na zařízení. Zajímavostí je to, že pochází z rukou českých autorů.

KeepKey

KeepKey peněženka byla vyrobena v roce 2015 a je druhou peněženkou nabízející displej. Velký displej je u této peněženky její největší předností, kterou vyčnívá nad Trezorem i Ledger Nano S.

Softwarové peněženky pro Android i iPhone

Mycelium

Název pravděpodobně nejpopulárnější bitcoinové peněženky pro Android je odvozen od latinského jména pro podhoubí, což odkazuje na propojenost uzlů v decentralizovaném světě bitcoinu. Po startu aplikace si během sekund vytvoříte svůj vlastní privátní klíč, na který můžete ihned poslat bitcoiny z jiných adres a následně začít s peněženkou platit, za co jen chcete. Mycelium je velice uživatelsky přívětivé, a tak není ani provedení zálohy klíčů žádný problém.

Samourai Wallet

Další známá peněženka, která toho dovede opravdu hodně - je například plně šifrována pomocí AES-256 přímo na zařízení a nikdy nekomunikuje s externími servery. Ve vývoji je již více než 3 roky a její zdrojový kód je plně open source. Její vývojáři navíc proklamují, že podléhá neustálému vývoji, zejména v oblasti bezpečnosti.

Breadwallet

Breadwallet je bitcoin peněženka pro iPhone a od nedávna také pro Android. Poskytuje pouze základní funkce, jako zálohu privátních klíčů, jednoduché uživatelské rozhraní a možnost zabezpečení heslem.

Edge

Edge je další peněženka určena pro iPhone a Android. Její příjemná funkce pro přihlášení online z ní dělá ideální volbu pro lidi, co právě s bitcoinem začínají. Peněženka za vás také vytváří automatické zálohy, takže se o manuální zálohy nemusíte vůbec starat.

Softwarové peněženky pro Desktop PC

Electrum

Jedná se o jednoduchou peněženku pro Windows, Linux i Mac. Byla vytvořena v roce 2011 a mezi její hlavní přednosti se řadí například podpora pro hardwarové peněženky a takzvané „cold“ úložiště, kdy je privátní klíč vygenerován na počítači odpojeném od sítě. Je tak dobrou volbou jak pro začínající uživatele, tak pro uživatele pokročilé.

Bitcoin Armory

Armory je open-source peněženka pro bitcoin s podporu “cold” úložiště a  multi-signature transakce, čímž se řadí mezi produkty pro lehce pokročilejší uživatele. “Cold” úložiště proslavilo Bitcoin Armory, jelikož před Armory bylo “cold” úložiště pouze věcí teorie. S jeho implementací v peněžence se z Armory stal okamžitý hit. K popularitě peněženky taktéž přispěla vysoká úroveň zabezpečení.

armory.png

Další možnosti

CryptoSteel

Cryptosteel je asi ten nejradikálnější způsob, jak uchovávat svoje privátní klíče v offline úložišti. Kombinuje totiž již roky prověřenou techniku rytiny a nerezovou, kyselině odolnou a ohnivzdornou ušlechtilou ocelí. Vydrží tak jakýkoliv způsob zacházení. Vaše privátní klíče pak budou v bezpečí jak před hackery, tak před elementy.

cryptosteel

Papírové peněženky

Papírová peněženka je jednoduše řečeno kus papíru, který obsahuje bitcoinovou adresu a privátní klíč, jež jsou navíc doplněny o QR kód. Hlavní výhodou je, že jsou tzv. „cold“ úložištěm, tím pádem nejsou připojeny k internetu a risk odcizení vašich privátních klíčů je tak skoro nulový.

Ačkoliv jsou papírové peněženky mnohem složitější na použití pro začátečníky, jejich bezpečnost a cena to kompenzuje. Pokud ztratíte papírovou peněženku, není žádná cesta jak získat svoje bitcoiny zpět. Navíc je nutné nejprve vygenerovat klíč například v softwarové peněžence odpojené od internetu.

Existuje open-source webová stránka, ulehčující vytvoření bitcoinové papírové peněženky bitcoinpaperwallet.com. Buďte však extrémně obezřetní, zda se jedná o reálnou nebo podvrženou stránku při budoucích návštěvách (a všeobecně na stránkách tohoto typu).

Doporučení na závěr

Bitcoin a jiné kryptoměny je samozřejmě možné držet také online, ve svojí online směnárně (online směnárny neboli exchange jsme probrali v minulém díle). Tento postup však není doporučován, protože jenom za poslední rok se v různých hackerských incidentech z online směnáren ztratilo okolo 1 miliardy dolarů. Pokud nedržíte svoje vlastní privátní klíče, ale spravuje je za vás směnárna, nikdy si nemůžete být jisti, že jsou vaše bitcoiny v bezpečí. Manipulovat s finančními zdroji v peněžence může vždy jen ten, kdo drží privátní klíče. Proto doporučuji si svoje bitcoiny přenést alespoň do vlastní softwarové peněženky (můžete použít jednu z výše uvedených, nainstalovat mobilní peněženku je otázka minut), v lepším případě pak papírovou peněženku a v nejlepším případě tu hardwarovou.

Jan Jileček