Když bakalářka dává smysl
25.02.2020
Když bakalářka dává smysl

Zásadní rozhodnutí je pro někoho otázkou vteřin, pro jiného představuje náročný rozhodovací proces. Vstupu do „velkého světa IT" dnešní doba fandí a podporuje ty, kteří v sobě odvahu najdou a zkusí to. Podobně to máme postavené i my v Cleverlance.

Ať už dostanete dobrou radu od rodičů nebo k rozhodnutí dospějete sami, je potřeba udělat první krok. A zároveň mít dobrou sebereflexi a zvolit správnou cestu rozvoje. Při své praxi se nám bohužel často stává, že jen zkušenosti nestačí a je nezbytné disponovat dalšími ingrediencemi - mít předpoklady, pevnou vůli a motivaci. Správný poměr všech uvedených přísad je klíčovým, pokud chcete úspěšně nastartovat svou pracovní cestu již během studia.

Tato ideální kombinace nastala například u Pavla. Pavel studuje Fakultu informatiky a statistiky na VŠE, aktuálně již v magisterském programu se zaměřením na Informační systémy a technologie. Zajímá se hlavně o předměty business inteligence, ekonomie v účetnictví či programování. Před několika měsíci se na jedné z přednášek se od známého dozvěděl o možnosti zúčastnit se JAVA Clever Akademie. A to byl zjevně ten správný podnět.

Prošel jsi náročným výběrovým řízením a své místo v akademii sis zasloužil. Co vše ti program přinesl?

Kromě dobré party lidí, kteří byli na stejné vlně jako já, s podobnou úrovní znalostí a zkušeností, jsem získal příležitost během akademie překlápět teorii rovnou do praxe, což se ve škole ne vždy zadaří. Naučil jsem se s programy pracovat efektivněji a znalosti aplikovat do skutečného prostředí projektu, kde všechny podmínky nejsou zdaleka ideální. Získal jsem praktické zkušenosti s programováním nejen v Javě, ale i v dalších programech - Spring, Maven, Hibernate, jak jednotlivé programy reálně fungují, jak nástroje správně využívat, ale taky jak ne. Ale abych jen nechválil (smích), jednodenní blok na Liferay bych třeba vynechal, reálně jej člověk využije jen na vybraném typu projektu.

Po absolvování akademie jsi dostal nabídku na pozici developera v interním vývojovém oddělení Application development.  Jaké byly začátky?

Znalosti z akademie se mi rozhodně v začátcích hodily. Musím přiznat, že to pro mě nebylo úplně jednoduché skloubit studium a práci na poloviční úvazek, ale na druhou stranu jsem věděl, že chci programovat a byla to pro mě skvělá příležitost. S dalšími dvěma kolegy, Bořkem a Honzou, tvoříme dobrý tým. Dokonce mi pomohli i s bakalářkou.

Jaké si měl téma bakalářky a jak jsi se k němu dostal?

Byla to úplná náhoda, tehdy proběhl v Cleverlance interní email s nabídkou bakalářek/diplomek. A dávalo mi to smysl. Vybral jsem si téma z nabídky- „Analýza a implementace unifikovaného logovacího systému", zní to možná trochu suše, ale řešení, které se mi podařilo navrhnout, má reálnou možnost praktického využití na projektu - a to už je zajímavé. Zároveň mi to přišlo jako velká výhoda spojit psaní bakalářky s prací, vycházet z reálných věcí, které znám, ale hlavně mít u sebe schopného spolehlivého kolegu, s nímž mi diskuze a reálná oponentura dala opravdu hodně.

Můžeš nám blíže popsat, v čem tedy tvůj návrh spočívá a jaký byl výstup tvé bakalářské práce?

Představte si nějaký systém, který když spadne, tak ideálně chcete mít informaci o všem, co se stalo, abyste mohli zjistit, proč se to stalo a chybu napravit. Právě tyhle informace lze uchovat prostřednictvím záznamů, tj. logů. To je ten jednodušší případ. Ale představte si, že systémů či aplikací máte vícero a teď vám spadnou všechny najednou. Aplikace běží na různých serverech, tím pádem záznamy o nich jsou uložené na různých místech, v různých formátech. A nyní to teprve začíná být zajímavé (smích). Musíte se dívat do neskutečně velkého množství složek, abyste zjistili, co se nepovedlo, a to je dost časově náročné.

Můžeš uvést příklad?

Tak například systém nám vyhodí chybu: máme pomalé SMS zprávy. Pro nás to znamená, že musíme vyzkoumat, jak dlouho trvalo zprávu odeslat na našich i na klientských systémech, jinými slovy potřebujeme zjistit, za jak dlouho si tenhle konkrétní uživatel na tohle číslo dobil 100,-Kč kreditu.

A jaké řešení jsi navrhl, aby to vývojářům zjednodušilo práci?

Vymyslet řešení znamenalo najít sadu nástrojů, které umožní dávat záznamy do jednoho místa tak, aby šlo v záznamech jednoduše vyhledávat. Využil jsem tedy částečně stávající řešení a ve spolupráci s Honzou, který mi dělal vedoucího práce, jsem toto řešení modifikoval a vylepšil (smích). Vedli jsme s Honzou dlouhé diskuse, zkoušeli různé varianty, jakou to má mít paměť, kolik to bude zpracovávat požadavků atd. Nakonec nám z toho vypadlo celkem zajímavé řešení, které nabízí kombinace nástrojů Elastic Search, Kibana a upravená verze Logback appenderu.

Jaké to je mít hotovou bakalářku? A co plánuješ teď?

Upřímně jsem si oddechl, že už mám hotovo, i když na stupni vítězů s inženýrským titulem a červeným diplomem v ruce ještě nestojím (smích). Beru to tak, že první meta ve škole je za mnou, bakalářka úspěšně obhájena a v práci se účastním dalšího zajímavého projektu, takže se chci více věnovat koníčkům, na které nebylo teď moc prostoru. Plánuju se naučit nové recepty z vegetariánské kuchyně, abych udělal radost své přítelkyni, dostat se na in-liny a třeba si přečíst něco dalšího od Neila Tysona.

Pavle děkuji za rozhovor i za důvěru.

Zdeňka Sacke