TOP 3 technologické trendy pro rok 2022
30.12.2021
TOP 3 technologické trendy pro rok 2022

​​Rok 2021 byl rokem digitalizace, AI, autonomních vozidel, NFT a rozvoje kryptoměn. Jen pro krátkou rekapitulaci: Elon Musk překonal Jeffa Bezose a stal se nejbohatším mužem planety. Dogecoin vzrostl o skoro 8 tisíc procent, a pak opět spadl. Clubhouse měl být revoluční VIP sociální sítí, jenže jak rychle vyrostl, tak rychle umřel. LinkedIn potvrdil, že ve velkém hacku byla kompromitována data 500 milionů uživatelů. Ransomware útoky ve světě se znásobily. Deepfake videa se stala mainstreamovými. Umělec Beeple prodal jeden svůj jpg obrázek jako NFT za 69 milionů dolarů. Bu​g v autonomním řízení Tesly způsoboval náhodné brždění. A to hlavní - nedostatek čipů se ještě prohloubil, protože Taiwanské firmě TSMC došla voda, a tak se zhoršila dostupnost konzolí Playstation 5 a grafických karet GTX série 3000, a v podstatě všech dalších technologií závislých na 5nm čipech. Co pro nás má připraveno rok 2022?

Web 3.0 - dec​​entralizovaná budoucnost internetu

Web 3.0, nebo také decentralizovaný web, bude místem, ve kterém veškerá moderní technologie zkonverguje do jediného bodu. Má v něm být obsaženo vše od cloud computingu, chytrých kontraktů, NFT, AI, VR, blockchainu až po no-code (vizuální programování). Ovšem, že neznalí budou vidět Web 3.0 jen jako další hype co pomine nebo jako místo pro NFT scamy, ale je to v podstatě vize nové éry internetu, ve kterém bude všechno decentralizované a pevně v rukou uživatelů a ne korporací. Vše bude regulované přes chytré kontrakty a kryptoměny. Takže je to vlastně únik z dnešní dystopie ovládané Googlem, Facebookem, Applem a Amazonem. Díky obtížné manipulaci mají být např. mediální portály založené na Web 3.0 dobrou obranou proti vzestupu totality, jako je tomu např. v Číně. Bude nemožné cenzurovat a omezovat svobodu slova, nebude možné sledovat uživatele a monetizovat jejich soukromá data.

V decentralizovaných aplikacích, neboli DApps, uživatel vlastní všechna svoje data. Místo přihlašovacího jména a hesla se uživatelé identifikují přes svoje blockchainové peněženky (resp. svoje veřejné adresy, ke kterým vlastní privátní seed). Dnes se už běžně tato identifikace provádí přes prohlížečové addony, jako to dělá např. peněženka ​Metamask. Kód aplikace samotné pak žije na blockchainu ve formě chytrého kontraktu. Není zde tedy klasická dynamika klient-server.

Otázkou zůstává, zda moderní generace lidí ocení svobodné a decentralizované platformy. Baví je konzumovat obsah na cenzurovaných a ostře sledovaných a mysl otupujících sociálních médiích jako TikTok, který se nijak netají tím, že předává data přímo Čínské vládě.

​Hlavní součástí Webu 3.0 budou zejména technologie, o kterých si teď povíme více.

Metaverse a VR

Během roku 2020 a 2021 nastala rozsáhlá virtualizace pracovišť a kanceláří, protože kvůli koronavirové krizi bylo najednou potřeba pracovat plně vzdáleně. Metaverse chce tuto virtualizaci ještě urychlit a rozvinout. A co metaverse vlastně je? Podle definice je to "Masivně škálovaná a interoperabilní síť 3D virtuálních světů vykreslených v reálném čase, kterou může synchronně a trvale prožívat efektivně neomezený počet uživatelů s individuálním pocitem přítomnosti a s kontinuitou dat, jako je identita, historie, oprávnění, předměty, komunikace a platby".

Posledních několik let je virtuální realita (VR) trendem nejen v herním průmyslu. A metaverse bude VR využívat a rozvíjet naplno. Během následujících 5 let budou vytvořeny celé virtuální světy, které budou mít vlastní ekonomiku, a budou existovat paralelně k reálnému světu. Uvnitř těchto metaversů budou účastníci provádět ty stejné úkony jako v realitě, jako je práce, socializování, tvoření nebo hraní.

Mark Zuckerberg nedávno přišel s jednou verzí těchto metaversů. Jeho první nápad tkví v tom udělat pracovní online meetingy více "lidské". Vadí mu, že při meetingu musíme koukat na něco jako Zoom nebo Google Meet, protože se mu často stává, že si plete lidi, když je ve velkém meetingu vidí jen ve 2D. Podle něj by lidé neměli prožívat tyto sociální interakce skrz "svítící obdélníky", jak tomu je teď. “Při klasickém online meetingu se člověk dívá na 2D mřížku tváří na obrazovce a vidí jen jejich torzo. Ale tak přece neprožíváme realitu. Jsme zvyklí na to být s někým v místnosti, mít nějaký smysl pro prostor okolo nás a vědět, kdo sedí vpravo a kdo vlevo od nás. A když někdo promluví, vím, že na mě mluví z mojí pravé strany například", řekl Mark.

​Podle Zuckerberga se bude jeho verze metaversu blížit reálné teleportaci. V jeden moment můžete pracovat na virtuálních monitorech, které si mimochodem můžete díky virtuálním brýlím vzít kamkoliv, třeba do kavárny nebo do vlaku, a v moment další můžete být s kamarády na domácím promítání a pouštět si nový Matrix.

metaverse.jpg

Jak jsem již zmínil, důležitou součástí metaversu je VR, které je nutným nástrojem pro připojení se do​ metaversu. John Carmack, legendární tvůrce prvního 3D herního enginu, her jako Doom, Quake a prvního VR headsetu Oculus Rift, začal pracovat přímo pro Zuckerberga na VR technologii (Oculus byl koupen Facebookem v roce 2014). V roce 2019 se vzdal pozice CTO Oculusu a stal se konzultantem. Podle něj není Zuckerbergův přístup ke stavbě metaversu správný, bude nutné začít odspodu, od technologie.

John Carmack má proto s VR další plány. Chce v budoucnu rozvinout virtuální realitu tak, aby nebylo nutné nosit VR headset, ale chce se čipem napojit přímo lidem do mozku a vysílat signály, které budou na neuronové úrovni vyvolávat vizuální odezvu. Uživatel tak doslova nebude schopen rozeznat skutečnost od virtuální reality. Jestli vám to zní jako noční můra ze seriálu Black Mirror, nebo naprosto proti přírodě, tak máme stejný názor.

Carmack má podle mě pokroucené chápání lidské mysli, sám o sobě v rozhovoru o VR ​řekl, že je filozofický materialista, tedy někdo, kdo vidí mozek jako stroj, který produkuje vědomí, a tím pádem lze přidat součástky a modulovat ho. Samozřejmě, že celá vize metaversu a VR může vést k snadnější manipulaci lidstva. Facebook (Meta) bude o svých uživatelích vědět už naprosto všechno. Už dnes Facebook nabízí reklamy až děsivě na míru, zdánlivě dřív, než člověka vůbec napadne něco koupit. Bude to dokonalá verze Orwellova dystopického světa 1984? 

Tento postup je ale už nezadržitelný. Rok 2022 bude začátkem pro rozvoj metaverse světa. Zuckerberg si představuje, že během 5 let by měla jeho vize být realitou.

Ethere​um 2.0, NFT a NFT gaming

K masivnímu rozvoji dojde samozřejmě i u kryptoměn, zejména u Etherea. Nastane u něj totiž konečně přechod na Proof-of-Stake algoritmus a Ethereum se tak stane netěžitelným. Na tomto přechodu se pracuje již roky. Na přelomu prvního a druhého kvartálu 2022 má k "The Merge" (Velkému Sloučení) konečně dojít. Nynější Mainnet se sloučí s beacon chainem - implementační detaily o tomto Sloučení naleznete na oficiálním webu zde. A jen tak na okraj - těžařské farmy používají k těžbě mimo ASIC chipů také nové grafické karty GTX řady 3000. Nejvýdělečnější měnou pro těžbu zůstává Ethereum, proto očekávám, že po přechodu na netěžitelnou verzi se začnou tyto karty aspoň částečně vracet do oběhu, až je začnou těžaři prodávat, a jejich nafouknutá cena se konečně vrátí do normálu. Pokud tedy plánujete upgrade svého PC, může být pro dobro vaší peněženky pár měsíců počkat.​

Kryptoměny, které stále běží na Proof-of-Work algoritmu, tzn. že jsou těženy a musí pro to být spáleno značné množství elektrické energie, jsou neustále předmětem kritiky environmentálních aktivistů. Ethereum 2.0 má po tomto "Sloučení" využívat o 99% méně elektrické energie​, takže snad konečně nebudou jeho cenu negativně ovlivňovat mediální zprávy o globálním oteplování. Realisticky ale potrvá měsíce nebo roky, než si po této změně lidé přestanou asociovat Ethereum (a kryptoměny všeobecně) s environmentální katastrofou a globálním oteplováním. Po "Sloučení" se má též několikanásobně zvýšit rychlost sítě. Momentálně podporuje Ethereum 30 transakcí za sekundu, po přechodu na verzi 2.0 to má být až 100 tisíc za sekundu. Jako příprava na přechod z Proof-of-Work na Proof-of-Stake se od 5. srpna 2021 na Ethereovém blockchainu aktivně "pálí" část Ethereových poplatků. Ty už se zkrátka nepřipisují na účet těžařům, ale spálí se zasláním na tzv. eater adresu, v podstatě černou díru, kterou nikdo nevlastní. Sníží se tak počet nových ETH, které se dostanou do oběhu, a tím začne docházet k deflaci. 

Dalším významným efektem bude podle mého názoru smrt tzv. "Ethereum-killers". Přezdívají si tak měny jako Solana, Cardano, nebo Polkadot. Jejich hlavní výhodou mají být nízké poplatky a rychlejší transakce, než u Etherea. Kvůli extrémní popularitě ETH a zahlcenosti sítě NFT hypem je momentálně průměrný "Layer 1" poplatek za transakci cca 15 dolarů, i když jde o poslání třeba 5 dolarů. Pro řádově nižší poplatky lze použít "Layer 2". Zvýšení propustnosti sítě u Ethereum 2.0 by teoreticky mělo tyto poplatky snížit. Hlavním argumentem zmíněných měn je používání Proof-of-Stake, který je šetrný vůči životnímu prostředí. Všechny tyto měny ztratí svoji výhodu po příchodu Ethereum 2.0. Nebudou mít již žádné pádné argumenty, proč by měly být lepší než Ethereum. Osobně je vidím jako arogantního Kaina, který se snaží zabít vznešeného Abela.

O NFT, DeFi a NFT gamingu jsem psal v říjnovém článku a vypadá to, že moje předpověď pádu NFT gamingu se začíná naplňovat. Prvním příkladem je marketingové fiasko 13 let očekávané hry Stalker 2. Její vydavatel GSC na svém twitteru oznámil integraci hry s NFT, kdy bude možné koupit si slot s NPC metahuman postavou, a tím zvěčnit svoji podobu ve hře (jinými slovy naskenovat člověka do hry jako herní postavu za kryptoměnový poplatek). GSC ovšem nečekalo, že toto oznámení způsobí pohromu ve fanouškovské komunitě. Pro statisíce hráčů byl další díl Stalkera jako poslední ostrov naděje na normální klasickou hru bez monetizací v hyperkorektní době a oznámení integrace s NFT tuto naději zničila. Desítky tisíc rozhořčených hráčů přestalo ihned sledovat sociální sítě GSC a zrušilo předobjednávky. Vydavatel si ihned uvědomil svou chybu a druhý den ​vydal oznámení o zrušení jakékoliv integrace s NFT. Veřejné mínění komunity je zhruba takové, že NFT a kryptoměny jsou zkázou pro životní prostředí. Samozřejmě, že se lidé bojí toho, čemu nerozumí. Jak jsem popisoval výše, změny v kryptoměnovém světě zajistí nízkou spotřebu energie. A NFT je revoluční koncept, který je ale bohužel využíván pro podvody, a proto má negativní reputaci.

Dalším příkladem je Ubisoft Quartz, NFT platforma Ubisoftu. Ihned po oznámení obdržel jejich trailer na youtube 38 000 "disliků" - to bylo ovšem předtím, než Google začal cenzurovat počet "disliků" na YouTube, aby "vytvořil inkluzivní a bezpečné prostředí, které ochrání menší tvůrce před nenávistí". Každopádně, veřejný konsenzus je takový, že NFT v gamingu jen zhorší situaci okolo mikrotransakcí a Pay-To-Win her.

​2022​

Rok 2022 bude tedy rokem decentralizace a boje za svobodu slova. I když metaverse zní jako noční můra, měl by být implementován na decentralizovaném systému, nebo minimálně používat kryptoměny ve svém ekosystému. NFT scamy doufejme ustanou a mainstream média začnou psát o NFT v pozitivním světle. Ethereum 2.0 přinese naprostou změnu ve světě kryptoměn. Web 3.0 bude hlavním tahounem tohoto rozvoje. Kdo se rychle adaptuje a začne se učit psát pro něj aplikace a využívat jeho decentralizovanost, bude u zrodu nové éry internetu, kde bude teoreticky nemožné kohokoliv cenzurovat, technologické korporace nebudou mocnější než celé státy, politická korektnost bude udušena, odpovědnost jednotlivce bude rozvíjena, a kolektivní vědomí lidstva se posune daleko od nebezpečí totality.

Jan Jileček​