TaaS na O2
01.06.2015
TaaS na O2

​Na O2 běží jeden z největších testovacích projektů v novodobé historii Cleverlance. Už je to půl roku, kdy naše společnost vyhrála tendr na dodávku integračního testování pro společnost O2. Hned od začátku vypadal projekt velmi ambiciózně – 27 specialistů na pozice senior test leader, telco analytik a test exekutor pro dodávku integračních testů v přibližně 130 aplikacích.

Aby takto velký projekt mohl nastartovat v požadované kvalitě, kterou Cleverlance garantuje, bylo nutné dohodnout se na pokračující spolupráci i se stávajícími zaměstnanci O2, kteří doposud fungovali v režimu bodyshop. Jejich znalosti systémů byly natolik unikátní, že bez nich by se tento projekt rozjížděl mnohem složitěji.

Cleverlance tedy získala mnoho báječných nových kolegů, za které jsem velice vděčen a mám je rád. :-) Ani ne po třech měsících od startu projektu se začalo ukazovat, jak obrovský kus práce nás teprve čeká. Společnost O2 respektive PPF začala pomalu odkrývat karty, co všechno připravuje v roce 2015. Bez bližších informací o projektech, které spadají pod NDA, vám mohu prozradit, že za Cleverlance bude v létě v O2 v rámci všech projektů analyzovat, navrhovat testy i procesy a testovat přes 100 kolegů.

Tak velký projekt, který se bude postupem času dále zvětšovat, vyžaduje preciznost v řízení a vedení ekonomiky. Naštěstí tam máme šikovného projektového manažera a několik zkušených test leaderů. Tvrdou práci odvádí i osoba zodpovědná za zdrojování a operativu, která se zdá být nekonečnou disciplínou.

Co se samostatné práce týče, zde jsou přibližné odhady pracnosti, se kterými se musí náš tým vyrovnat: Jenom pro release O2, který je omezen v čase na cca 2 měsíce, je generováno kolem 2000 MDs plus další tisíce MDs pro separátně běžící transformační projekty. Jak je tedy z těchto čísel patrné, jedná se o ohromnou „nálož“ práce, kterou tady všichni odvádí skvěle a patří jim za to obrovská pochvala a dík.

Michael Čakrt