​5 zajímavých využití pro Raspberry Pi
21.04.2021
​5 zajímavých využití pro Raspberry Pi
​​​Raspberry pi je superlevný mini-počítač, který dnes už zná skoro každý. Má široké využití pro domácí i business aplikace. Ve firemním prostředí se dá využít např. pro monitorování síťového provozu pomocí nástrojů jako je Zabbix. Dnes se Raspberry objevuje i ve filmech a seriálech jako Mr. Robot. Na Brněnském VUT FIT je dáván jako vstupní dárek všem prvákům magisterského studia. V tomto článku se podíváme, jak tento malý čip lze využít k vytvoření prvků vlastní inteligentní domácnosti.

Senzor kvality vzduc​​hu

senzorPimoroni BME680, který měří vlhkost, tlak, teplotu a kvalitu vzduchu (přes odpor plynů).

Další nastavení je jednoduché. Pokud si chcete nastavit všechno sami, stačí nainstalovat oficiální operační systém Raspbian (např. podle tohoto návodu) a oficiální knihovnu pro čip BME680 (zde). Pro ukládání naměřených hodnot postačí jakákoliv databáze, já zvoli PostgreSQL. Zobrazování dat pak zajistí např. Grafana.
Pokud nemáte čas na hraní si s detaily, můžete použít hotové řešení, jako je BalenaOS. Obraz operačního systému obsahuje kompletní řešení s InfluxDB a Grafanou. Stačí jen nahrát na SD kartu a spustit (návod zde).

Inteligentní z​​rcadlo

zrcadlo​Inteligentní zrcadlo zní jako zbytečný doplněk, ale rozhodně je to neobvyklé využití pro raspberry pi. V podstatě se jedná o obousměrné zrcadlo, které za sebou má namontovaný monitor, který zobrazuje užitečné informace o dění ve světě, počasí, události v kalendáři a podobně. Agendu pro svůj den tak můžete kontrolovat při svojí ranní rutině.

Vytvoření vlastního inteligentního zrcadla není až tak levná záležitost, pokud se vám ovšem někde nepovaluje monitor na vyřazení. Dále je potřeba dřevěný rám a nástroje pro základní montáž. Na raspberry potom stačí nainstalovat knihovnu jako MagicMirror nebo MirrorMirror.

Zde je kvalitní návod na vytvoření zrcadla od nuly. Hotový projekt lze pak rozšířit o umělou inteligenci a hlasové ovládání. V podstatě tedy zrcadlo může sloužit jako alternativa ke Google Home nebo Amazon Alexa.

NAS serve​​r

NAS server

Sdílený síťový disk neboli NAS má mnoho využití - lze na něm uchovávat rodinná fotoalba, udržovat hudební kolekci nebo filmovou sbírku pro přehrávání v mediálním centru (popsáno v dalším bodu). NAS však má i jiná využití, například jako P2P klient nebo webový server.

Hotová řešení NAS nejsou ale zrovna levná, a proto je Raspberry Pi ideální náhradou. Verze 4 má již USB 3.0 a v kombinaci s gigabitovým ethernetem jsou přenosové rychlosti dostačující pro náhradu klasického NAS serveru a to za zlomek ceny.

Pro vytvoření souborového serveru je samozřejmě potřeba disk. HDD má větší životnost buněk než SSD, SSD zase větší rychlosti. Pro skladování velkých objemů dat se dnes stále vyplatí HDD, záleží ale na využití. Po připojení disku stačí jen nainstalovat a nakonfigurovat Samba server (návod zde) a síťový disk bude hotov.

Mediální centru​​​m

media centre​Dalším zajímavým využitím pro Raspberry Pi je jako mediální centrum KODI (v podstatě domácí kino). KODI lze nainstalovat jako samostatný operační systém nebo jako balíček pro Raspbian. Další možností je operační systém OSMC. Celý návod k instalaci je zde.

KODI využívá tzv. addonů pro přidávání další funkcionality - např. automatické stahování titulků pro filmy, streamování z torrentů apod. Dokáže přehrávat filmy, seriály (addony jako Exodus, které mají databázi seriálů) a samozře​jmě i hudbu a zobrazovat fotky.

Pro lepší kvalitu domácího kina doporučují ještě přidání externí zvukové karty a napojení na repro soustavu v obýváku/promítacím pokoji a samozřejmě dálkové ovládání, nebo bezdrátovou klávesnici. KODI lze snadno ovládat i mobilem, stačí nainstalovat KODI aplikaci a připojit se přes wifi do sítě s Raspberry.

​PI HOL​E

pi-hole

Pi-hole (foneticky pie-hole je slangový pejorativní výraz pro ústa) je v podstatě černá díra na reklamy. Funguje jako DNS server na vaší lokální síti, který zajistí, že se nebudou načítat žádné požadavky na servery označené jako reklamní. Z toho důvodu lehce zrychluje načítání stránek oproti klasickému blokování reklam např. pomoc uBlock Origin addonu v prohlížeči. Blokuje i trackování a malware (botnety). Navíc má sekundární využití jako nástroj pro monitorování síťového provozu.

Pi-hole nainstalujete pomocí skriptu, co vše vyřeší za vás (celý návod zde). Pak je potřeba v nastavení routeru změnit dynamické přiřazování IP na statické, aby Raspberry mělo pokaždé stejnou adresu, kterou použijeme jako adresu DNS serveru v našem počítači a mobilu. Není potřeba vypínat DHCP server, stačí jen rezervovat přiřazenou adresu jako statickou. 

Doufám, že vám tento článek dal pár nápadů, jak využít svoje Raspberry Pi, a nebo pokud ho ještě nemáte, motivaci pro jeho koupi. 


Jan Jileček