Praha byla centrem blockchainového multivesmíru
25.05.2022
Praha byla centrem blockchainového multivesmíru

​​Na pražské konferenci Gateway to Cosmos jsme byli svědky otevření dveří do blockchainového multivesmíru. Podobně jako v posledním marvelovském filmu s Doktorem Strangem, je Cosmos branou do paralelních světů, které mají schopnost navzájem spolu komunikovat. Těmito světy jsou blockchainy vzniklé právě z mateřského Cosmosu.

Nekompatibilita a přenos inforací mezi jednotlivými blockchainy je jedním z kritických míst, které vývojáři řeší. Blockchain 3.0, jak se Cosmos nazývá, umožňuje programátorům plynule budovat nové blockchainy bez nutnosti následné tvorby tzv. mostů mezi nimi. Cílem celého projektu je vytvoření internetu blockchainů – sítě blockchainů a aplikací na nich postavených schopných vzájemně komunikovat decentralizovaným způsobem.

cosmos.jpg

Napojení Cosmosu na da​lší blockchainy

Interoperabilita je pojem, který  v blockchainovém prostoru rezonuje již dlouhou dobu. Téměř každý den vznikají nové blockchainy nebo kopie těch starých a vzniká u nich dříve nebo později přirozená potřeba komunikovat s ostatními. I když funkce Cosmosu tento problém uvnitř svého ekosystému řeší, potřebuje pomoc s překladem do jiných jazyků a neměnným přenosem informací do jiných sítí.

Axelar, jeden z hlavních partnerů akce, představil, jak zajistit bezpečnou interakci s jakýmkoli aktivem, kteroukoliv decentralizovanou aplikací na jakémkoli blockchainu. Takže můžete poslat své NFT z Etherea do libovolného blockchainu Cosmos a naopak. Takto jsou přes axelar propojeny všechny hlavní blockchainy a v brzké době se chystá i přemostění s Bitcoinem.

dao.jpg

DAO jako středobod decentraliz​​ovaných projektů

Zajímavou myšlenkou je, že skutečně decentralizované řešení by mělo vždy začínat vznikem DAO – decentralizované organizace vytvořené podle pravidel zakódovaných jako počítačový program (Wikipedie). Jake Hartnell, spoluzakladatel Juno a DAO DAO, demonstroval na svých projektech, že za funkční organizací nemusí stát žádný konkrétní investor či VC. Jsou čistě postaveny a sponzorovány svou komunitou. Rizikem je, že programovatelná pravidla  na nichž tyto struktury stojí, stále nemají dostatek příkladů použití, jak to udělat správným způsobem. Na druhou stranu i zde může být rozmanitost, jak to vidíme na současné politické scéně. Juno tento problém řeší vytvářením podskupin - tzv. subDAO. To se dá připodobnit firemní struktuře, kde má každý subjekt svou odpovědnost (CoreDev DAO, Event DAO, Hack DAO). Díky tomu by specifická rozhodnutí v rámci organizace měla být vykonávána kvalifikovanou částí komunity.

smart-contract.jpgAgoricu, blockchainu vycházejícího z Cosmos SDK, představil řešení, které by mohlo zvrátit celou hru. Smyslem není přesvědčit vývojáře, aby se učili nový programovací jazyk, jako je Solidity u Etherea. Jde o to jim umožnit stavět na tom, co již znají. Hovoříme o 10 milionech vývojářů, kteří získají možnost budování Smart kontraktů v JavaScriptu. Díky Agoricu se tak programování aplikací na blockchainu stane dostupné i “běžným lidem".

Souhrnným poselstvím konference bylo “It's time to build", tedy iniciovat vývojáře a týmy po celém světě, aby začali tvořit svá řešení v Cosmosu. Díky Rockaway blockchain fund, který byl hlavním pořadatelem, se podařilo na jednom místě propojit zakladatele blockchainů, tvůrce nástrojů, programátory aplikací, investory a další entity tohoto ekosystému. Přednášky se prolínaly s hackathonem a workshopy a kdokoliv měl možnost získat odpovědi na své otázky hned na místě.

Misí Cleverlance Blockchain 42 týmu bylo prohloubit znalosti o Cosmosu, přidružených nástrojích a především pak získání nových zkušeností s Agoric blockchainem a dalšími Cosmos-chainy. Mise dopadla úspěšně a náš tým pokračuje dál. Plní se nám náš dětský sen stát se kosmonauty. Brzy se ohlásíme s dalšími novinkami z tohoto vesmíru.

Filip Dítě


Z​droj fotografií: https://gateway.events/​​​