Konference Fenomén 4.0 ve Zlíně
12.02.2020
Konference Fenomén 4.0 ve Zlíně

​Už od roku 2015 s kolegy z oboru, jako je nestor Průmyslu 4.0 v ČR prof. Vladimír Mařík a další, evangelizujeme odbornou i laickou veřejnost v oblasti digitální transformace a Průmyslu 4.0. V posledních letech ale mnoho příspěvků sklouzává k nudnému opakování zprofanovaných klišé a buzzwordů. Scénář je většinou zhruba stejný: 1. průmyslová revoluce, 2. průmyslová revoluce, 3. a pozor teď to přijde: 4. průmyslová revoluce! Disruptivní změna, jedeme v tom všichni, srovnání čipu mobilního telefonu a čipu Appola 1, Uber, AirBnB, a následuje vysvětlení, že pokud chcete být 4.0, musíte nutně investovat zaručeně pouze do… (dosaď produkt přednášejícího).

Rozhodli jsme se, že příspěvek Cleverlance na konferenci Fenomén 4.0 pojmeme trochu jinak. Společně s naším technologickým partnerem, společností PTC reprezentovanou Romanem Šedivým, jsme nahlédli do dnešních fabrik. V mnoha z nich jsou už vidět prvky digitalizace. Mají svá ERP (byť to stále v některých firmách znamená Excel Resource Planning), někde už implementovali MES systémy (byť nejpoužívanějším MES zůstává Microsoft Excel Sheet). Ale tyto systémy jsou vlastně obrovskými izolovanými datovými sily, v nichž bez užitku leží terabyty dat. 

Posluchačům jsme proto živou praktickou ukázkou předvedli, jakým způsobem lze v rámci konceptu CleverIndustry implementovat digitální orchestrační platformu ThingWorx a proměnit tak suchá data v cenné analytické informace. Ty umožňují přejít k datovému řízení továrny, která tak maximalizuje vytížení výrobních kapacit a zároveň optimalizuje chod všech procesů ve výrobním závodě. A v neposlední řadě pomáhá dosahovat maximální kvality produkce.

Věděli jste například, že napojení jednoho stroje v rámci nástroje PTC KEPWARE zabere zhruba 50 vteřin? Po 50 vteřinách začínáte získávat data o jeho vytíženosti, počtu vyrobených kusů, nebo procesní data v rámci výrobního procesu. Ta jsou zase důležitá pro kvalitu výrobku. Jde například o teplotu, tlak, kroutící moment a další klíčové procesní hodnoty. Pokud má stroj v sobě zabudované PLC, jsme schopni ho připojit a to pomocí jakéhokoliv ze 174 protokolů, které na světě existují. KEPWARE totiž mluví plynule všemi těmito 174 „jazyky". I to jsme účastníkům konference ukázali v živé ukázce.

fenomen-3.jpg

Velký ohlas měla i přednáška kolegy Mikuláše Müllera v rámci Smart stage. I když bylo po obědě, sál praskal ve švech. Mikyho příspěvek nesl jméno „Digitalizace měření a korekcí, aneb cesta k budoucnosti přesného obrábění" a zaměřil se na představení konkrétní implementace. Ta našemu zákazníkovi přináší hmatatelné výsledky a umožňuje mu dramatickým způsobem zvýšit kvalitu produkce a zároveň zkrátit čas potřebný na výrobu.

Čilý ruch pak mezi jednotlivými bloky přednášek panoval na našem stánku, který byl umístěn ve foyer.

fenomen-1.jpg

Třešničkou na dortu byla návštěva vily Tomáše Bati. V tomto inspirativním prostředí jsme měli možnost více než 2 hodiny čerpat inspiraci z fenoménu, jakým Tomáš Baťa byl. Z přednášky ředitele nadace Tomáše Bati, Pavla Veleva, si odnáším jedno: Je potřeba ještě hodně práce na digitální transformaci českého průmyslu. Pak se možná opět staneme špičkou v celosvětovém měřítku tak, jako tomu bylo na počátku 20. století.

David Řehoř