Jak jsme udělali banku
11.01.2017
Jak jsme udělali banku

​​​To si vyberete kumpány, koupíte kukly, nějaké ty pistolky, uděláte válečnou poradu a jde se na to. Když to navlíknete chytře, ani krev nepoteče a bude Vás hřát pocit dobře vykonané práce (nebo spíše chladit pryčna příslušného státního ubytovacího zařízení). 

Tak to je jeden přístup. 

My jsme u nás v Cleverlance „udělali“ banku trochu jinak. Pomohli jsme ji vybudovat a stali jsme se tak součástí její transformace ze záložny na Banku Creditas - vytváříme podstatnou část jejího nového IT. A díky tomu, že raději vidíme celek (děláme přece banku ☺) a obchodní přínos než to, že jenom „dodáváme systém“, tak lépe vnímáme potřeby a priority klienta. Dodáváme rychlostí násobně vyšší, než jsem viděl u velkých hráčů českého bankovního trhu. Dílem je to jednoduchostí (struktura banky, IT i služby a produkty pro klienty), ale zásadně tomu přispívá i unikátní IT produkt, který používáme. 

V Cleverlance pracuji jako projektový manažer a v tomto článku se pokusím vykreslit několik střípků z celé skládačky pro ilustraci, co taková spolupráce obnáší. 

Rozsah řešení 

Jsme rádi, že pro Creditas naše firma dělá v rozmanitých oblastech - z počátečního rozsahu projektu (Internet Banking  a Mobile Banking) se naše dodávka rozšířila i k vývoji pobočkové aplikace. Spolu s tím kolegové připravili i moderní veřejný web na platformě Liferay www.creditas.cz a pomáháme i v oblasti infrastruktury a bezpečnosti či digital signage.​ 

Víte, že se do našeho IB můžete přihlásit a potvrdit transakce i přes mobil tím, že dostanete tzv. push notifikaci do mobilní aplikace? Tj. otravné přepisování SMS kódu z mobilu do IB už není třeba. 

creditas2.png  

Další vychytávka – do mobilní aplikace se můžete přihlásit i otiskem prstu. Nebo lze třeba v mobilu potvrdit platbu, kterou vytvořila Vaše účetní a čeká na Vaše schválení. Není to bomba? 

 

creditas3.pngWeb dělá dnes skoro každý. Ale tenhle má pěkné kalkulačky a je plně responzivní (tj. přizpůsobí se Vašemu zařízení – ať už mobilu nebo velkému 4K monitoru). 

Cleverlance Multicha​nnel 

Asi největší sousto a současně technologicky nejzajímavější je právě Cleverlance Multichannel – systém poskytující funkčnosti uživatelům v jednotlivých propojených aplikacích, což umožňuje sdílení obchodní logiky a propojenou obsluhu klienta různými prodejními kanály. Na našem projektu je unikátní, že vývoj probíhá pomocí vizuálního modelování. 95% práce na vývoji tedy není klasické programování, ale definování objektů a akcí v grafickém nástroji, kde vzniká model logiky aplikace podobný vývojovému diagramu. Díky tomu je vývoj velmi rychlý, nezávislý na měnících se front-endových technologiích (modelář například netuší, že existuje jakási knihovna React sloužící pro zobrazení aplikace uživateli a přesto je schopný vytvořit kompletní řešení). 

Pokud jste si jako děti rádi hráli s modýlky čehokoliv, na projektu byste se cítili jako doma. Největší tým je právě tým modelářů, kteří si v práci „hrají“. Oni by to po náročném dni možná takto neviděli, ale co přeci jiného dělají modeláři? U nás tedy konkrétně tvoří výše zmíněný vizuální model aplikace: ten si představte jako vývojový diagram, kde jsou graficky vidět jednotlivé akce, které aplikace má provádět, a formuláře, se kterými se pak uživatel setká. 

multichannel.png

Příklad modelu – výběr z pokladny na pobočce 

Už asi tušíte, že Cleverlance Multichannel má bohatou funkčnost a podporuje propojení a orchestraci back-endových a front-endových systémů a je velmi flexibilní pokud jde o další vývoj, což oceňují i naši klienti. Podle obrázku níže si můžete udělat lepší představu, z čeho všeho se skládá a jaké on-line kanály už Creditas od nás má. 

mch.png

Cleverlance Multichannel - schéma jednotlivých vrstev řešení 

Projektový tým ​​

Jak jsem uvedl výše, těžiště dodávky se týká customizace produktu Cleverlance Multichannel, který rozvíjíme s týmem pracujícím převážně z naší kanceláře v pražském European Business Center (EBC). Část týmu najdete na fotce níže, další spolupracující kolegy máme v Brně i Bratislavě. 

creditas_team.jpg
 

To jsme my – někteří ☺ 

Na projektu se vyskytují vedle výše popsaných modelářů i další typické role – analytici, architekt, testeři… Já jako projektový manažer mám na starosti celek. Práce máme dost, takže průběžně nabíráme i nové kolegy. Jestliže máte zájem, určitě se nám ozvěte na job@cleverlance.com CLV_banner.gif

Řekli o pro​​jektu 

Kamil Rataj, CIO Creditas a sponzor projektu: “Cleverlance se stala klíčovým dodavatelem a spolutvůrcem IT transformace banky. Přestože jsme se rozhodli systémy nasadit 31. 12. v noci, kdy většina lidí slaví příchod Nového roku, poskládali jsem realizační tým tak, že se vše bez komplikací podařilo spustit.” 

Ondřej Brom, ​executive director for banking v Cleverlace se směje: “Na jedné straně vnímáme vysoké očekávání od klienta a je kolem toho spousta práce, ale na druhé straně mám super pocit, když vidím, že se věci daří”.

Jakub D., Cleverlance, architekt: “Creditas je pro mě unikátní příležitost navrhnout a zrealizovat digitální distribuční kanály banky na zelené louce, a tedy jen s minimem kompromisů v architektuře. Věřím, že dalším rozvojem produktu Cleverlance Multichannel podpoříme i růst Creditasu jako banky, a to díky inovativnímu a efektivnímu informačnímu systému.” 

Jakub Ď. (neplést s Jakubem D. ☺), Cleverlance, analytik: “Spolupráce na Creditas projektu je zajímavá a nová tím, ž​e budujeme velkou části IT prostředí a zároveň se definují procesy a postupy v bance samotné, což otevírá velký tvůrčí prostor v řadě oblastí.” 

Jan M., Cleverlance, modelář: “Obrovská zodpovědnost za bezpečné a funkční aplikace, kterým důvěřují tisíce lidí.”


 

Vladimír Knop