První Comic Con v Praze byl famózní zážitek
19.02.2020
První Comic Con v Praze byl famózní zážitek

​Festivaly popkultury, známé jako „cony", se po celém světě těší obrovské oblibě již od 70. let minulého století. Fanoušci komiksů, her, fantasy, sci-fi, seriálů a podobné zábavy se sejdou na několik dní na jednom místě a užívají si bohatý program, kde nechybí besedy a podpisové akce s hvězdami jejich oblíbených filmů a seriálů, soutěže, představování novinek, přednášky, herní zóna a další aktivity. I v Čechách se koná mnoho conů již od devadesátých let a letošek je v tomto směru unikátní, protože se tu poprvé konala opravdu velká reprezentativně pojatá akce mezinárodního formátu, český Comic Con. A měla obrovský úspěch, neboť ji za tři dny navštívilo 23 tisíc návštěvníků.

comic con praha

Svátek zábavy se konal od pátku 6. února do neděle 8. února v prostorách multifunkčního O2 Universa v Libni. Hlavním tahákem akce byl herec Ron Perlman, představitel filmového Hellboye. Zavítali sem však i další herci, které můžete znát, pokud aspoň trochu sledujete popkulturu: například Danny John-Jules, známý jako Kocour z britského seriálu Červený trpaslík, nebo Vladimír Furdík alias Noční král ze seriálu Hra o trůny. Besedy se zahraničními herci byly vedeny v angličtině a do sluchátek jste si k tomu mohli pustit simultánní překlad. Přednáškové sály s hvězdami byly nabité k prasknutí. Toto bylo zahrnuté v ceně základního vstupného na akci, za příplatek jste se pak mohli s celebritami vyfotit, případně si nechat od nich něco podepsat.


To ale nebylo zdaleka všechno. Na takové akci se dokážete zabavit celé dny, i když vás celebrity nelákají. V pátek vše slavnostně zahajoval koncert Pražského filmového orchestru. Po celý festival jely linie přednášek a workshopů o všem možném od „Harry Potter od A do Z" přes „Nakresli si vlastní rodokmen" po „Hororový kvíz". Slintali jsme nad výstavou obřích Star Wars modelů. Na své si přišli fanoušci cosplay neboli kostýmů postav z fantasy či sci-fi příběhů: mnozí fanoušci dorazili na festival v kostýmech, byla pro ně připravená i soutěž, setkání se známými cosplayery a přednášky. Velká herní sekce nabídla hry na PC a konzolích včetně retro herny s arkádovými automaty a stanovišť s pohybovými hrami a virtuální realitou. Nechyběla ani deskoherna. Součástí conů bývá vždy také nákupní zóna, kde pořídíte cokoli fanouškovsky tématického od figurek superhrdinů přes hrnečky s logy vašich oblíbených seriálů po středověké kostýmy. Tady jsme si pěkně provětrali peněženky, protože z tak parádní akce je přece potřeba přivézt si domů suvenýr.

Sečteno a podtrženo, Comic Con byl nezapomenutelný zážitek a určitě se na něj za rok vypravíme zas.

Martina Magdová