Střípky z konference na téma Blockchain & Bitcoin
23.05.2018
Střípky z konference na téma Blockchain & Bitcoin

Vznik decentralizované databáze blockchain rozhýbal v posledních letech stojaté vody finančnictví. Nastartovaná revoluce v ekonomice s sebou přináší i dalekosáhlé nové možnosti ve sdílení a uchovávání informací. Není tedy divu, že velké množství firem se snaží přijít s unikátními aplikacemi blockchain technologie a zbytek světa na jejich rozšíření musí aktivně reagovat.

17. května 2018 se v hotelu Ambassador sešla rozmanitá mezinárodní společnost, která z různých úhlů pohledu řešila kam blockchain spěje a jak nejlépe využít všechny jeho výhody. Cleverlance u toho nemohla chybět, a proto jsme se stali jedním ze sponzorů konference. Ze sledu zajímavých mluvčích a prezentací produktů lze těžko vybírat to nejzajímavější, mimo jiné jsme ale mohli vidět:

Novou kryptoměnu GreenX

GreenX se snaží ve věku kryptoměn pomoci redefinovat investiční stránku financí. Vlastníkům umožňuje se podílet na projektech souvisejících s obnovitelnými zdroji energie, a to jak jednotlivcům, tak institucím. Na konci května pak bude tato nová zelená měna obchodovatelná na největší světové kryptoburze Binance.

Orme.jpg

Kryptoměnu UniFox

Ne všichni dnes vědí, že kryptoměny vůbec existují a už vůbec ne každý s nimi má přímou zkušenost. UniFox se proto snaží svoji kryptoměnu a využití blockchain technologie přiblížit běžným uživatelům, kteří jsou zvyklí na fungování ve světě fiat měn. Děje se tak především vytvářením infrastruktury, díky níž je možná jednoduchá výměna fiat za kryptoměnu. Jeden z hlavních prvků představuje síť unikátních bankomatů. V nich je možno směnit či zakoupit UniFox za běžnou měnu, ať už v hotovosti nebo pomocí platební karty. V budoucnosti jsou schopny tyto automaty i rovnou vydávat objednané zboží.

bankomat.jpg

Ethernity

Zejména pro vývojáře může být hodně zajímavý projekt Ethernity, který si klade za úkol vytvoření decentralizovaného řešení cloudu pro provoz aplikací. Běží na blockchainu Etherea a jeho hlavní výhodou je extrémní anonymita a bezpečnost, především díky mnohaúrovňovému šifrování. Zároveň se jedná o open source prostředí, které je otevřené vývojářům hledícím do blízké i daleké budoucnosti cloudové technologie.

IMG_0173.jpg

Spoustu zajímavých přednášek

René Bostic, místopředsedkyně pro inovace, nové technologie a technické otázky ve společnosti IBM, se zaměřila na výsledky případové studie využití blockchainu v rámci farmaceutického průmyslu. Snažila se oddělit hype od reality a všem přítomným otevřít oči, co se týče budoucího využíti blockchainu v průmyslu.

bb.jpg

Hned po ní nastoupil Guenther Dobrauz, partner a ředitel PwC Legal Switzerland, který se na kryptoměny a ICO (Initial Coin Offering) díval z hlediska současného bankovního systému. Mluvil o tom, jestli kryptoměny mohou někdy nahradit dosavadně používané fiat měny a ICO nahradit klasický venture kapitál. Velmi zajímavou součástí jeho přednášky byla také prezentace PWC Regulatory Radar, nástroje, díky němuž se lze lépe orientovat v regulacích v rámci EU i zbytku světa.

A když už jsme u regulací, nelze nezmínit přednášku Dimitriose Psarrakise, poradce pro oblast kapitálových trhů a právní regulace FinTechu a člena Evropského Parlamentu. Dimitrios jednoznačně vyjádřil podporu EU pro využívání technologie blockchain, ale milým překvapením byla také otevřená vřelost Unie vůči kryptoměnám. Ostatně si jeho názor můžete přímo poslechnout z jeho vlastních úst zde:

Dimitrios_Psarrakis.jpg

Všem přednášejícím a zúčastněným velmi děkujeme za den nabitý od podlahy ke stropu zajímavostmi a nadšenými debatami. Přesto jsme společně sotva pokryli malou část myriády možností, které blockchain skýtá, jak pro firmy či státní organizace, tak pro běžného uživatele. Proto budeme velmi rádi, pokud se sejdeme zase za rok při stejné příležitosti a uvidíme kam tato technologie kráčí.

Jiří Kobelka