Zabezpečte si svůj Facebook!
21.10.2016
Zabezpečte si svůj Facebook!

​Nastavit si silné heslo a nezveřejňovat o sobě údaje, které jsou citlivé. To jsou rady, které pravděpodobně slýcháte v souvislosti se zabezpečením profilu na sociální síti často, a právě proto o nich mluvit nebudeme. Podíváme se ovšem na tipy a triky, které vám umožní výrazným způsobem zvýšit zabezpečení vašeho účtu, nikoliv však na úkor pohodlí.fbs1a.JPG

Většinu nabídek týkajících se soukromí a zabezpečení naleznete v sekci Nastavení/Zabezpečení, respektive Nastavení/Soukromí. V první jmenované máte mj. možnost nastavit upozornění e-mailem nebo formou mobilních notifikací v případech, kdy se k vašemu účtu přihlásí nové zařízení, ať už tedy mobilní telefon nebo počítač (Výstrahy při přihlášení).

Disponujete-li chytrým mobilním telefonem s operačním systémem Android nebo iOS, máte možnost si u profilu nastavit tzv. dvoufaktorovou (2F) autentizaci (Schvalování přihlášení). Ta spočívá ve zvýšení bezpečnosti tím způsobem, že k přihlášení do účtu je potřeba vedle uživatelského jména a hesla opsat i kód z mobilního telefonu. Pokud tedy útočník získá nebo uhádne cizí heslo, bez přístupu k telefonu daného uživatele se do profilu nepřihlásí.

Necháváte si zasílat z Facebooku upozornění e-mailem, kdykoliv vám někdo napíše zprávu, vloží příspěvek na zeď nebo vás označí na fotografii? Tento luxus je ovšem vykoupen absencí soukromí v případě, kdy má do poštovní schránky přístup i někdo jiný (partner nebo útočník). I zde ale existuje řešení v podobě šifrovaných zpráv, které vám bude Facebook zasílat od té chvíle, kdy mu sdělíte svůj veřejný PGP klíč (Veřejný klíč).

Mnozí z nás mají skvělou paměť, bohužel však krátkodobou. Zapamatovat si originální heslo splňující často neúprosnou politiku není vždy jednoduché. Pro takové případy nabízí Facebook pomocnou ruku vašich přátel. Zvolíte si 3 až 5 kamarádů, kterým FB odešle unikátní kód. Jakmile se dostanete do situace, kdy si nemůžete vzpomenout na heslo, máte možnost kontaktovat tyto přátele a pomocí od nich získaných kódů se přihlásit ke svému účtu bez znalosti hesla. Svoje důvěryhodné kontakty vybírejte samozřejmě pečlivě. Pokud by se navzájem domluvily, mají možnost přihlásit se bez vašeho vědomí. Kombinace manželka, tchýně a švagrová tedy pravděpodobně nebude ta správná volba.

 

fbs3.jpg 

Přihlásili jste se někdy na cizím počítači nebo mobilním telefonu ke svému FB účtu, abyste např. ukázali fotografie osoby, kterou máte v přátelích pouze vy? Co když jste se ale zapomněli odhlásit nebo si tím nejste jisti? V sekci Nastavení (Kde jste přihlášeni) máte možnost spravovat zařízení, na kterých jste autentizováni. Pokud je zde uvedeno zařízení kamaráda nebo potenciálního útočníka, pomocí tlačítka „Ukončit aktivitu“ můžete dotyčného ze svého účtu odhlásit. Součástí výpisu je vedle typu zařízení i přibližná lokace nebo verze operačního systému a webového prohlížeče.

Moderní technologie si často žádají nekonvenční přístup k otázkám, které by nás dříve ani nenapadlo řešit. Co se stane s vaším účtem na Facebooku po vaší smrti? Tzv. pověřená kontaktní osoba, jejíž e-mail v nastavení uvedete, bude mít možnost po vaší smrti v omezené míře disponovat vaším účtem. Nebude sice moci psát příspěvky na zeď nebo číst vaši poštu, může ale akceptovat žádosti o přátelství, nahrávat fotografie a rozhodovat o tom, co se vám in memoriam líbí. Pokud jste konzervativně nebo ekologicky založení a nechcete po sobě zanechat ani digitální stopu, můžete po své smrti namísto pověřené osoby zaškrtnutím příslušné volby svůj profil zcela odstranit.

fbs4.jpgSekci Soukromí doporučujeme věnovat nemalou pozornost. Na otázku „Kdo uvidí můj obsah“ bychom měli bez výjimky zvolit možnost „Přátelé“. Nastavit námi vkládaný obsah jako „Veřejný“ lze přirovnat k digitální sebevraždě. Nejen, že se k veřejnému profilu může dostat např. potenciální zaměstnavatel, ale i osoby s různou deviací či jinými nekalými úmysly (krádeže identity, vydírání, stalking atp.). Pokud jsme až dosud měli obsah svého profilu veřejný, přičemž jej nyní změníme na viditelný pouze našim přátelům, můžeme tak učinit i zpětně u již publikovaných příspěvků a fotografií. Slouží k tomu nenápadné tlačítko „Omezit staré příspěvky“. Totožné nastavení platí i pro otázky „Kdo může přidávat obsah na moji Timeline“ nebo „Kdo uvidí obsah na mojí Timeline“. Vždy zvolte možnost „Přátelé“.

Proč je dobré vyvarovat se kromě „Veřejný“ i volbě „Přátelé přátel“? Z principu je totiž tato možnost srovnatelná s veřejným profilem. Každý máme nemalé množství kamarádů a mezi nimi jsou tací, kteří si v zápalu touhy po co největším množství vazeb přidávají do přátel i naprosto neznámé lidi. A právě i tito cizí lidé, nezřídka útočníci, pak budou mít neomezený přístup k vašemu profilu, aniž byste o tom věděli. Čas od času není ostatně na škodu projít seznam svých kamarádů a zrušit přátelství s lidmi, které neznám a mohou tak pro mě představovat bezpečnostní riziko.

V sekci Soukromí ovlivňujete mj. to, kdo vás může vyhledat, a to buď pomocí e-mailové adresy, nebo telefonního čísla. Zodpovědní uživatelé Facebooku zobrazují svoji e-mailovou adresu a telefonní číslo nanejvýš přátelům, přesto jsou ale standardně na základě těchto údajů dohledatelní ve vyhledávání. Disponuje-li někdo vaší e-mailovou adresou nebo telefonním číslem, přičemž neví, komu patří (únik databáze, registrace do newsletteru, soutěže atp.), může přiradit k takto anonymnímu kontaktu vaše jméno díky Facebooku. Stačí daný e-mail nebo telefonní číslo zadat do vyhledávacího pole na Facebooku a ten bez okolků prozradí jméno majitele a adresu profilu, komu daný kontakt patří, a to i přesto, že máte svoje kontaktní údaje před veřejností skryty. Aby k podobnému chování nedocházelo, doporučujme omezit odpověď na otázku „Kdo mě může vyhledat“ výhradně na možnost „Přátelé“. Toto nastavení se týká pouze kontaktních údajů, na základě jména vás bude vždy schopen dohledat kdokoliv.

Zvolili jste silné heslo, promazali seznam přátel, věnovali čas nastavení soukromí i zabezpečení, a přesto nejste jediní, kdo má k vašemu profilu přístup. Jak je to možné? Odpověď naleznete v sekci Nastavení/Aplikace. Kdykoliv jste se účastnili nějaké soutěže, hry nebo ankety, která po vás vyžadovala přihlášení přes Facebook, dali jste tím zároveň souhlas autorovi aplikace přistoupit k různé úrovni informací o vás. Od jména, e-mailové adresy až po možnost přidávat příspěvky na vaši zeď. Pravidelně proto kontrolujte tuto sekci a odstraňujte z ní aplikace, které vyloženě nepotřebujete.

Nejen Facebook, ale veškeré sociální sítě pro nás představují benefit v podobě kontaktu s lidmi, s nimiž bychom jinak již dávno vazby přetrhali nebo je ani neznali. Každý benefit má ovšem svoji cenu a my bychom neměli obětovat svoje soukromí, identitu nebo bezpečí za často povrchní a rychle pomíjivá přátelství s lidmi, které dost dobře neznáme. Pohybujme se proto na sociálních sítích s vědomím, že co nejsme ochotni sdělit kolemjdoucím na ulici, neměli bychom zveřejnit ani na svém profilu.
Martin Klubal