Jak se dělá penzijní systém
04.10.2016
Clever Pension system
Jak se dělá penzijní systém

​Jsou projekty, které trvají tři měsíce. A pak jsou takové, které se rozvíjejí dlouhé roky. Pojďte se podívat pod roušku vývoje komplexního penzijního systému, který běží již pět let.

V roce 2011 začaly penzijní fondy v celé České republice řešit technické zabezpečení funkčnosti nově uzákoněného II. pilíře důchodového spoření. Některé penzijní společnosti se rozhodly rozšířit funkčnost jejich stávajících informačních systémů, Penzijní společnost České spořitelny (ČSPS) se ale vydala cestou kompletního vybudování nového core systému. Ten pokrývá veškeré její provozní agendy moderním způsobem a bez kompromisů.

pension systemCPS tvoří core systém penzijní společnosti a pokrývá veškerou její agendu.

 

Z nabízených řešení si vybrali to naše – Clever Pension System (CPS). Vzhledem k tomu, že je ČSPS na trhu penzijních společností druhým největším poskytovatelem penzijního spoření, od samého začátku šlo o poměrně robustní a komplexní systém. Proběhlo mnoho analýz, schůzek s klientem, spousty napsaných řádků kódu a nesčetně testů, načež jsme v lednu 2013 úspěšně nasadili CPS do produkce. Tím ale naše práce neskončila.

 

image3.jpegAgenda penzijní společnosti je obsáhlá, a tak její zaměstnanci uvítají přehledný systém.

Nyní se stabilizovaný tým, kterému u nás říkáme familiárně Raptor (podle původního názvu projektu), podílí na dalším rozvoji CPS, dohodnutých customizacích a samozřejmě je také zákazníkovi k dispozici v případě potřeby technické podpory. Je to parta, která má na českém IT trhu unikátní znalosti a letitá spolupráce je výborně stmelila - to pozitivně vnímají i nově příchozí členové, kteří rozšiřují stávající tým zejména v souvislosti s dalšími obchodními příležitostmi.

image4.jpegOffsite neznamená jen zábavu. Tím spíš si to pak ale užijeme.

V současné době se CPS ubírá k vytvoření roadmapy produktu pro rok 2017 a nasazení CPS u dalšího velkého klienta. Analytici konsolidují business požadavky, nicméně do průběhu procesu mají možnost zasáhnout všichni členové týmu na pravidelných setkáních, která se konají jednou za měsíc. Možná si řeknete, že není nutné, aby všichni věděli o projektu všechno. My si stojíme za tím, že je důležité, aby všichni měli přehled; pomáhá jim to v průběžné práci na dílčích úkolech, jelikož snáze chápou jejich důležitost pro celek.

image5.jpegObčas vypadneme z labyrintu kódu a vydáme se na teambuilding. Kiting, paintball, sklípek...

CLV_banner.gifNěkomu by vývoj aplikací pro penzijní společnost mohl přijít nezáživný. Ve skutečnosti jde o dynamický vývoj poměrně robustního core systému, který mapuje kompletní agendu penzijních společností od důchodového spoření, přes transformované penzijní fondy a doplňkové penzijní spoření. A to vyžaduje specifické znalosti lidí, kteří se podílejí na vzniku a rozvoji tohoto komplexního systému. Jsme rádi, že takový tým máme!