5 nejlepších bylin pro zvýšení kognitivních schopností
17.07.2019
5 nejlepších bylin pro zvýšení kognitivních schopností

​Byliny čínské a ajurvédské medicíny se již po tisíciletí používají ke zlepšení kognitivních schopností, zesílení prokrvení mozku (případně jiných částí těla), zajištění hlubší soustředěné pozornosti, posílení paměti a v mnoha případech i ke zvýšení libida a prodloužení života. Byliny jsem objevil při studiu alternativních metod pro zesílení soustředění a paměti, díky jejich univerzálnosti je však používám i v jiných oblastech - pro posílení imunity nebo dodání energie při sportu.

Vitánie snodárná

Vitánie snodárná (Withania Somnifera), neboli Ašvaganda, je součástí nejstarší medicíny na světě, Ajurvédy. Ta vznikla přibližně před 5000 lety v Indii a právě Ašvaganda je její součástí od samého počátku, proto se jí někdy přezdívá "Král Ajurvédy". Základem ajurvédy je nalezení a odstranění příčiny nemoci a předcházení jejímu návratu.

V Sanskrtu znamená spojení Ashwa a gandha "koňská síla". Už v Mezopotámii byla Ašvaganda používána jako afrodiziakum a dnešní Indové v manažerských pozicích ji používají jako uklidňující prostředek a antidepresivum. Používá se také jako dokonalé přírodní léčivo pro hypothyroidismus - zhoršenou funkci štítné žlázy. Podporuje totiž produkci TSH hormonů T3 a T4, které pomáhají štítné žláze a zesilují tak imunitní funkci organismu.

Ašvaganda má antioxidační účinek a je jedním z nejuniverzálnějších adaptogenů. Zklidňuje organismus a posiluje nervovou soustavu, čímž podporuje klidný spánek - proto druhové jméno "snodárná". Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že sny jsou s ní živější a téměř každodenní. Zvyšuje koncentraci a zpomaluje stárnutí mozkových buněk a proto je skvělým pomocníkem při rozsáhlých projektech. Ašvaganda harmonizuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Pacientům podstupujícím chemoterapii pomáhá zvyšovat tvorbu bílých krvinek a u některých druhů rakoviny se dokonce mluví o zastavení růstu nádorů. Udržuje stálou hodnotu vitaminu C a vápníku a tak vyživuje tkáně, svaly a kosti - celkově tedy působí proti stárnutí a pro zhouževnatění organismu, vysloužila si ostatně i označení "bylina mládí". Prokazatelně také zvyšuje plodnost u mužů, testosteron a DHEA-S (cca o 14%). Vlastní zkušeností jsem si také ověřil, že při předávkování se zvýší funkce štítné žlázy natolik, že mírně nateče - nastane hyperthyroidismus, který však během pár hodin ustane.

Rozchodnice růžová

Rozchodnice růžová (Rhodiola Rosea) roste v nadmořských výškách nad 3000 m n.m., díky místům výskytu se jí také říká "Arktický kořen". V Mongolsku býval kořen Rozchodnice předepisován na léčbu tuberkulózy, v Rusku na podporu energie, koncentrace a mysli, ve Švédsku na podporu vitality a na Sibiři se používalo přísloví "Kdo pije Rozchodnici, dožije se sta let". Jde o silný adaptogen s výraznými neuroprotektivními účinky. Podle čínské medicíny vstupuje do dráhy jater, pročišťuje krev a na organismus má chladivý účinek.

Rozchodnice obsahuje mangan, selen, zinek, flavonoidy, monoterpeny a fenolové kyseliny, které zvyšují hladiny dopaminu a serotoninu. Má silné antidepresivní účinky díky inhibici MAO-A (miaminooxidása A) a používá se pro léčbu demence díky schopnosti potlačovat MAO-B (díky MAO inhibitorům má mozek k dispozici více neuropřenašečů). Neobsahuje žádný kofein, přesto dokáže mozek stimulovat účinněji, než některé přípravky s kofeinem. Rozchodnice tak rozjasňuje mysl, zlepšuje paměť a koncentraci, pročišťuje organismus od toxinů, pomáhá při nízkém tlaku, chrání srdce a játra a navíc má afrodiziakální účinky. Rozchodnice také snižuje zánětlivou odezvu v organismu a mozku, kde tak urychluje přenos nervových vzruchů, a tak i rychlost myšlení. Používá se i jako alternativní terapie při léčbě poruch soustředění, jak jsem objevil při studiu neurologa Dr. Amena. Ať už jde o drcený kořen nebo prášek z něj, optimální dávka je přibližně 4 gramy denně - osobně rozchodnici používám ve formě čaje při kognitivně náročných projektech a studiu.

Pupečník asijský

Pupečník neboli Gotu Kola (v Sanskrtu brahmi, latinsky Centella asiatica) zklidňuje a posiluje nervový systém, podporuje paměť, inteligenci a účinkuje na nervová onemocnění, včetně psychických poruch, epilepsii, depresivní stavy, zapomnětlivost a navíc podporuje dlouhověkost.

K bylině se váže zajímavá historie - taoistický mistr a bylinkář Li Ching-Yuen, který měl za život 24 manželek a údajně se dožil věku přesahujícího 200 let, byl za svého života aktivním uživatelem Gotu Koly a jeho vysoký věk (ať už byl jakýkoliv) je spojován právě s účinky této rostliny. Dnes je bylina dobře prozkoumána a její pozitivní účinky na dlouhověkost jsou ověřeny. Přednostmi byliny jsou hlavně účinky na zlepšení paměti, obnova mozkových buněk, zprůchodnění krevního oběhu, podpora trávení a urychlování léčby zranění - první znatelný efekt, kterého jsem si při jejím používání povšiml, bylo silnější prokrvení dlaní, naznačující lepší průchodnost krevního oběhu. Podle tradiční čínské medicíny vstupuje do meridiánů plic, sleziny, ledvin a močového měchýře a používala se pro léčbu křečových žil.

V jedné ze studií vykazovaly zaostalé děti používající 0.5 gramu Gotu Koly každý den po celý rok znatelné zlepšení intelektu. Již po 6 měsících se u nich projevily znatelné pokroky v inteligenci, kognitivních funkcích a koncentraci.

V Ajurvédské medicíně je Gotu Kola označována "Rasayana", neboli omlazující bylina - prokazatelně dokáže obnovovat nefunkční axony (výběžky neuronů), které jsou používány pro přenos nervových vzruchů mozkem a nervovou soustavou. Proto najde Gotu Kola využití pro zmírnění stresu, léčbu nespavosti a zlepšení koncentrace a paměti. Extrakt z byliny v koncentraci 10:1 má dávkování 1 gram denně, drcené listy pak 8 gramů. Bylinu lze přidávat do smoothie nebo užívat v kapslové formě.

Leskokorka lesklá

Ganoderma lucidum, japonským jménem Rei shi, čínským Ling Zhi neboli "Božská houba nesmrtelnosti" patří mezi velmi stará a ověřená léčiva tradiční čínské medicíny - v Číně se používá již 4000 let a alchymisté ji připravovali jako elixír života pro císaře.

Tato parazitická houba infikuje kořeny nebo pařez hostitelského stromu, na kterém se vyvíjí. Hostitelem může být dub, ořešák nebo topol.

Z hlediska obsahu látek bylo zjištěno, že houba obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a má výrazný obsah železa, selenu, vitamínů skupiny B a vzácného germánia.

Houba se používá při problémech s pamětí a také pro léčbu Alzheimerovy choroby. Látky v ní obsažené zamezují vzniku trombóz (díky adenosinu - o něm se dočtete v mém článku Káva jako nástroj pro zvýšení produktivity) a působí proti uvolňování histaminu (histamin je hlavním hormonem zodpovědným za alergické reakce a kožní výsev, proto je houba použitelná i pro pomoc alergikům). Dle tradiční Čínské medicíny působí houba v organismu neutrálně a vstupuje do srdce, plic, jater, sleziny a ledvin.

Příznivě působí díky detoxikaci organismu, vyrovnání krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu a silnému imunostimulačnímu účinku. Obsahuje velké množství betaglukanů, které mají výrazný účinek na imunitu (daly by se nazvat hnacím motorem imunitních buněk) - v zimním období je proto Reishi skvělá pro prevenci onemocnění. Zlepšuje buněčný metabolismus (u rakoviny urychluje apoptózu nádorových buněk (umírání buněk)) a podporuje funkci jater a srdce - látky v Reishi totiž zlepšují krevní oběh a tak zefektivňují využívání kyslíku - to potvrzuje i to, že se ve starověké Číně používala Reishi na zmírnění příznaků kocoviny ze saké. Pro mozek je samozřejmě dobré prokrvení požehnáním a spolu se schopností ochrany buněk je tak Reishi skvělá pro regeneraci mozku a celkové zlepšení mentální výkonnosti. Doporučená dávka extraktu (10:1) je 1 gram 3x denně, přidat lze opět do smoothie nebo pokud rádi experimentujete, do jogurtu.

Ženšen pravý

Kořen ženšenu (Radix ginseng), někdy označovaného jako všehoj ženšenový, často roste do tvaru lidské postavy - proto jeho čínské jméno Ren Shen ("člověčí kořen"). Podle čínské medicíny vstupuje do drah plic a sleziny a pro tělo má jemně zahřívající charakter.

Světová organizace World Health Organization označila Ren Shen za profylaktické a regenerační činidlo, protože podporuje fyzický i duševní stav, výkon, koncentraci, používá se jako afrodiziakum a proti únavě nebo poruchám spánku. Jedná se o výrazný adaptogen, jelikož působí právě na tělo i mysl, a stimuluje tak celý organismus. Má vědecky potvrzený účinek na imunitní i oběhový systém a centrální nervovou soustavu.

Po tisíciletí se používá v lidové medicíně také proti stárnutí a ginsenosidy v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny, cukrovky, problémů s imunitou a hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Ve vědeckých studiích ještě není naprosto jasné, jakým mechanismem Ženšen ovlivňuje kardiovaskulární systém, ale jeho silně pozitivní efekty jsou zřejmé.

U extraktu z kořene s 80% ginsenosidů se běžně používá 1 gram denně. Prášek z kořene je však extrémně hořký, proto ho doporučuji vložit do kapslí (k dostání v lékárně) nebo koupit přímo v kapslové formě.

Používání adaptogenů samozřejmě není bez možných vedlejších účinků - při nadměrném používání se může projevit podrážděnost, ztuhlost a přestimulace organismu. Proto i zde platí pravidlo "všeho s mírou".

Jan Jileček