Jak v klidu přežít návrat z dovolené
01.08.2018
Jak v klidu přežít návrat z dovolené

Možná tento článek čtete na pláži, na kterou se líně vlévají vlny, zatímco vám chladivý vítr ovívá obličej. Doba dovolených je v plném proudu, ovšem pro všechny to také znamená nutnost návratu z lehátek do křesel a za pracovní stůl, po dnech či týdnech pohody. Veškeré nově nabyté energii pak hrozí, že rychle vyprchá díky shonu a stresu, v případě, kdy od relaxace rovnou spadnete do víru povinností. Proto je dobré přemýšlet nad tím, jak negativní náladě zabránit a znovu se zapojit do pracovního rytmu.

Neplánujte jenom rekreaci, ale i návrat

Pocity deprese a demotivace po návratu z dovolené mohou mít pro některé lidi až fatální vliv na jejich kariéru. V zahraničí má tento fenomén název “post-vacation blues” a doporučuje se, abychom nečinili žádná větší rozhodnutí ohledně našeho zaměstnání minimálně několik týdnů od příjezdu zpět. Důvodem je, že náhlý skok z chvilky života s menším množstvím zodpovědností nazpátek do koloběhu práce, podporuje tendence záporně hodnotit vaše kariérní rozhodnutí. Někdy to může vést až k impulzivním odchodům ze zaměstnání. I když většině z nás asi nehrozí, že bychom podali dva dny po dovolené výpověď, přesto se můžeme snažit propad nálady minimalizovat. Nejlépe tím, že se na něj dopředu připravíme.

Těsně před odjezdem za plážemi nebo třeba horskými průsmyky máme většinou plnou hlavu starostí s balením, zajištěním cestovních dokladů apod. Vyvrcholením bývá samotný moment odjezdu, kdy v rychlosti sebereme kufry a batohy, raději se nedíváme na nepořádek po celém bytě a utíkáme pryč. O to víc nás všechen chaos ponechaný za námi potopí, když se k němu vrátíme. Platí to jak pro domácnost, tak pro práci. Příprava na odjezd by měla vždycky zahrnovat úklid doma, abychom hned po otevření dveří necítili lavinu povinností padající na naši hlavu. Jestliže před vámi pak v práci leží náročné úkoly, nevyplácí se jejich řešení rozpůlit dovolenou. Dokončete, co je možné a také si uklidťe pracovní prostory, fyzické i digitální. S největší pravděpodobností na vás bude čekat schránka plná emailů tak jako tak, proto ji nenechte přetékat nevyřízenými zprávami ještě před vaším útěkem z jejího dosahu.

Plynulý přechod, ne strmý pád

Mnoho z nás si časově dovolenou plánuje tak, abychom strávili co největší počet dní mimo republiku. Má to ovšem za následek, že pak často čelíme nástupu do práce prakticky pár hodin poté, co dorazíme domů. Místo toho bychom si měli vždy dát nějaký čas na pomalejší, plynulý přechod zpět do tempa našeho běžného života. Návrat v pátek či čtvrtek se proto jeví jako mnohem lepší než neděle, po níž nás hned čeká začátek pracovního týdne. Jednak se s jedním nebo dvěma dny navíc lépe aklimatizujeme zpět na lokální podmínky (pravda, letošní léto ty podmínky připomínají střed Sahary kolem poledne), jednak získáme čas dohnat či se aspoň připravit na zmatek zanechaný před odjezdem.

S troškou odstupu pak můžeme najít chvilku i na rychlé vyřízení pracovních emailů, nakumulovaných během naší absence. Vždy řešte poštu od nejnovější a odpovídejte krátce a výstižně, není třeba zabíhat do zbytečných detailů. Den před nástupem zpět si také udělejte jasno v tom, čeho chcete během dalšího týdne dosáhnout. Troška organizace vám pomůže překonat pocit ochromení z návalu zodpovědnosti.

Neznamená to ale, že bychom měli na dovolenou nemyslet a nejlépe dělat, jako by nikdy neproběhla. Naučit se vařit vaše oblíbené jídlo, které jste v zahraničí poznali, nechat si zarámovat fotky nebo vyměňovat zážitky s kolegy, to všechno nám usnadní doopravdy plynulý přechod zpět. A také zajistí, že dovolená nezůstane pouze idealizovaným světem fantazie, kam naše myšlenky utíkají od pracovních povinností (alespoň částečně).

Ať už si tedy po dočtení půjdete zaplavat nebo ťukat do excelu, nedovolte, aby vám pohoda na dovolené zkazila náladu hned po jejím skončení. Po návratu nezapomínejte, že nekončí váš nárok na odpočinek a jestli se pryč teprve chystáte, dopředu se připravte na cestu zpět.

Lukáš Horák