Klikaté cesty žen, které hýbou IT
01.11.2017
Klikaté cesty žen, které hýbou IT

​​Stereotypy mají velmi nepříjemnou vlastnost, že umí zkreslit realitu do té míry, až nakonec začne fungovat podle nich. Proto neleží jádro propasti mezi zastoupením mužů a žen v IT v dostupném vzdělání či nedostatku externí motivace, ale v kulturním povědomí o oboru. “Mužskou záležitost” činí z informačních technologií stereotyp, který řídí rozhodnutí a vnímání lidí. Jednak se jedná o některé ze zástupců IT oboru, zodpovědných za najímání nových kolegů. Tam proti tomu lze bojovat a společnosti jako Cleverlance se aktivně snaží hledat ty nejlepší, bez ohledu na pohlaví. Tvrdším oříškem může být neochota talentovaných žen vstoupit do oblasti, kterou vnímají jako nepřátelskou či zbytečně obtížnou. Proto je potřeba hledat příklady žen, které pochopily, že se v IT dokáží uplatnit stejně dobře či líp, jako jejich mužští kolegové. O tom, že takové kariérní cesty mohou být někdy trochu klikaté, se přesvědčíme na příkladu z naší společnosti i z historie oboru.

Umě​​​ní neztratit hlavu

Monika pracuje už více než dva roky v Cleverlance jako Product Coordinator. Jejímu rozhodnutí přejít do společnosti předcházelo dlouhé období, kdy si myslela, že IT pro ni není ta správná volba. A to přesto, že jí celý život zajímaly počítače a má vynikající matematické myšlení. Jako schopná designérka se nejdříve živila navrhováním webových stránek, ale po nějaké době zatoužila po změně. Ačkoliv sama popisuje svůj první pohovor v Cleverlance jako menší katastrofu, zřejmě asi trošku přehání, protože na jeho základě byla přijata a mohla začít rozvíjet svůj potenciál naplno.

První půlrok na pozici Product Coordinatora dal Monice zabrat. Byla to podle jejích slov brutální změna oproti předchozímu zaměstnání. Musela se během relativně krátké doby naučit orientovat v detailech projektů a koordinovat práci členů týmu s přáními klienta, který očekává produkt odpovídající konkrétním potřebám firmy. Občas je také potřeba naskočit do již rozjetého vlaku, když se přebírá projekt po předchozím koordinátorovi. Mezi projekty, na nichž se Monika podílí, patří například vývoj interních aplikací pro nadnárodní megafirmu Foxconn či naši domácí společnost Happy End. A soudě podle spokojenosti těchto zákazníků, zvládla svůj přerod v ajťačku s přehledem. Nepřestává se ale učit a sbírat nové zkušenosti, například proniká do tajů Javy, kvůli její práci na produktech pro platformu Android.

hledáme business analytika

Dáma jmén​​​em Steve

​Monika se rozhodla do It přejít v době, kdy přece jenom nemusí bojovat s větrnými mlýny stereotypů v maximálních otáčkách. Stephanie "Steve" Shirley se o to pokusila v době, kdy se velikost běžného počítače počítala v metrech čtverečních. V Anglii 50. let tyto obří přístroje pomáhala navrhovat a sestrojit pro potřeby Britské pošty. Byla si dobře vědoma toh​o, jakou nevýhodu mají schopné ženy v jejím oboru čistě jen kvůli svým chromozomům. Proto založila programátorskou firmu, která téměř výhradně zaměstnávala ženy a to do doby, než tento plán paradoxně nabouralo nařízení o rovnoprávnosti v pracovních příležitostech. Za svoji snahu a pozdější filantropickou činnost si “Steve” (označovala se mužským jménem, aby předešla automatickému ignorování své firmy na tehdejším trhu) vysloužila šlechtický titul.

Ještě mnohem zvláštnější kariéru měla Mary Allen Wilkesová. Když se rozhodovala, čemu by se chtěla v životě věnovat, nejvíce jí lákala právnická praxe. Od toho ji ovšem ale odrazovali učitelé in přátelé - kvůli tomu, že právo bylo vnímáno jako mužský obor. Wilkesová se pak stala programátorkou a nejvíce známá se stala její práce s přístrojem LINC, možná prvním osobním počítačem vůbec. Její úspěchy v oblasti technologií ji pak otevřely cestu k na plnění jejích životních ambici - Mary Allen se stala v roce 1975 právničkou​.

IT se rozvíjí obrovskou rychlostí a firmy nutně potřebují schopné lidi, aby udržely krok s konkurencí. Proto bychom se měli snažit bojovat se stereotypy, které mohou zabránit talentovaným a schopným ženám rozhodnout se hledat si kariéru v této oblasti. A jedním z dobrých způsobů, jak zkreslení reality odčinit, může být představení žen, které se aktivně podíleli a podílí na rozvoji této oblasti.

Lukáš Horák