Kam za předvánočním kouzlem
28.11.2018
Kam za předvánočním kouzlem

Prosinec už pomalu začíná a s ním i neodmyslitelné adventní trhy. Určitě se shodneme na tom, že jsou každoroční vánoční tradicí po celé Evropě. A u nás tomu není jinak. České vánoční trhy, patří k těm nejhezčím, které můžete navštívit. Ať se jedná o trhy na Václavském náměstí nebo ty v Brně, na které se můžete nechat dopravit vánoční tramvají. Na každém z nich si můžete dosyta dopřát svařeného vína, vánočních laskomin a na některých i zabijačkových hodů. Ale jsou mezi námi tací, kteří se na trhy vypraví za našimi sousedy. Těm bych věnoval pár řádků níže, kde můžete najít inspiraci pro váš vánoční výlet. Pro ostatní, kteří se nikam za hranice nechystají, jsem na konci článku připravil pár tipů kam se vypravit po Česku.

Začneme s nejbližším a pro ty, kteří vyrážejí do Německa na vánoční nákupy, jistě známým Drážďanským Štrýclmarktem. Ten se bude v letošním roce pyšnit 584. konáním a díky tomu je nejstarším konaným vánočním trhem v Německu. A co zde můžeme při návštěvě zahlédnout? V průběhu celého adventu je hned několik akcí jako například každoroční volba „Perníkové princezny“, která se koná 2. prosince v rámci „Slavností perníku“. Pokud vám perník nic neříká, ale máte chuť na kousek pověstné štoly, určitě v sobotu osmého prosince zavítejte na „Štolovou slavnost“. Jedná se o průvod historickým centrem, kde poté na náměstí Altmarkt bude slavnostně nakrojena vánoční štola speciálním nožem o velikosti 1,6 metru, který váží úctyhodných 12 kilogramů! Očekávejte ale davy turistů i místních, každoročně trh navštíví kolem 100 000 lidí.

kone.jpg

Nyní zamíříme k našim jižním sousedům do Vídně. Je zde hned několik trhů, ale nejznámější a nejnavštěvovanější je Christkindlemarkt, který se nachází hned před radnicí. Najít zde můžete přibližně 140 stánků, ve kterých objevíte různé laskominy, suvenýry a především vánoční ozdoby. Jestli si chcete trhy užít, nesmíte mít hluboko do kapsy. Jeden hrníček svařáku vás přijde přibližně na 4 eura. Jsou zde však i jiné zajímavé lokace, kam se můžete podívat. Pokud jste fanouškem alternativního umění tak si na Karlsplatz přijdete na své. Hned naproti Karlskirche naleznete jarmark s výtvory alternativních umělců. Jestli se ale chcete alespoň trochu vyhnout davovému šílenství, můžete zkusit trhy vzdálenější od centra. Jeden takový se nachází před zámkem Schönbrunn, kde vás kromě vánočních trhů pohltí i zámecká atmosféra.

A abych nezapomněl na naše slovenské bratry a sestry (ať jsem genderově korektní), musím zmínit i vánoční trhy v jejich domovině. Jako jedny z nejhezčích lze s jistotou zvolit ty v Košicích. Ač je to z Prahy či Brna dlouhá cesta, „Košické rozprávkové Vianoce“ stojí určitě za to. Možná se ptáte proč zrovna tento název? Hlavná ulice, která je i nejdelší pěší zónou v Košicích, se v tento čas promění na pohádkovou krajinu s dřevěnými stánky, klasickou Anjelskou kapustnicou a ti alkoholicky založení si mohou pochutnat na „Primátorském punči“.

Když už jsme na cestách, podíváme se za našimi posledními sousedy do Krakova. Toto město se může pyšnit statusem nejvyhledávanějšího Polského města. Na největším krakovském náměstí naleznete Adventní městečko, které lehce poznáte podle výzdoby a stánků, takže jej nemůžete minout. A co na tomto vánočním trhu můžete koupit? Pokud vynechám pití a laskominy, tak mezi klasickými polskými produkty najdete barevné nebo broušené baňky, kytice ze sušených květin a výrobky z ovčí vlny.

andel.jpg

A nyní se vrátím k těm, kteří se chtějí na trhy podívat pouze v rámci domoviny a současně se plánují vyhnout turisticky známým místům. Velmi povedené jsou jistě vánoční trhy Karlových Varech. Pokud si chcete dopřát zaslouženého vánočního odpočinku, můžete výlet za trhy zkombinovat návštěvou některých z lázní a procházkou po zasněžené kolonádě. Vánoční trhy se zde konají na hlavní třídě T. G. Masaryka a za zmínku jistě stojí „Vánoční dům“ v městské části Doubí. Zde objevíte vánoční výzdobu v nebývalém rozsahu. Můžete si dát kávu v „Andělské kavárně“ nebo vybrat ozdoby pro váš vánoční stromeček. Veškerá výzdoba je totiž prodejná a je opravdu z čeho si vybírat.

Když už budete na západě republiky, zajeďte se podívat na Boží Dar. I dle názvu je toto místo v čase vánoc velmi oblíbené. Když navštívíte jeho vánoční trhy, tak rychle zjistíte, že lidové řemeslo ani zde svůj konec stále nenalezlo - ba naopak. Obzvlášť pokud máte děti, nenechte si ujít známou Ježíškovu cestu. Jedná se o udržovaný okruh, na jehož trase děti plní různé úkoly. Ty si mohou poznamenat do notýsku, který obdrží na infocentru v Božím Daru, a když je splní, čeká je malý dáreček. Po absolvování této procházky už pouze zbývá zanechat seznam přání na Ježíškově poště, která je otevřena po celý rok. Na cestu si však připravte zimní řetězy, oproti velkoměstům se zde možná setkáte s pořádnou sněhovou nadílkou.

bazanti.jpg

Nakonec mám tip pro ty, kteří mají rádi zámeckou atmosféru. Pro tu si můžete zajet do Ratibořic, kde se nachází stejnojmenný zámek. Při prohlídce adventně vyzdobeného interiéru zámku vás seznámí s vánočními zvyky, které se zde dodržovaly v 1. polovině 19. století. Můžete také nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle nebo se v budově u vodního mandlu zúčastnit každoročního adventního trhu. Poté už zbývá navštívit pouze útulnou hospůdku u zámku, ve které najdete klasickou českou zabijačku.

Vladimír Křížek