Va? Neva? Java.
29.05.2019
Va? Neva? Java.

A je to tu zase – máme tu další Java Clever akademii. Letos půjde již o 7. ročník této akce. 

Ideální start pro ty, kteří vědí, co chtějí – stát se výbornými Java vývojáři.

Z absolventů první akademie v r. 2013 vyrostli zkušení Java EE vývojáři, z některých se stali analytici a architekti. Počet kolegů ve firmě, kteří u nás díky této akci začínali, se za těch pár let pěkně rozrostl. A nás to vážně těší.

Vyrostli. A my s nimi.

Je i Tvým snem stát se výborným Java programátorem či programátorkou? Zúčastni se Cleverlance akademie - letos se koná v termínu 15. – 19. 7. 2019, ozvi se mi se svým CV na viera.bohonkova@cleverlance.com – sejdeme se a probereme možnosti. Počítej s tím, že o tuhle akci je zájem – akademie je zdarma. A my chceme investovat do lidí, u kterých je na čem stavět. Je potřeba, abys měl/a základy v objektovém programování, uměl/a se k řešení stavět analyticky a věděl/a, že programování v Java je opravdu to, čemu se v nejbližších letech chceš opravdu věnovat.

Pro ty z vás, kteří o této akci slyší poprvé a přesně nevědí, jak akademie probíhá, a co jim může dát, jsem připravila pár informací.

Proč tento program pořádáme?

Dost často se na pohovorech nebo seminářích setkáváme se studenty, kteří nastupovali do školy s tím, že se chtějí věnovat IT. A programování je opravdu původně lákalo. Jenže jsou díky současnému nekoncepčnímu vzdělávacímu systému doslova zahlceni možnostmi a ztratí se ve svém směru – je tolik oblastí a technologií, tolik programovacích jazyků, frameworků a tisíce knihoven...

A tak se učí a tápou. Jedna věc je teorie a druhá ověřená fakta. Student hledá a pátrá, projíždí tutoriály, noří se do hlubin internetu a knih. Nahazuje udičku ve fórech, zaměřených na programování. Někdo mu poradí slušnou formou, jiný si na něm hojí své ego. A jede „zvesela“ pokus omyl.

V čem spočívá princip Java Clever akademie?

V Cleverlance víme, že nábor a vzdělávání juniorů může být přínosem pro všechny zúčastněné. Snažíme se dát studentovi/zájemci o roli programátora možnost k učení se ve skutečných, ale bezpečných podmínkách – dát mu prostor a současně zázemí v podobě zkušených kolegů, kteří si již prošli podobným obdobím tápání a hledání řešení.

Je to podobné, jako když se ve škole učíš cizí jazyk – můžeš mít jazyk v učebních osnovách celou základku, střední a udělat zkoušky na vysoké, ale prostě to pořád není ono – bojíš se mluvit, necítíš se v komunikaci s cizinci jistě. Ale pak vyjedeš na měsíc nebo rok do zahraničí a mluvíš a mluvíš – dojde ti, že ok – gramatika je základ, ale primární je přestat se bát komunikovat. A tvé obavy padnou právě díky té praxi – možnosti mluvit s lidmi, kteří ti naslouchají a mají zájem se domluvit. A kteří tě opraví (bez zbytečných průpovídek), když ti ujede nějaký výraz mimo.

S programováním to je stejné – můžeš shlédnout stovky videí na Youtube, ale nedá ti to ani z desetiny tolik, jako když si dané věci můžeš „osahat“ v praxi. Spoustu času a energie můžeš ušetřit díky „bardovi“ od vedlejšího stolu, který tě včas zastaví a vysvětlí ti, proč některé věci ne/dělat.

A právě na tomhle je postaven princip Cleverlance akademie. Každý rok vybereme partu lidí, které učíme. Uspořádáme výběrovku formou pohovorů a testů, kde zjistíme, koho vybrat. Snažíme se, aby znalosti a přístup vybraných zájemců byly na podobné úrovni. Na základě toho potom organizujeme program intenzivního týden trvajícího workshopu. Vyučujícími jsou zkušení lidé od nás z projektů. Po skončení akce vyhodnotíme, komu dáme příležitost u nás nastoupit do praxe a u koho bude pro obě strany lepší se rozloučit.

Projdeme týmy, kde jsou ochotni začít pracovat s nováčky a věnovat jim svůj čas a zkušenosti. A nebudeme si nic namlouvat – jestli na podobné aktivity mají budget. Protože tahle akce něco stojí – kapacita těch, kteří se věnují juniorům, se pro jiné činnosti na projektu omezí, a to se v rozpočtu a termínech projeví. Je navíc nutné zohlednit, že absolventi akademie jsou dost často ještě nějakou dobu studenti – je třeba skloubit jejich časové možnosti s tomu je potřeba skloubit pracovní dobu a dostupnost nováčka a ostatních členů týmu.

Po nástupu akademika do týmu začne to pravé – nemusíš se bát, že se zahrabeš jen do „datlování kódu“. Předloni v banking týmu. absolventy akademie čekal roční systém školení a workshopů – byla to docela slušná dřina dostat se na potřebnou úroveň znalostí, aby se srovnal krok s našimi programátory. Loni nováčci bodovali v divizi Application Development.

Kdokoliv pracuje pod hlavičkou Cleverlance – může si vybrat z nabídky dalších rozvíjejících školení https://www.sourceit.cz/skoleni.

Jsou i možnosti mimo Cleverlance

Samozřejmě, máš ještě možnost si zaplatit nákladné kurzy. Někdo tyto školící agentury na sobě nechá ještě dokonce i vydělat – zaplatí jim drahé školení a ještě dané firmě dovolí za sebe účtovat zprostředkovatelský poplatek. A pak je „přesazen“ do firmy, která svou investici za něj potřebuje získat zpět – zahltí ho úkoly, snaží se ho dotlačit k tomu, aby se co nejdříve zorientoval v problematice, na kterou byl najat. Asi si dokážete představit, že to je tlak pro všechny zúčastněné. Létají v tom peníze. Velké peníze. A závazky.

Pro každého máme jeho šálek Java kávy 

javaNaši absolventi Java akademie také nastupují na projekty, které jim ovšem vybereme na míru a dále společně pracujeme na jejich osobním rozvoji. A v Cleverlance máme ještě jeden bonus – možnost změnit tým, když dotyčný potřebuje změnu. Někomu vyhovuje „bezpečné“ prostředí jednoho projektu třeba tři nebo pět let. A pak jsou tací, co touží po změně co půl roku či rok. O tom svědčí skutečné příběhy našich kolegů (jména jsme z pochopitelných důvodů pozměnili). 

Třeba Sofie u nás začínala po testing akademii jako junior testerka, pak se rozhodla studovat vysokou školu a dostala možnost se zúčastnit Java akademie a pak programovat. Na projektu se jí naskytla možnost spolupracovat na vývoji Android appky. No uvidíme, kde se s ní potkáme příští rok.

Ludvík absolvoval analytickou akademii a nejednou zúročil získané znalosti v oblasti business / IT analýzy při vývoji aplikací na automotive projektech. 

Hugo, absolvent naší první Java akademie, pro změnu programuje v naší banking divizi a současně předává své znalosti studentům na vysoké škole. 

Je spousta možností, kterým směrem se dá jít. Přijď to zkusit i Ty!

Viera Bohoňková