Jak začít s ferratami
15.05.2019
Jak začít s ferratami

Teplejší počasí je už za rohem a s ním se samozřejmě rozjíždí i skalní sezóna nám, lezcům. Pokud za pěkného počasí poběžíte nebo pojedete na kole či na bruslích kolem skal, pravděpodobně na nich spatříte zvláštní postavičky, pomalu se pohybující nahoru, k vrcholku skály. Občas můžete slyšet výkřiky typu „Povol!“, „Dober!“ popřípadě „Padááám!“. Možná nepatříte mezi ty, co si jen poklepou na čelo a běží dál a trocha toho vertikálního pohybu vás vlastně láká, ale na „pravé“ lezení po skalách se necítíte. Je tu pro vás jedna možnost. Ferraty.

Ferraty postupně získávají na větší a větší popularitě a setkat se s tímto pojmem můžete čím dál častěji. A co vlastně ferraty jsou?

Hohe Tauern

Název pochází z italského Via ferrata. Někdy se používá i německý výraz Klettersteig. Ferraty jsou zajištěné cesty, mezi nimiž si rozhodně každý vybere pro sebe vhodnou obtížnost a i bez lezeckých zkušeností se díky nim může dostat na vrchol skály nebo hory. Jsou vybaveny ocelovým lanem, pomocí kterého se lezec jistí a většinou se leze po železných stupech. Na lezení tedy nepotřebujete lezečky, ale stačí pevné boty. Pokud se chcete na ferraty vydat, musíte mít speciální výbavu. Mezi tu patří celotělový úvazek (lze nahradit i kombinací sedacího a prsního úvazku), lezecká helma, ferratová brzda (slouží k tlumení pádu). Kvůli různě tlustému ocelovému lanu jsou doporučeny i vhodné rukavice. Pořídit se dají i kompletní ferratové sety. Jeden takový set vyjde zhruba na 2500 Kč.

Pokud si chcete dobrodružství na ferratách pouze vyzkoušet, existují samozřejmě i půjčovny vybavení a vy se pak můžete v klidu rozmyslet, zda by to bylo opravdu něco pro vás a následně dokoupit vše potřebné. Na váš první ferratový výstup určitě doporučuju zamluvit si instruktora, který na vás dohlédne, vše vám ukáže a vysvětlí. Jestliže máte vybavení a instruktora, můžete zvesela začít s lezením a stoupáním podél ocelového lanka někdy až k samotným mrakům na nebesích na vrcholku hory.

Spielmauer690.jpg

Pro lezení na ferratách musíte dodržovat několik pravidel. Tím prvním je používaní ferratové brzdy neboli tlumiče, která tlumí případný pád. Ta musí být vždy přicvaknuta k jistícímu lanu oběma karabinami. V místě kotvení lana se karabiny vždy musí přecvakávat samostatně, jedna po druhé. Kdyby při přecvakávání došlo k pádu, lezec tak zůstane zajištěný alespoň na jedné karabině. Na tohle pravidlo lidé velmi často zapomínají.

Zrovna nedávno jsem viděla na ferratě pána, který lezl odvážně první. Při přejišťování skoro na úplném vrcholu si to neuvědomil a odcvakl obě karabiny. Než jsem ho stihla upozornit, otočil se zády ke skále a kochal se výhledem. Následně si začal pochvalovat, jaká je to nádhera, a že takhle bezpečně se necítí ani při lezení na stěně. Opatrně jsem mu nakázala rychle si karabiny do lana zacvaknout. Bylo sice skvělé, že se pán cítil bezpečně, ale nebyl v ten moment vůbec jištěný. V případě pádu by ho ferratová brzda, kterou jen držel v ruce, rozhodně nezastavila.

Dachstein

Ferratová brzda vydrží vlastně jen jeden pád, podruhé už se použít nedá. Určitě si proto pořádně zkontrolujte materiál. A to hlavně v případě nebudete-li si ho půjčovat v autorizované půjčovně, ale například od kamaráda. Vždy chtějte vědět jeho historii. Z vlastní zkušenosti bych určitě volila raději tu oficiální půjčovnu a již zmiňovaného školeného instruktora k tomu! Pořád si musíme uvědomit, že případný pád není do měkkého polštáře ani dynamického lana, ale že se pádová energie rozloží do lana ocelového! Školený instruktor vás tak může i v případě těžkého terénu přijistit lanem a nebezpečnému pádu tak zamezit.

Kvůli bezpečnosti je také důležité dodržovat rozestupy mezi jednotlivými lezci. Zejména při vertikálním postupu by měl být odstup minimálně dvě kotvení lana, aby lezec při pádu neshodil i lezce pod sebou. Stejně jako lezecké cesty, i ferraty mají různé obtížnosti. U nás se používá rakouské značení obtížnosti, které spočívá v řadě písmen od A do F, přičemž A je nejlehčí, F nejtěžší. Ferrata obtížnosti F je jen pro zkušené lezce nebo horolezce. Ocelová jistící lana jsou totiž natažená i v převisech.

Vyzkoušet ferraty si můžete hned na několika místech v České Republice. Největší ferratový areál najdete v Děčíně. Pastýřská stěna, kterou ferraty vedou, se nachází na levém břehu Labe, přímo naproti krásnému děčínskému zámku.


Velmi zajímavá je i ferrata Vodní brána, která je v Semilech na pravém břehu řeky Jizery. Jedná se o čistě přírodní ferratu bez umělých stupů a vede přímo nad řekou Jizerou. Pokud budete na Vysočině, můžete navštívit městečko Vír na Moravě, kde u řeky Svratky vede také jedna z ferrat.

Mě ve Víru potkáte spíše v zimě. Skalní věž, na kterou vedou ferraty, se totiž za mrazivého počasí promění v ledolezeckou stěnu.

Jestliže zatoužíte po vertikálním dobrodružství za hranicemi, nejlépe uděláte, pokud navštívíte Rakousko. Jedna z nejkrásnějších ferrat, jejíž součástí jsou i visuté mosty, se nachází na Hohewandu. Oblíbenou ferratovou oblastí je také i Dachstein.

Přeji i vám krásné zážitky protkané větrem ve vlasech na menších i větších vrcholcích a spoustu zdolaných metrů.

Lucie Hrozová