Bitcoin v Česku
22.11.2017
Bitcoin v Česku

​O bitcoinu se u nás začalo mluvit s několikaletým zpožděním. Teprve v roce 2011 se o převratné digitální měně zmiňuje český tisk (Hospodářské noviny, Respekt). Články vesměs hovořily o bitcoinu jako o anarchistické digitální měně počítačových pirátů, že si za ně můžete nakoupit drogy na darknetu nebo o finanční bublině. V této době je také vytvořeno heslo „Bitcoin“ na české Wikipedii, kde nacházíme kusé informace popisující tuto virtuální měnu a pár slov o jejím zakladateli.

Později, jak hodnota bitcoinu stoupala vzhůru, všimla si fenoménu digitálního platidla i další média, která o něm u nás postupně ​rozšiřují povědomí. O nové digitální měně se u nás začíná široce diskutovat, první nadšenci kupují pár jednotek – v té době se cena pohybovala na méně než 200 dolarech. Zároveň již fungují stránky na doméně Bitcoin.cz, kde lze vyčíst základní charakteristiky a návody o bitcoinu.

Rok 2014 byl přelomový tím, že se v Praze objevily první automaty na tuto měnu a také několik podniků, kde se s bitcoiny dalo fyzicky platit. Jedním z nich byl například experimentální prostor Paralelní Polis v Holešovicích. Jedná se o projekt známé umělecko-anarchistické skupiny ZTOHOVEN, kde si můžete vychutnat výběrovou kávu, vyslechnout přednášku o kryptoanarchii a za vše zaplatit bitcoiny.

V lednu následujícího roku se stala nevídaná událost. Bitcoiny jsme mohli nově nakupovat také na pobočkách České pošty a na terminálech Sazky. Přesněji řečeno, mohli jsme nakoupit (objednat) bitcoiny přes webovou službu EasyCoin a následně zaplatit na poště či terminálu Sazky v hotovosti službou Supercash. Služba Easycoin tak nabízela více než 8000 platebních míst a to mělo umožnit masový rozmach do všech koutů naší země. Bohužel tato služba vydržela pouze 6 týdnů.

Pošta i Sazka pak náhle spolupráci s EasyCoinem ukončila. Do hry se totiž vložil tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který službu i celkovou digitální měnu velmi kritizoval a žádal vysvětlení. Korunu této kauze pak nasadil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který byl velmi překvapený, že něco podobného pošta provozuje. Proslavil se svým legendárním výrokem: „Je to pro mě šok, vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst. To bude asi nějaký omyl, fakt to není v pořádku“.

Nicméně bitcoin byl vytvořen právě proto, aby byl nezávislý a odolal státním zásahům. A tak i tato vládní „nastavená noha“ sice zpomalila další rozšiřování obchodování s tímto platidlem v Česku, ale rozhodně ho nezastavila. Počet podniků, které akceptují bitcoin, je u nás stále více. Aktuálně jen v Praze napočítáme přes 120 obchodů a restaurací. Mezi nejznámější společnosti, které bitcoin přijímají, je například dovážková služba „Dáme jídlo“ nebo mezinárodní řetězec s občerstvením Subway.

Letos, na sedmé výročí #BitcoinPizzaDay se přidala mezi bitcoinové pionýry také Alza, náš největší obchod s elektronikou. Od května můžeme na českém eshopu i jeho zahraničních mutacích platit on-line pomocí bitcoinu. Kromě nového způsobu placení navíc Alza do svých kamenných obchodů v Praze a Bratislavě umístila také bankomaty, kde lze koruny a eura směnit za bitcoiny.

Ve stejný čas v Česku proběhla jedna z nejvýraznějších událostí české bitcoinové komunity. Praha hostila 3. ročník mezinárodní bitcoinové konference (Blockchain & Bitcoin Conference​). Odborníci z celého světa zde sdíleli své zkušenosti o uplatnění technologie bitcoinu ve státní správě, bankovních systémech, médiích, zdravotnictví nebo obchodování na burzách. Projednávali otázky budoucnosti bitcoinu a dalších kryptoměn. Současně s konferencí proběhla i výstava zařízení a softwaru pro kryptografický průmysl a doprovodných služeb.

Jak je to s legisla​tivou?

Až do konce loňského roku neměla naše země žádný zákon, který by obchodování s bitcoiny a další kryptoměnou reguloval. Protože bitcoiny nejsou oficiálně uznanou měnou, je označení „digitální měna“ vlastně zavádějící. Samotná ČNB vydala dne 10. února 2014 stanovisko, podle kterého bitcoiny nejsou považovány za peněžní prostředky, ani za elektronické peníze ve smyslu zákona (č. 284/2009 Sb.) o platebním styku. Podle uvedeného prohlášení bitcoiny nevykazují ani znaky investičního nástroje, jak je definuje zákon (č. 256/2004 Sb.) o podnikání na kapitálovém trhu. Bitcoin je tedy oficiálně branný jako věc​ nehmotná a při obchodování s ním jde vlastně o směnu zboží.

Situace se změnila 1. ledna 2017, kdy začal v Česku platit historicky první právní předpis, který definoval bitcoin jako virtuální měnu. Stal se jím zákon proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (č. 253/2008 Sb.). Ten klade nové povinnosti na směnárny a prodejce virtuální měny. Takovéto společnosti musí nově zjišťovat identitu svých zákazníků, pokud nakupují kryptoměnu za více než 1000 EUR. Jinými slovy, pokud nakupujeme bitcoiny za více než 25 tisíc korun, musíme se prokázat ve směnárně občanským průkazem. To platí i pro online nákupy.

Další zákon, který se připravuje pro bitcoinové obchodníky, se bude týkat daní. Vláda plánuje přidat do zákona o DPH paragraf, podle něhož odběratel zboží či služeb ručí za daň neodvedenou dodavatelem v případě, že za ně zaplatil virtuální měnou. To znamená, že pokud dodavatel DPH nezaplatí, může ji finanční úřad vymáhat po subjektu, který zboží nakoupil. Bude tedy muset běžný zákazník ověřovat, zda pokrokový kavárník, prodávající lahodnou kávu za bitcoiny, platí daně? No nechme se překvapit, co naši zákonodárci upečou.

Jednoduché používání bitcoinu

Pokud chcete bitcoiny nakoupit, ať už čistě pro investiční účely nebo je využívat k platbě v eshopech či u lokálních obchodníků, není to nic složitého. Nejjednodušší je vyhledat a použít nejbližší automat, kde podle návodu zaplatíte platební kartou. Vyjede papírek s adresou účtu (veřejný klíč) a heslem (soukromý klíč), popřípadě kódy dostanete také SMSkou. A na kontě se již blyští patřičný obnos bitcoinů. Avšak pozor, společnost provozující takový automat si bere poměrně vysoké poplatky a tak směnný kurz není nejlepší.

Nejvýhodnější kurz na trhu poskytuje jedna z největších bitcoinových obchodních společností Coinbase. Zde se zaregistrujete a necháte ověřit svou identitu. Následně můžete nakoupit různé druhy virtuální měny. Platby probíhají buď převodem z účtu (při větších objemech) nebo online platební kartou. Použitím tohoto linku při registraci dostává náš čtenář při nák​upu kryptoměny nad 100$ jako bonus 10$ navíc.

image8.png

Tato společnost nabízí jako bezpečnou peněženku také aplikaci pro mobilní telefony. V této aplikaci vidíme nejen stav na účtu a aktuální kurzy, ale můžeme velmi rychle a jednoduše zaplatit. Stačí načíst QR kód s adresou účtu prodejce, navolit částku a stisknout tlačítko. Během několika minut přistane na kontě prodávajícího zvolený obnos a již si můžete usrknout z čerstvě připravené kávy čí usednout do zrovna nakoupeného vozu značky Tesla.

Jan Čermák