Zažijte smíšenou realitu v SharePoint Spaces
17.06.2020
Zažijte smíšenou realitu v SharePoint Spaces

Od května 2020 je v režimu „Preview" dostupná nová funkcionalita, která umožňuje vytvářet v SharePoint Online sdílené týmové prostory pro zobrazení obsahu virtuální reality (3D objekty, 3D video, 360° obrázky a videa, 2D obrázky a další). Businessově řečeno, nově je možné zakomponovat do obsahu intranetu i atraktivní vícerozměrný obsah.

Na první pohled vyvstává otázka, k čemu je dobré mít možnost rozšířit stávající intranet o 3D obsah? Po bližším zamyšlení a s přihlédnutím ke stávající koronavirové situaci, kdy všichni pracovali z domova, se nabízí hned několik scénářů, kde by šlo SharePoint Spaces využít.

Jak udělat interní komunikaci zajímavější

3D obsah je atraktivní, táhne pozornost. Pokud interní komunikace ve vaší firmě naráží na nízkou čtenost a minimální odezvy u vámi publikovaného obsahu (zejména psaného textu), stojí za zkoušku zobrazení obsahu dokumentové knihovny v 3D režimu, viz. následující obrázek:


Virtuální adaptace nových zaměstnanců

V průběhu uplynulých měsíců s ohledem na "koronavirová" omezení se v HR často prováděl onboarding nováčků včetně představení sídla společnosti vzdáleně a z pohodlí Home Office. Se SharePoint Spaces bude nově možno odkázat nováčka na intranet, který podporuje přehrávání 3D videí či virtuální prohlídku kanceláře.


Další možnosti užití:

  • 3D video s interním školícím materiálem (jak používat vybrané pracovní pomůcky např. ve výrobní společnosti),
  • katalog produktů,
  • webový portál s katalogem 3D modelů výrobků (zejména pro konstrukční / výrobní společnosti).

Integrace na MS Teams

Jak už to ve světě Microsoftu bývá, integrace mezi jednotlivými cloudovými službami je jednou ze silných stránek cloudového ekosystému Microsoftu. Pokud jste např. zvyklí konzumovat obsah v rámci MS Teams, lze SharePoint Spaces připnout do „Tab", viz. následující obrázek. 3D obsah bude pro vaše uživatele dostupný i z týmových prostorů.

A jak SharePoint Spaces zprovoznit?

Pro zprovoznění funkcionality je nutné mít momentálně zapnutý „Target release" v rámci Office 365 tenantu. Funkcionalita není v základním nastavení zapnutá, pro její zprovoznění je třeba postupovat dle následujících bodů:

  1. Výchozí pozice je domovská obrazovka vybrané SharePoint site collection.
  2. Site settings > Site information > View all site settings > Manage site features.
  3. Aktivování prvku „Spaces" (Preview).
  4. Picture a.png
  5. Návrat na domovskou stránku site collection, na které byl prvek aktivován > rozevírací nabídka „new" nově obsahuje o možnost navíc „Space (Preview)
    Picture b.png 
  6. Po kliknutí na možnost dojde k vytvoření nové „Site Page" dle zvoleného názvu.
  7. Nově vytvořená Site Page je uložena v Sitepages library.Picture c.png
  8. Přidávání obsahu do vytvořeného SharePoint Spaces je poté obdobné jako u editace běžné "site".
  9. Při přepnutí "site" do editačního modu se objeví tlačítko „+", prostřednictvím kterého je možné přidat do nově vytvořeného prostoru následující webparty.

První krok směrem k budoucnosti

Vzhledem k aktuálním trendům se dá předpokládat, že rozšířená a virtuální realita budou čím dál více nedílnou součástí našich životů. Není proto překvapením, že i technologie pro firemní komunikaci se snaží držet krok. Držme intranetům palce v budoucím vývoji.

Šimon Petrůj