​​Otevíráme dveře do světa IT, dokořán
15.11.2017
​​Otevíráme dveře do světa IT, dokořán

​Někdy nám naše každodenní realita občas brání vidět odvážné cíle, které by nemusely zůstat jenom v rovině fantazie. Touha po změně životní dráhy nebo naplnění ambicí pak kvůli obavám zůstane viset někde v oblacích. Taková práce v IT představuje sen mnoha lidí toužících po změně. Ti z nich, kteří mají pocit, že takový sen je nedosažitelný, že se na něj nedostatečně připravili v dosavadní kariéře, nebo že jejich schopnosti nenaleznou v informačních technologiích uplatnění, mají u nás možnost se přesvědčit o opaku. O tom, jak Cleverlance pomáhá změnit životy, jsem se pobavil s vývojářkou Martinou.

Statistika nuda je... a to je tak​​ asi všechno

Martina studovala statisticko-pojistné inženýrství na VŠE a bez mučení přiznává, že po nějaké době nemohla statistiku ani vidět, natožpak v ní pokračovat kariérně dál. Na škole si ale měla možnost vyzkoušet práci s databázemi a ta ji přece jenom zaujala. Jenže kam dál? Osud jí hrál do ruky, protože brzy po jejím odchodu ze statistického pekla jsme na jaře roku 2015 otevřeli naši první Testing Clever Akademii. Ta se zaměřovala přesně na takové, jako je Martina: nadané, nadšené a bystré lidi s chutí zkusit něco nového.

Martina si prošla týdenním školením, které ji naučilo potřebné základy pro práci testera - včetně vedení dokumentace a způsobů analýzy testovaného produktu. Kromě toho získala i přehled o procesech v IT obecně. Tester totiž přichází do styku s výsledky práce nejrůznějších odborníků a nevyhne se znalostem o dalších aspektech vývoje software. “Seznámila” se i s informacemi, které již znala, jako práci s SQL. Potěšilo ji, když zjistila, že toho ví o IT víc, než si byla při nástupu na Akademii vědomá. Jakmile úspěšně složila závěrečné testy, nebylo co řešit. Cleverlance získala skvělou novou posilu do testerského týmu.

​​​​Ve​ volném čase Martina ráda jezdí na kole.

Jedna změna nestačí

A tady by mohl příběh Martiny, nadšené metalistky a cyklistky, skončit. Jenže talentovaní lidé se málokdy spokojí s naplněním jednoho snu. Už po pár měsících bylo jasné, že Martina je nejen skvělá testerka, ale má i na víc. Její vedoucí za ní přišel s nápadem, že by se mohla začít připravovat na dráhu vývojářky. A koneckonců proč ne? Už jsme mluvili o tom, že na škole se seznámila s databázemi, které ji na rozdíl od ostatního učiva zaujaly.

Tak došlo k tomu, že Martina měla v práci nový režim. Polovinu své pracovní doby věnovala testování software a tu druhou se vzdělávala. Kolegové jí pomáhali zadáváním a kontrolou příkladů, takže neseděla jenom u knih. Místo toho si prakticky zkoušela, v čem bude její nová pozice spočívat. Po zacvičení plynule přešla z testerky na pozici databázové vývojářky v rámci stejného projektu. A vypracovala se na Senior DB Developerku. Penzijním společnostem pomáhá starat se o kompletní databáze plateb a reagovat na změny v zákoně či potřebách zákazníků. Její cesta od studentky bez zkušeností v IT k expertce na PL/SQL​, byla až neuvěřitelně rychlá. Oceňuje, že se přitom naučila pracovat v týmu, což pro ni dříve nebyla samozřejmost, a poznala přitom spoustu "fajn lidí". Momentálně se především soustředí na zlepšování v dosavadních znalostech a schopnostech a každopádně chce dál dělat vývojářku, protože ji to hodně baví. 

Příběh Martiny je unikátní v tom, jak rychle se dokázala vypracovat a kam až se dokázala dostat. Rozhodně ale můžeme prohlásit, že takových příběhů se u nás píše více. Testing Clever Akademie umožňuje každému, kdo se přihlásí, strčit pomyslnou nohu do dveří IT a otevřít je tak široce, jak mu/jí to vyhovuje. Nejdůležitějším krokem ke splnění jakéhokoliv snu, je uvědomit si, že​ fantazii lze překlopit do reality vlastní snahou - s troškou štěstí nebo pomoci. Proto se IT snílkům snažíme vyjít co nejvíce vstříc.

Lukáš Horák