Jaká je v praxi beta iOS 11?
03.08.2017
Jaká je v praxi beta iOS 11?

​Jedenáctá verze iOS je venku a to ve veřejně dostupné beta verzi. Před dvěma lety jsem se zapřísahal, že už si betu na svůj iPad ani iPhone nikdy nenainstaluji - beta pro iOS 9, co si budeme povídat, nebyla prostě nijak zvlášť podařená. Ale nakonec jsem se rozhodl zkusit to znova, nehledět na jednotlivé chyby, ale na funkčnost ekosystému tablet + iPhone.

Na kterých zařízeních si iOS 11 budete moci instalovat? 32bitovým zařízením odzvonilo a nový iOS bude tedy dostupný od iPhone 5S a 5. generace iPadu, případně pro iPad Mini 2 či iPad Air. Abych nezapomněl na uživatele iPodu - tam to bude od 6. generace iPod Touch.

  iOS11_1.JPG

DESIGN

Samozřejmě, první věc, která vám padne do očí, je design. Je to stále ten plochý design, se kterým přišel iOS 7, ale postupně se krásně mění a překvapivě se jednotlivé prvky vracejí do původního stavu jako právě v iOS 7. Texty a typografie na obrazovkách systémových aplikací mají podobný vzhled jako aplikace Music. Drobnými úpravami velikosti textu a hraním si s tučností písma ovšem vznikly přehlednější a čistší obrazovky.

Krásným příkladem zjednodušení a zpřehlednění je ovládací centrum, které je aktuálně rozdělené na více obrazovek , ale prostřednictvím iOS 11 se vrací na jednu - Apple zřejmě pochopil, že lidé nechtějí v rychlém menu vyhledávat, nýbrž upřednostňují mít vše na jednom místě. Musím však uznat, že designéři odvedli dobrou práci. Jen mě trošku mrzí, že jsem coby uživatel HomeKitu nenašel možnost, jak si připravený scénář domácí automatizace vytáhnout přímo na hlavní obrazovku ovládacího centra, abych nemusel stále klikat na ikonku HomeKitu.

iOS11_2.pngPodrobnosti o tom, jak funguje ovládací centrum v novém iOS, si v případě zájmu můžete přečíst zde.

   APP STORE

Samotným tématem k diskuzi je podle mě App Store. Změna designu App Storu je markantní a zasáhne všechny uživatele. Zákazníci si změnu zatím chválí. App Store dává více možností, jak promovat aplikaci, samotný design je v zásadě pěkný inzerát na aplikaci, což vůbec není špatný koncept. Jsem zvědavý na názory běžných uživatelů - můj osobní dojem je, že App Store je krásně zpracovaný a po dlouhých letech beze změny se mu nyní dostalo nového kouzla.

  iOS11_3-.png

TABLET

Files, Drag & Drop a multitasking - přesuňme se nyní s iOS 11 na iPad. Apple slibuje, že více přizpůsobí iPad k práci s dokumenty, aby se z něj stal důstojný protivník PC/Macu. Práce s více okny na jedné obrazovce je lepší a vychytanější, také je k dispozici nová aplikace - Files - tedy obdoba Finderu či Total Commanderu. Základní aktivita jako otevřít e-mail s dokumentem, upravit ho, přidat připomínky, uložit si svou kopii a případně přeposlat dále ovšem zdaleka není tak rychlá jako na Macu a já se musím přiznat, že jsem si na tuto "náhradu" ještě nezvykl. Flexibilita multi window na Macu je prostě rychlejší a to přesto, že funkcionalita Drag & Drop dokáže práci velmi urychlit.

Dejme tomu ale ještě čas, možná se nakonec z iPadu stane něco víc než zařízení na konzumaci obsahu a médií. Kdo ví, třeba jednoho dne nechám Mac doma a služební cestu zvládnu jen s iPadem. Četl jsem na toto téma řadu blogů, většinou se shodují na tom, že pokud s sebou máte obal a Bluetooth klávesnici, je to ideální zařízení. Já si zatím stále myslím, že než abych s sebou bral dvě věci, vezmu si raději jeden Mac.

iOS11_4.jpg 

DALŠÍ VYCHYTÁVKY

Ostatní funkce nového iOSu mi přijdou spíš jako rozšíření těch původních. Bavíme se hlavně o iMessage a efektech kolem nich. Zajímavá věcička je ale mini klávesnice pro velké iPhony, která je na dosah jednoho palce. To je super nápad a má podporu jak pro leváky tak pro praváky.

iOS11_5.jpg 

Novou vlastnost dostala aplikace Notes - v novém iOS umí skenovat dokumenty. Je to nyní její nativní funkcionalita. Já už například jiný elektronický poznámkovač ani nepoužívám a tohle mi vyloženě udělalo radost.

AUGMENTED REALITY

A to nejlepší jsem si pro vás nechal na konec: podpora rozšířené reality. Jedná se o koncept, kdy do reálného světa dokreslujeme pomocí techniky virtuální objekty a uživatel je vidí za pomoci MS Hololens nebo tabletu. Demo představené na vývojářské konferenci bylo opravdu zajímavé a těším se na využití rozšířené reality na našich zařízeních a na prezentacích u zákazníků, potažmo tedy i u běžných uživatelů.

ios11beta6.png 
Celkově bych iOS 11 vyhodnotil jako zajímavý update, který je plný vylepšení a dolaďování funkcionality celého systému. Jsem zvědav, jakou synergii poskytne s novým iPhone. Zřejmě se můžeme těšit na zajímavou souhru operačního systému a hardwaru, ale to si nechám na nějaký příští příspěvek. 

Milan Mitošinka