9 aplikací na úpravu fotek v mobilním telefonu
08.03.2017
9 aplikací na úpravu fotek v mobilním telefonu

Doba, kdy se fotky daly editovat tak leda v temné komoře, není zas tak dávno minulá. Dneska ale na slušnou fotku za dobrých světelných podmínek stačí mobilní telefon a úpravou v aplikaci člověk často dosáhne někdy až překvapivých výsledků. Pak to sdílíte na sociální sítě a získáváte uznání od známých i neznámých - v podobě srdíček, hvězdiček, palců. A co teprve ty zapálené debaty s kolegy u oběda, jaká mobilní apka na úpravu fotek je nejlepší. Aplikace samozřejmě není všechno, je třeba mít trochu "oko" a vkus.

Jsou tu aplikace pro ty, kteří přesně vědí, čeho chtějí dosáhnout, a jen jim poskytují ten správný nástroj. Existují ale i apky, které vám na jedno kliknutí nabídnou náhledy různých úprav a vy si prostě vyberete jednu z hotových modifikací. A rovnou to jedním kliknutím pošlete někam dál - na sociální síť, do e-mailu nebo do on-line alba.

Prezentace nových aplikací jsou děsně lákavé a je těžké nepodlehnout jejich svodům a nemít jich v telefonu milion (s tím výsledkem, že pak stejně nevíte, co která dělá, a tak používáte jen jednu). Zatíženi životem v IT světě máme ještě požadavky, aby to mělo hezké rozhraní a nemuselo se študovat sedm návodů, než se upraví první fotka. A tak vám třeba přijde vhod pár tipů z mého telefonu (pozn. jedná se o iPhone SE - věřím ale, že verze pro jiné operační systémy se zase tolik neliší). Zaměřila jsem se na úpravu fotek, ne na samotné focení:

Snapseed

Podle mnoha fotografů je Snapseed jednou z nejlepších aplikací pro úpravu fotek v telefonu (dříve existovala i desktopová verze, ale její vývoj a prodej byl zastaven). Snapseed byl jeden z prvních, který umožnil například lokální úpravu scény, tj. můžete zesvětlit konkrétní místa na fotce, ztmavit, zvýšit kontrast, saturaci; dnes je oblíbený mimo jiné pro výborné HDR a nově také práci s křivkami. Celkově je tato aplikace zaměřena na uživatele, kteří vědí, co dělají. Rozhraní rozlišuje mezi "nástroji" a "filtry". Pro snapseedové začátečníky jsou přímo v aplikaci "Insights", které nabízejí tutoriály, s jejichž pomocí se každý snadno naučí efektivní úpravu fotek prostřednictvím kombinace několika málo nástrojů a filtrů. Zdůraznila bych zde slovo kombinace, protože většina tutoriálů ostatních aplikací se zaměřuje vždy jen na jeden konkrétní filtr.

Snapseed.jpg

Enlight

Také Enlight je pokročilý editační nástroj; na rozdíl od Snapseedu není zdarma, bude vás stát 4 Eura. Menu je logicky rozdělené podle toho, co chcete na obrázku upravovat: canvas, image, filter, tools, artistic, brushes, text a finalize. Logika, kde se co najde, občas není úplně neprůstřelná, ale při prvním použití každého filtru se automaticky spustí tutoriál, který velmi názorně ukáže, co daný filtr dělá, naučíte se jednoduše používat masky, měnit tvary objektů na fotografii, opravovat perspektivu a podobně. Zjistíte, že se s touhle apkou dostanete daleko za hranice běžné úpravy fotek, vytvoříte si třeba vlastní pop-art, covery na sociální sítě apod., umožňuje i koláž, ale spíš okrajově.enlight.jpg

Fotor

Na koláže je naopak skvělý Fotor. Koláže jsou ostatně jednou ze tří voleb v jeho hlavním menu (vedle fotoaparátu a úpravy fotek) a můžete používat předpřipravené šablony s romantickými či motivačními texty. Velmi dobře se ale pracuje i s klasickým nástrojem pro koláže.

Pro samotnou úpravu fotek Fotor nabízí klasickou nabídku nástrojů. Má zase trochu jinou logiku přístupu k obrazu než Snapseed nebo Enlight, takže pokud vám nesedl některý z nich, možná vám zrovna bude vyhovovat právě Fotor. A pokud hledáte aplikaci, která bude obstojně zvládat editaci v křivkách, určitě byste ho měli vyzkoušet, křivky umí špičkově.

fotor.jpg
 

BeFunky

Vedle Fotoru na koláže ráda používám i BeFunky. Body si u mě získal už jménem, také má velmi srozumitelné menu - pomocí ikon a popisek jste schopni velmi rychle například retušovat portrét, vystřihnout z fotky předdefinovaný tvar a pokud používáte stickers, tak v téhle aplikaci najdete méně šílené než v ostatních.

beFunky.jpg

VSCO

Pokud máte nejradši aplikace, kde jen klikáte a koukáte, jak výsledná fotka bude po použití vypadat, je VSCO přesně pro vás. Možná ani nevyužijete nástroje schované v dolní liště, které nabízejí klasické úpravy (kontrast, saturace, ořez, atd.). Většina lidí VSCO miluje, protože výsledné obrázky mají zajímavé tónování a často připomínají (i zrnitostí) klasický film. Je to také jedna z mála fotoaplikací, kde poměrně dobře funguje i její sociální mikrosíť pro sdílení fotek.

VSCO.jpg

Prisma ve vás odhalí malíře

Taky jste vždycky ve Photoshopu, Picase a jiných editačních aplikacích zkoušeli "umělecké filtry", těšili se, jak z vlastní fotky uděláte toho Picass​​a a pak jste byli bezmezně zklamaní, protože to sice bylo jiné, druhdy ulítlé... ale prostě to nějak nebylo ono? Tak Prisma je konečně aplikace, kde to "je ono". Fotku zpracuje ve vybraném stylu v řádu několika vteřin, lehkým horizontálním potažením po fotce lze vybrat sílu filtru, jedním tlačítkem se výsledek sdílí na sociální sítě, ukládá do fotek nebo třeba pošle e-mailem.

Jediný problém je, že všechny filtry jsou zajímavé a zábavné, těžko se vybírá "ten nejlepší":)

prisma.jpg

GifMe

Sice nezaplavuji internety milionem gifů, ale občas se to hodí. GifMe je super i v tom, že umí gif vytvořit také z "live photos", což je prima způsob, jak tyhle pohyblivé fotky sdílet mimo iOS vesmír. Fotky i videa lze vybrat z vlastní knihovny či vytvořit nová, vedle nastavení rychlosti je na výběr několik barevných filtrů, dá se přidat text, doodle, upravit okraje. Značka ideál!

GIFME.jpg

Momento

Tahle apka taky umí vyrobit gify, má o něco méně funkcí než GifMe, ale její hlavní síla spočívá v tom, že vám v mobilu projde fotky a vybere ty, které jako gif dávají smysl, protože byly vyfocené těsně po sobě. Samozřejmostí u obou je sdílení rovnou na sociální sítě.

momento.jpg

Fonta

Poslední do řady je aplikace, která se zaměřuje na vložení nápisu do fotografie, úpravy v ní uděláte opravdu jen velmi základní, ale výběr fontů má hodně široký a hlavně: většina z nich výborně funguje i s češtinou. Připravte se na to, že uživatelské rozhraní poněkud pokulhává, pro výběr fontu se dost nascrollujete, ale pokud neztratíte trpělivost, budou vám odměnou typograficky zábavné obrázky.

fonta.jpg

To nejdůležitější nakonec:

Ještě než se vrhnete na Appstore/Google Play, chtěla bych na vás naprosto vážně apelovat: používejte všechny ty aplikace s citem! Filtr uplatněný na 30 % je velmi často pro fotku mnohem vhodnější než naplno, tohle platí hlavně u HDR (a po HDR filtru by vždy mělo následovat srovnání kontrastu). Své fotky pak neváhejte sdílet na Instagramu - když je označíte heslem #createIT a #cleverlance, moc rádi se na ně podíváme. Apropos - Instagram mezi nástroji chybí záměrně, chceme mu věnovat celý článek. Těšíte se?

Veronika Jandová