​​Kam s hesly, která se nevejdou do hlavy
13.03.2018
​​Kam s hesly, která se nevejdou do hlavy

​Před nedávnem jsem měl tu možnost se bavit se známou, která byla ve velkém stresu. Jak se ukázalo, nějaký šikula jí ukradl kreditní kartu a během několika hodin, než na krádež přišla, utrácel o sto šest (ve skutečnosti o dost víc). Velmi nepříjemná situace. Během naší konverzace ale také vyplulo na povrch, že měl zloděj velmi ulehčenou práci. Na ukradené kartě byl totiž napsaný i její PIN, což je bezpečnostní hřích, proti němuž varuje prakticky každý, především pak vydavatelé karet.

Musel jsem pak přemýšlet, kolika způsoby nevědomky nadbíhám potencionálním rizikům. Moje mysl zabloudila ke kvalitě používaného antiviru a také k nepřebernému množství hesel, které se snažím uchovávat v hlavě. Mnohdy neúspěšně, je třeba dodat. Lidská paměť není zrovna stavěná pro ukládání náhodných sledů čísel, písmen a speciálních znaků. Když ale zvolíme heslo, jež si lze dobře zapamatovat, znamená to zároveň, že by ho mohlo být snadné taky uhodnout. Aplikace Portunes se ukázala jako ideální náhražka mojí zapomnětlivé hlavy.

Jako v ​​​trezoru

Portunes je aplikace, kterou si může zdarma stáhnout každý, kdo chce zlepšit dostupnost a bezpečnost svých informací, ať už používá zařízení s Androidem nebo iOS. Vyvinula ji firma TrustPort, která se specializuje na široký okruh digitální bezpečnosti, nejenom pro jednotlivce, ale i pro firmy. Jedná se o českou společnost se sídlem v Brně a součást Cleverlance Group. Experti z TrustPortu vědí o nebezpečích číhajících pod virtuální hladinou své a podle toho také Portunes vypadá.

Portunes je „šifrovátko“ neboli způsob, jak spravovat a zároveň chránit citlivé informace. Přístupová hesla, PINy, čísla karet a cokoliv jiného, co je nutné znát a zároveň zabránit ​hackerům, aby si vše zapamatovali místo vás. V Portunes se jednotlivé záznamy třídí podle typu. Tím pádem se nestane, že sice naleznete správné heslo, ale už ne k čemu vlastně slouží, jak by mohlo hrozit v případě, že byste vše ukládali do zrádné databanky vaší mysli.

ScreenShot_portunes.png

Vaše informace jsou chráněné technologií, již využívají mnohé armádní složky. Svědčí to o snaze TrustPortu poskytnout ochranu, která údaje v podstatě uzavře do virtuálního sejfu. Ve vašem zařízení se s velkou pravděpodobností nenacházejí vojenská tajemství, ale Portunes ke všemu uloženému přistupuje stejně. Heslo pro online nákup, když se vám o víkendu nechce chodit do supermarketu, má před sebou stejné bariéry jako Top Secret složka rozvědky.

Z oblaků do mob​​​ilu

Zásadní výhodu Portunes představuje napojení na cloudové úložiště Dropbox. Díky tomu lze mít ke svým citlivým údajům přístup, kdykoliv je potřeba, a nezáleží na zařízení, které používáte. Většina z nás se dnes nikdy nenachází více než půl metru od dosahu svého mobilního telefonu. Tím pádem odpadá potřeba sedět doma či v kanceláři proto, abychom zjistili správné heslo nebo vylovili z kapes papírek, na němž je (pokud možno nečitelně) napsáno.

Přes Portunes lze korigovat i sílu hesel, jež jsou v aplikaci uložené. Jestliže se za nedobytným trezorem ukrývá tajemství o tom, že do všech vašich účtů se dá dostat zadáním číselné kombinace „1234“, pak jej neuchrání ani ten nejlepší virtuální panáček s puškou. Proto si lze v Portunes nechat vygenerovat silná hesla, tak dlouhá, jak je potřeba. Nemusíte si je nosit v hlavě a zároveň se nemusíte strachovat o jejich snadnou prolomitelnost.

Portunes není aplikací určenou pouze pro zapomnětlivé jedince nebo lidi s velkým množstvím nejrůznějších účtů. V dnešní době bychom měli na bezpečnost našich údajů dbát na každém kroku. Pokud nechcete udělat podobnou chybu, jako moje známá s kreditkou a PINem na ní, musíte se o svoje citlivé informace lépe starat a chránit je. A Portunes patří ke špičkovým způsobům,​ jak to snadno a zdarma udělat.


Lukáš Horák