Internet of Things
07.04.2016
Chytré věci kolem nás

Pokud se z technologického hlediska devatenácté století nazývalo Stoletím páry[i], tak velice pravděpodobně budou moci naši potomci nazývat to jednadvacáté Stoletím chytrých věcí.

Již dnes máme kolem sebe spoustu chytrých věcí, kdy vám například pračka nahlásí čas doprání, pro sportovní činnosti máte k dispozici měřiče tepu, auta mají navigaci a automaticky vám otevřou kufr, když máte plné ruce, pokud přijdete pozdě k televizi, můžete si právě běžící film pustit od začátku nebo si nechat automaticky vystříhat reklamy z celodenní nahrávky. Ale jedná se o pouhý začátek, protože chytrých věcí kolem nás bude neustále přibývat.

Internet věcí pro všechno a pro každého

Pojem Internet věcí, případně Internet všeho jste už pravděpodobně slyšeli, ale možná vám není zcela jasné, co se pod tím ukrývá. Zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o koncept propojení různých zařízení na internet a/nebo vzájemně k sobě. Může se jednat o pračku, kávovar, výrobní stroj, auto, jednoduše cokoli, co se nachází ve vašem okolí. Internet věcí se týká všech sfér, ať už jde například o domácnosti, energie, zdraví, průmysl, turistiku, bezpečnost, automobilový průmysl, dopravu či životní prostředí.

Podle výzkumu společnosti Gartner bylo v roce 2014 do internetové sítě připojeno 3,9 miliard zařízení. Do roku 2020 se má jednat už o 25 miliard zařízení, které budou komunikovat on-line.
C-IT-recruitment_mobile.png

Chytrá domácnost

Téma chytrých domácností není žádnou novinkou. Je otázkou, co budete považovat za úplný počátek. Může se jednat o vynález prvního domácího spotřebiče (vysavač poháněný motorem, 1901) nebo skutečně až období, kdy byla automatizace v pokročilém stádiu (1998). Dnes se téma chytré domácnosti, tj. domácnosti, kdy vám přístroje jako pračka, vysavač či myčka šetří čas a usnadňují život, posouvá mnohem dále. Cílem je dát přístrojům nový směr - sbírání dat, vyhodnocování a např. přizpůsobování jejich zapínání či vypínání dle vašeho denního rytmu.

Může se jednat například o chytrou žárovku, která se rozsvítí v čase vašeho vstávání do práce, nebo automaticky změní intenzitu svícení a barvu dle denní doby, či se rozsvítí, když vejdete do místnosti tak, jak to dělá například žárovka Stack.

zarovka.JPG 

Chytré květináče se postarají o automatické zavlažování v čase, kdy nejste doma. Samozřejmě díky senzorům poznají, kolik vody květina potřebuje a dle toho jak roste, upravují její zavlažování. Navíc vám poradí, jak se o daný typ květiny co nejlépe postarat.

kvetinac.jpg 
Již mnoho domácností má ovládání tepla prostřednictvím termostatu. Ty chytré navíc sbírají data, která následně vyhodnocují a poté automatizují nastavení. Takže ví, kdy přicházíte domů, a zvednou teplotu, nebo naopak, při odchodu do práce ji sníží. Samozřejmě si můžete svůj domov vyhřát před návratem z dovolené prostřednictvím nastavení na webové stránce či v mobilní aplikaci.

Chytrá trouba vám naopak pomůže upéct husu, steak nebo sušenky lépe, než kdykoliv předtím. Nemusíte pobíhat po kuchyni a sledovat, jestli se maso nepřipálí, trouba vám prostřednictvím on-line sítě posílá ze svých útrob video a dle nastavení typu připravovaného jídla upozorní, že je již hotovo. A pokud patříte k těm, kdo rád sdílí své kuchařské umění na sociální sítě, oceníte, že to s mobilní aplikací půjde snadněji, než kdykoliv předtím.

trouba.jpg 
Nebo můžete mít doma chytrý zámek vstupních dveří či garáže, který lze odemknout prostřednictvím mobilní aplikace, chytrého náramku, nebo hands-free modu - zámek se otevře automaticky ve chvíli, kdy se přiblížíte ke dveřím. „Klíč“ svému příteli či opraváři můžete poslat prostřednictvím mobilní aplikace. Samozřejmě můžete nastavit, jak dlouho bude daný klíč platit a tím zamezíte jeho zneužití.

klice.jpg 

Chytré věci vám také zmonitorují spánek, vyhodnotí a doporučí, co změnit, jak to slibuje Samsung SleepSense. Nebo chytrý zubní kartáček od Oral-B zjistí, kterou část zubů čistíte více, nebo méně, či jak dlouho si zuby čistíte. Aby vám čas uběhl rychleji, aplikace vám zobrazí aktuální zprávy, které si můžete při ranní hygieně číst. Dámy pak může potěšit chytrá kosmetická maska MAPO, která zajistí skutečnou péči o jejich pleť díky analýze, vyhodnocení a následným doporučením. I on-line nakupování se může stát „chytřejším“. Se zajímavou novinkou přišla společnost Amazon, která vyvinula tlačítko Dash. Malé tlačítko, které si propojíte s on-line aplikací, může monitorovat například stav kapslí do kávovaru. Při každém použití kapsle stlačíte tlačítko, které odečítá jeden kus z původního stavu a v případě, že se blíží k nule, vloží kapsle do nákupního košíku. A je zde něco také pro sportovce. Chytré ponožky Sensoria vyhodnotí způsob vašeho běhu, pro každou nohu zvlášť. K dispozici je dnes také množství systémů, které monitorují vstupní dveře či okna a zavolají vám nebo pošlou zprávu, pokud dojde k narušení v čase, kdy nikdo není doma. Nebo pouze informují, že dítě právě dorazilo ze školy domů.

Zábava pro malé i velké

Chytré věci nám nemají pouze pomáhat, ale také nás bavit. Výrobci společně s vývojáři vymýšlejí, jak na dnes nasyceném trhu zaujmout. Pobavit a také vzdělávat může chytrý dinosaurus či chytrá Barbie. Dinosaurus od společnosti CogniToys děti zkouší, říká vtípky nebo příběhy. Hello Barbie si s dětmi zahraje interaktivní hry nebo přeříká pohádky. Furby Boom je nejen plyšovou hračkou, ale také kamarádem, který bude s vašimi dětmi komunikovat, kterého mohou „vysprchovat nebo nakrmit“ prostřednictvím mobilní aplikace. Pokud se vám zdají být tyto hračky pořád málo chytré, můžete si pořídit robota Buddyho. Tento robot si zapamatuje všechny členy domácnosti, přijde vás ráno vzbudit, můžete si prostřednictvím něj zavolat babičce, připomene vám narozeniny maminky, nebo bude hlídat dům, když jste pryč. Zcela jistě ale pobaví všechny členy domácnosti.

robot.jpg 

Cokoliv, kdekoliv, jakkoliv, ale hlavně bezpečně

Velký rozvoj v tomto směru se týká průmyslu, kde se pracuje se senzory, které monitorují fungování jednotlivých přístrojů. Získaná data průběžně posílají do interních systémů, ty je vyhodnocují a poté například naplánují servisní kontrolu. Široké možnosti použití jsou ve zdravotnictví, městské infrastruktuře (chytrá města) či dopravě. Jedním ze zajímavých trendů jsou například samořídící automobily, ve kterých jsou průkopníky společnosti Google nebo Tesla.

tesla.jpg 

V budoucnu bude pravděpodobně možné připojit do sítě cokoliv, ovládat to kdekoliv prostřednictvím nějaké aplikace. Výrobci a vývojáři se buď soustředí na konkrétní segment trhu, či výrobek, nebo na univerzálně použitelné výrobky či aplikace, které budou použitelné dle aktuálních potřeb uživatele.
S přibývajícími věcmi komunikujícími prostřednictvím on-line sítě bude důležité mít k dispozici síť s dostatečným pokrytím. V tomto směru u nás začali budovat síť pro Internet věcí společnosti T-Mobile či České Radiokomunikace.

Důležitou součástí Internetu věcí je také bezpečnost. Jednotlivá zařízení mohou sbírat množství dat, která mohou být zneužitelná. A protože je Internet věcí novodobým trendem, bude také nabourání se a krádež dat trendem souvisejícím. Z tohoto důvodu mnoho společností zabývajících se bezpečnostními softwary upozorňuje na možná rizika jak výrobce, tak uživatele.

CES 2016

Prezentace produktů na veletrhu spotřební elektroniky CES 2016, který se konal počátkem ledna v Las Vegas potvrzuje trend chytrých věcí. Společnost DAQRI zde například prezentovala chytrou helmu, která je určena pracovníkům v průmyslu. Helma využívá 4D uživatelské rozhraní, monitoruje průmyslová zařízení a zobrazuje zjištěné informace. Amazon představil své Echo, chytrý reproduktor, jehož součástí je také umělá inteligence Alex. Řekne vám nejnovější zprávy ze světa nebo předpověď počasí, odpoví na mnoho vašich dotazů, nebo přehraje hudbu dle přání. Firma Whirpool představila koncept chytré kuchyně, která vám v průběhu vaření radí jak nejlépe uvařit oblíbené jídlo, zatím co na monitoru můžete sledovat, jak vaše dítě spí v postýlce, nebo si přečíst denní plán celé rodiny. Na veletrhu se prezentovaly také chytré lednice, pračky a sušičky, inteligentní ventilátor, chytrá postel nebo první opravdu chytré boty, které monitorují vaši aktivitu, ale také umí zahřát nebo ochladit na požadovanou teplotu. Představen zde byl také „batmobil“, koncept dalšího chytrého automobilu, tentokrát od společnosti Faraday Future. Mnoho společností, které se veletrhu účastnily, zde prezentovalo své chytré produkty již určené k prodeji, prototypy nebo pouze koncepty. Ať šlo o pouhý prototyp či skutečný produkt, všechno, co bylo k vidění, je důkazem, že zaměření firem na Internet věcí je opravdu velké.

helma.jpg 

Je důležité neusnout na vavřínech

Ať se vám to dnes zdá, nebo nezdá být reálné, je možné, že také firma ve které právě pracujete, se brzy vydá na cestu chytrých věcí ať již určených do domácností, průmyslu či jiného segmentu. Jedná se o novodobý trend, který s sebou přináší příležitost, ale také rizika. Je vcelku možné, že společnosti, které nebudou reflektovat dobu, budou odsouzeny k bankrotu podobně, jak se to stalo společnosti Kodak, která kdysi podcenila trend digitalizace fotografování.

Proto neusněte na vavřínech a sledujte trendy. A nebojte se snít. Váš, dnes ještě nápad z kategorie sci-fi, se možná v budoucnu dočká své realizace. Mí rodiče mi kdysi říkali na mnoho věcí, které jsem si přála, že je dostanu, až budou existovat hodinky s vodotryskem. A dnes si ty hodinky můžu koupit. K mé smůle a rodičů štěstí si nepamatuji, co všechno jsem měla dostat, pokud budou vyrobeny...

Zdroje: Internet of Things beyond the Hype: Research, Innovation and Deployment; The History of Smart Homes; Consumer Technology Association

[i] Řečeno ve filmu „Marečku, podejte mi pero!“

Zuzana Drotárová

 ​Článek vyšel v časopisu IT Systems (www.SystemOnLine.cz).