Na nebi září drony
06.05.2016
Na nebi září drony

​Tak jako v hudebním světě, i v tom technologickém přicházejí na výsluní a poté zapadají „hvězdy“. V současné době na obloze, a to doslova, září drony. Pravděpodobnost, že potkáte někoho, kdo prohání svého „miláčka“ se neustále zvětšuje a to jak doma, tak na cestách po světě. Přestože nejsou k dispozici oficiální čísla o prodeji dronů, odhaduje se, že se v roce 2015 prodalo více než 1 milión dronů značky Parrot a více než 900 tisíc dronů značky DJI. I podle těchto čísel je zřejmé, že se drony stávají součástí mnoha domácností.

Mohlo by se zdát, že historie dronů, tedy správně bezpilotních letounů, je velice krátká, opak je však pravdou. Prvopočátek dronů sahá až do roku 1849, kdy byl sestrojen a vyslán bezpilotní balón z Rakouska do Benátek. Stejně jako poprvé, tak i po mnoho dalších let, byly bezpilotní letouny využívány zejména k vojenským účelům, např. jako špionážní či naváděcí systémy. Sloužily v první i druhé světové válce stejně dobře jako ve válce studené, nebo válce ve Vietnamu. Armáda drony samozřejmě využívá dodnes.

Co je to vlastně dron

Jak zde již bylo uvedeno, jedná se o bezpilotní letoun. Existují letouny bez posádky, tedy UAV (Unmanned Aerial Vehicles) a letouny s ovládáním na dálku, tedy RPAS (Remotely Piloted Aerial Systems). Pokud se zaměříme na drony k osobnímu využití, můžeme se setkat s názvy jako například kvadrokoptéra (dron se čtyřmi rotory) nebo hexakoptéra (dron se šesti rotory). Dále pak existují drony, které jsou vybaveny HD kamerou nebo bez kamery. A pak také existují drony s FPV on-line přenosem, kdy můžete snímané záběry sledovat například na svém chytrém telefonu. Drony jsou ovládány ze země, kdy si, dle typu, lze zvolit manuální ovládání nebo asistované, v rámci kterého dron využívá k řízení elektroniku a monitoring (GPS, rychlost letu, atd.).

Letem světem s dronem

Dnešní využití dronů je mnohem širší, než pouze v armádě. Japonská policie využila letos v únoru několik dronů k monitorování průběhu Tokijského maratonu. Jak sami uvedli, stalo se tak poprvé na takto velké sportovní události. Dron byl využit také pro natáčení slalomu v rámci Světového poháru v Madonně di Campiglio (Itálie). Společnost Amazon testuje drony na doručování malých zásilek. Jeff Bezos, zakladatel Amazonu, předpokládá, že tento způsob doručování objednávek se v budoucnosti stane standardem. V Japonsku zkouší pomocí dronů doručovat občerstvení hráčům na golfovém hřišti. V Austrálii začali využívat dron s názvem Little Ripper, který má sloužit k záchranným akcím na moři nebo monitorování výskytu žraloků.

Drony se stále více stávají součástí vybavení turistů, kteří natáčí své zážitky z cest. Na internetu dnes najdete tisíce různých, méně či více kvalitních videí, které natočili cestovatelé z celého světa. Video záběry z dronů zachycují nádherné scenérie naší planety, pomocí drona se turisté podívali například do útrob sopky, nebo do rozpadající se Černobylské jaderné elektrárny.

best_videos.jpgNení proto divu, že v roce 2015 vznikl také první festival, který je zaměřený na krátké filmy natočené drony. New York City Drone Film Festival vyhlašuje vítěze v kategoriích extrémní sporty, showreel nebo krajina a architektura.

S drony je svázán také další nový trend. I když dnes po památkách či v přírodě pobíhají turisté se selfie tyčemi a mohlo by se vám zdát, že bez ní na dovolenou vyrazit jednoduše nemůžete, tak věřte, můžete. Pokud žádnou selfie tyč ještě nemáte, tak si ji ani nekupujte. Novou módou jsou totiž dronie, tedy drone selfie. S kamerou umístěnou na dronu zachytíte nejen sami sebe, či své přátelé, ale také pohled na okolí, kde se zrovna nacházíte.

dronies.jpgPokud chcete ve svém životě trochu adrenalinu, můžete s dronem také závodit. V Miami se pro tento rok připravují závody Drone Racing League, které mají vyústit v mistrovství světa. Investoři předpokládají, že se na jednotlivá kola závodů budou diváci dívat on-line na mobilech či počítačích ale také s využitím virtuální reality. Cílem majitelů je vytvořit novou formu zábavy a dostat se do povědomí diváků či závodníků podobně jako Nascar (automobilové závody).

race.jpg 

Zábava nebo ohrožení

I když se jedná o zcela jistě zajímavou zábavu, ne vždy je však moudré dron vyslat na oblohu. V okrese San Bernardino County (USA) dostalo loni v červenci několik majitelů dronů skvělý nápad natočit si velký požár, čímž ale zabránili hasičským helikoptérám v zásahu, protože ty byly potenciálně ohroženy možnou srážkou s dronem.

Dle zjištění Federal Aviation Administration (agentury ministerstva dopravy USA) došlo v období od srpna 2015 do ledna 2016 téměř 3,5 krát denně k incidentu letadla s dronem. Potenciální ohrožení civilních letadel dronem jsou hlášena nejen z USA, ale také Francie nebo Anglie. V průběhu let bylo leteckými úřady realizováno mnoho výzkumů rizik a dopadů srážky letadla s ptákem, například pokud by se jednalo o náraz do čelního skla nebo by pták vlétl do motoru. Podobné výzkumy probíhají také u dronů, neboť ty jsou piloty považovány za mnohem větší riziko než ptáci.

I z tohoto důvodu postupně vznikají v různých zemích zákony regulující používání dronů. Regulace se týká také České republiky, kde provoz bezpilotních letounů řídí zejména Doplněk X - Bezpilotní systémy, Předpisu L 2 - Pravidla létání. Zkráceně dle pravidel svůj dron můžete pilotovat od země do výšky 300 m nad zemí. Zároveň se nemůže jednat o zakázané nebo nebezpečné oblasti (například v těsné blízkosti letiště). Dále pak musíte mít svůj dron vždy na dohled a mít jej plně pod kontrolou. A také dron nesmí létat v menší než bezpečné vzdálenosti od osob, staveb a hustě osídleného prostoru. Přesná a kompletní pravidla a povinnosti si můžete přečíst na stránkách Úřadu pro civilní letectví.

Jaká bude budoucnost dronů?

Potenciál dronů je opravdu velký a proto mnoho firem intenzivně pracuje na jejich zapojení do pracovního či životního cyklu. Buducnost dronů ovlivní, zda a jak rychle se propojí s internetem a dalšími chytrými zařízeními, ale také úroveň základních technických parametrů jako je výdrž baterie či nosnost.

Pomocí dronů bude například možné natočit akčnější filmové záběry, nebo pořídit unikátní fotografie. Drony bude více využívat policie, hasiči či armáda k monitorování různých událostí. V budoucnosti mohou sloužit k monitorování výškových stavebních prací nebo kontrole stavu budov, pokud budou mít vyšší nosnost lze je použít také k doručování stavebního materiálu do vyšších pater staveb. Asi si můžeme představit, že nám jednoho dne balíček z pošty doručí dron místo pošťáka. V zemědělství mohou sloužit ke kontrole úrody, ale také k postřiku plodin proti škůdcům. Dron se také může stát záchranářem a to tím, že bude doručovat balíčky první pomoci na odlehlá nebo komplikovaně dostupná místa, nebo na místa s hustým provozem. Může také pomáhat při hledání ztracených osob v rozlehlých oblastech. V případě přírodních katastrof, například zemětřesení, by využití dronů mohlo urychlit zmapování rozsahu škod, a to nejen zvenčí ale také zevnitř zasažených budov. A možná se dočkáme také doby, kdy se pomocí dronů budou přemisťovat lidé.

Zuzana Drotárová

Zdroje:

http://dronelife.com/2015/04/16/drone-sales-numbers-nobody-knows-so-we-venture-a-guess/

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_unmanned_aerial_vehicles

http://www.digitaltrends.com/cool-tech/drone-plane-encounters/

http://qz.com/631401/a-drone-came-within-20-feet-of-potentially-crashing-into-a-french-plane/

http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube/prehled-zakladnich-pozadavku-na-bezpilotni-systemy

http://thedroneracingleague.com/